Rybí guláš Moqueca

Rybí guláš (Moqueca) ako gurmánska špecialita domácností.

Rybí guláš, známy aj ako moqueca, je klasické brazílske jedlo s bohatými exotickými chuťami a arómami. Tento pokrm má svoj pôvod v štáte Bahia na severovýchode Brazílie, kde je mimoriadne populárny.

Suroviny:

  • 600 g rybieho filé (odporúča sa použiť bielu rybu, ako je tilápia alebo losos)
  • 1 cibuľa, nasekaná na tenké plátky
  • 2 jalapeňské papričky, nakrájané na tenké plátky (množstvo je možné upraviť podľa vlastnej chuti)
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané na tenké plátky
  • 2 paradajky, nakrájané na kocky
  • 1 zelená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 žltá paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 l kokosového mlieka
  • 2 lyžice čerstvého koriandra, nasekaného
  • 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • 2 lyžice olivového oleja
  • šťava z 1 limetky
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti

 

Rybí guláš (Moqueca)

Návod na prípravu:

  1. Začnite opláchnutím rybieho filé, ochutíme soľou a korením z oboch strán.
  2. V hlbokom hrnci zohrejte olivový olej a osmahnite cibuľu, papriky a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezmäknú.
  3. Pridajte nakrájané paradajky a varte približne 5 minút, kým sa nerozpadnú.
  4. Pridajte kokosové mlieko a šťavu z limetky, nechajte zmes variť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
  5. Potom pridajte rybie filé do zmesi a varte ďalších približne 10 minút, kým ryby nie sú uvarené a jemné.
  6. Na záver vmiešajte čerstvý koriander a petržlenovú vňať, dochuťte soľou a korením podľa preferencií.
  7. Pred podávaním nechajte guláš odpočívať aspoň 10 minút, aby sa chute ešte viac spojili.
  8. Servírujte teplý rybí guláš s ryžou alebo maniokovým práškom.

Prajem dobrú chuť!

 

Rybí guláš (Moqueca) - 2

2) Rybí guláš

Moqueca je klasické brazílske jedlo, ktoré sa pripravuje z ryby, zeleniny a aromatických zložiek. Je svieže a nabité chuťami.

Na 4 porcie:

Divina na dubákoch s brusnicami

Divina na dubákoch s brusnicami

Čítať viac »

  • 500 g bielej ryby (napr. tilapia, treska alebo iná morská ryba)
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 stredné paradajky
  • 400 ml kokosového mlieka
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica mletej papriky (môže byť aj údená)
  • 1 lyžica čerstvého alebo sušeného koreňa koriandra
  • 1 limetka (šťava a kôra)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Chilli paprička
  • (podľa preferencie, voliteľné)
  • Čerstvý koriander na dekoráciu

Postup:

  1. Príprava rýb: Filety z rýb umyte a jemne osušujte. Potom ich nakrájajte na menšie kusy a dochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z limetky. Nechajte marinovať približne 20 minút.

  2. Príprava zeleniny: Počas čakania si nakrájajte cibuľu na tenké plátky, cesnak nasekajte nadrobno, papriky prerezajte na prúžky a paradajky na malé kocky.

  3. Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezíska zlatistú farbu. Následne pridajte nakrájanú papriku a paradajky a poduste približne 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.

  4. Pridanie korenia: Do zeleninovej zmesi prisypte mletú papriku a koriander, dôkladne premiešajte.

  5. Pridanie rýb a kokosového mlieka: Do hrnca vložte marinované rybie kusy a zalejte ich kokosovým mliekom. Nezabudnite ani na nastrúhanú kôru z limetky a pre milovníkov pálivého, pridajte aj nakrájanú chilli papričku.

  6. Varte: Zakryte hrniec a nechajte guláš variť na nízkej teplote približne 15-20 minút, kým ryba nie je úplne prepečená a všetky chute sa spojí. Občas jemne premiešajte, aby ste rybu nerozpadli.

  7. Servírovanie: Hotový rybí guláš servírujte s čerstvým koriandrom na vrchu a s ryžou alebo chlebom.

Tipy:
  • Ak dávate prednosť vegetariánskej verzii, rybu môžete nahradiť tofu alebo inou zeleninou.
  • Moqueca sa tradične podáva s bielou ryžou, ale môžete pridať aj šalát alebo iné prílohy podľa vlastnej chuti.

Príjemnú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Tento recept na rybí guláš je skutočne úžasný! Pripravoval som ho pre rodinu a všetkým veľmi chutil. Chute sú skvele vyvážené, a kokosové mlieko dodáva jedlu jedinečnú jemnosť. Odporúčam všetkým, ktorí chcú niečo nové v kuchyni!

  2. JasminaK píše:

    Rybí guláš som vyskúšala a bol fantastický! Chutia sa spojili do jedného úžasného pokrmu. Nikdy predtým som si nemyslela, že kokosové mlieko môže tak dobre doplniť rybu. Určite ho pripravím znova!

  3. Kiki_cool píše:

    Wow, rybí guláš vyzerá skvele! Veľmi sa mi páči kombinácia rýb a kokosového mlieka. Určite to vyskúšam doma. Dúfam, že to bude chutiť tak dobre, ako to vyzerá na obrázku!

  4. Tomášik píše:

    Tento recept je úplne skvelý! Rybí guláš som pripravil na rodinnej oslave a bol hitom večera! Každému chutil a ja sa teším z toho, že mám nový obľúbený recept. Ďakujem za podelenie sa!

  5. Petra89 píše:

    Veľmi ma nadchol tento recept na rybí guláš! Všetky ingrediencie spolu krásne ladia a chuť je výnimočná. Môjmu manželovi to tiež veľmi chutilo, takže určite ho zaradíme do našich obľúbených jedál!

  6. Boris1975 píše:

    Musím povedať, že tento rybí guláš ma prekvapil! Nečakal som, že bude tak chutný s kokosovým mliekom. Je to výborné jedlo nielen pre zvláštne príležitosti, ale aj na bežný deň. Odporúčam každému!

  7. Zuzana_Sunny píše:

    Rybí guláš je úplne úžasné jedlo! Hlavne s tými exotickými prísadami ako jalapeños a kokosové mlieko. Bolo to niečo nové pre moju kuchyňu a určite ho pripravím znova čoskoro.

  8. _Pavol_1990_ píše:

    „Moqueca“ sa stala mojím novým obľúbeným jedlom! Chutí fantasticky a vyzerá ešte lepšie! Hlavne milujem tú kombináciu rýb so zeleninou a koreninami – proste dokonalé! Odporúčam každému.

  9. -Sofia- píše:

    „Dobrú chuť“ platí aj pri tomto recepte! Rybí guláš bol plný chutí a každý si pochutnal. Je super jednoduché ho pripraviť a ja už mám plány na ďalšie variácie s rôznymi druhmi rýb.

  10. -Jakub96- píše:

    „Tento recept na rybí guláš je bomba!“ Pripravil som ho pre moju priateľku a obaja sme boli nadšení výsledkom. Skvelé chute sa spojili do niečoho nezabudnuteľného – určite odporúčam skúsiť!

  11. Kocúr123 píše:

    Rybí guláš je naozaj výborné jedlo! Milujem, ako sa všetky chute spoja a vytvoria niečo úžasné. Určite ho vyskúšam doma, lebo milujem ryby. Ďakujem za skvelý recept!

  12. JankoK píše:

    Tento recept na moqueca vyzerá fantasticky! Vždy som hľadal niečo nové a zaujímavé na varenie. Som nadšený, že môžem vyskúšať túto exotickú chuť. Ešte raz, veľká vďaka!

  13. Snehulienka píše:

    Wow, rybí guláš! Nikdy som o tom nepočula, ale veľmi ma to zaujalo. Určite to skúsim pripraviť pre rodinu. Vyzerá to ako skvelé jedlo pre nedeľný obed!

  14. Robo9 píše:

    Tento recept ma oslovil! Rybí guláš je pre mňa novinka a už sa teším na jeho prípravu. Kokosové mlieko mu určite dodá úžasnú chuť. Vďaka za inšpiráciu!

  15. PeťkaM píše:

    Rybí guláš vyzerá nielen chutne, ale aj veľmi zdravo! Kombinácia rýb a zeleniny je dokonalá. Chcem ho skúsiť s mojimi priateľmi na večeri. Dám vedieť, ako nám chutilo!

  16. Lúčik56 píše:

    Skvelý recept! Moqueca je niečo, čo som doteraz nikdy nepripravoval, ale teraz sa už teším na varenie! Znie to ako chutné a výživné jedlo. Ďakujem za tento tip!

  17. MackoP píše:

    ‚Zdravím všetkých gurmánov! Rybí guláš sa mi páči, lebo mám rád ryby a exotické chute. Tento recept určite vyskúšam a verím, že bude chutiť výborne.

  18. -Anonymus- píše:

    ‚Musím povedať, že tento rybí guláš vyzerá fantasticky! Je mi jasné, že sa stane obľúbeným jedlom mojej rodiny. Teším sa na nový kulinársky zážitok!‘

  19. _Bublina_ píše:

    ‚Tento recept ma úplne zaujal! Rybí guláš je presne to pravé pre môj ďalší pokus v kuchyni. Ďakujem za jednoduchý postup!‘

  20. #Mačka2# píše:

    ‚Super recept! Vždy som si myslel, že rybie jedlá sú nudné, ale toto ma presvedčilo o opaku. Teším sa na jeho prípravu!‘