Ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa (držky)
– 2 cibule
– 2 mrkvy
– 2 petržlenové korene
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 paprika
– 2 lyžice paradajkového pretlaku
– soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
– olivový olej
Rumunská držková polievka
Príprava:
1. V úvode si pripravíme zeleninu. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno. Mrkvu a petržlenové korene očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Papriku zbavíme semien a nakrájame na malé kocky.
2. Držky dôkladne vyčistíme, umyjeme pod tečúcou vodou a následne osušíme papierovou utierkou. Potom ich nakrájame na menšie časti.
3. V hrnci zahrejeme trošku olivového oleja a pridáme cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlenové korene a papriku. Orestujeme, kým nezmäknú.
4. Následne pridáme nakrájané držky a opečieme ich zo všetkých strán.
5. Do hrnca pridáme 2 litry vody a soľ. Mleté čierne korenie dosolíme podľa chuti. Varíme na miernom plameni približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké.
6. Ak je mäso mäkké, pridáme paradajkový pretlak, premiešame a varíme ešte niekoľko minút.
7. Hotovú držkovú polievku servírujeme s čerstvou bagetou alebo chlebom.
Dobrú chuť!