České koláče recept
Samozrejme, tu je slovenský recept na koláče:
Ingrediencie:
- 300g hladkej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 150g masla (nesolené), chladné a nakrájané na malé kúsky
- 1 veľký žĺtok
- 125ml kyslej smotany
- Vaše obľúbené náplne, ako sú ovocná marmeláda, maková náplň alebo sladký tvaroh
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Pridajte chladené maslo do múkovej zmesi a použite prsty alebo krúživý rez čočiek, aby ste ju premiešali, až kým nevytvoríte drobivú konzistenciu.
- V malom kastróliku zmiešajte dohromady žĺtok a kyslú smotanu, až kým nevznikne jednotná konzistencia. Pridajte túto zmes do múkovej zmesi a premiešajte, kým sa nevytvorí cesto.
- Premiestnite cesto na dobre pomúčenú plochu a jemne ho miesťte, kým sa nestane hladkým. Tvarujte ho do gule, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Predhrejte si rúru na 180°C (350°F). Vystelte plech papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku približne 1/4 palca. Vykrajujte krúžky s pomocou vykrajovača na sušienky alebo pohára.
- Na stred každého krúžku dejte lyžicu vášho vybranej náplne. Okraje cesta zatvorte nad náplňou a spojte ich, aby sa zapečatili.
- Usporiadajte naplnené koláče na pripravený plech a pečte ich približne 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.
- Nechajte koláče trochu vychladnúť a potom podávajte. Dobrú chuť!
Môžete sa slobodne inšpirovať rôznymi náplňami a ozdobami, aby ste tieto koláče prispôsobili svojmu vkusu. Dobrú chuť!