Rybí guláš (Moqueca) ako gurmánska špecialita domácností.
Rybí guláš, známy aj ako moqueca, je klasické brazílske jedlo s bohatými exotickými chuťami a arómami. Tento pokrm má svoj pôvod v štáte Bahia na severovýchode Brazílie, kde je mimoriadne populárny.
Suroviny:
- 600 g rybieho filé (odporúča sa použiť bielu rybu, ako je tilápia alebo losos)
- 1 cibuľa, nasekaná na tenké plátky
- 2 jalapeňské papričky, nakrájané na tenké plátky (množstvo je možné upraviť podľa vlastnej chuti)
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané na tenké plátky
- 2 paradajky, nakrájané na kocky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 žltá paprika, nakrájaná na tenké plátky
- 1 l kokosového mlieka
- 2 lyžice čerstvého koriandra, nasekaného
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- 2 lyžice olivového oleja
- šťava z 1 limetky
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Rybí guláš (Moqueca)
Návod na prípravu:
- Začnite opláchnutím rybieho filé, ochutíme soľou a korením z oboch strán.
- V hlbokom hrnci zohrejte olivový olej a osmahnite cibuľu, papriky a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nezmäknú.
- Pridajte nakrájané paradajky a varte približne 5 minút, kým sa nerozpadnú.
- Pridajte kokosové mlieko a šťavu z limetky, nechajte zmes variť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
- Potom pridajte rybie filé do zmesi a varte ďalších približne 10 minút, kým ryby nie sú uvarené a jemné.
- Na záver vmiešajte čerstvý koriander a petržlenovú vňať, dochuťte soľou a korením podľa preferencií.
- Pred podávaním nechajte guláš odpočívať aspoň 10 minút, aby sa chute ešte viac spojili.
- Servírujte teplý rybí guláš s ryžou alebo maniokovým práškom.
Prajem dobrú chuť!
2) Rybí guláš
Moqueca je klasické brazílske jedlo, ktoré sa pripravuje z ryby, zeleniny a aromatických zložiek. Je svieže a nabité chuťami.
Na 4 porcie:
- 500 g bielej ryby (napr. tilapia, treska alebo iná morská ryba)
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 stredné paradajky
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica mletej papriky (môže byť aj údená)
- 1 lyžica čerstvého alebo sušeného koreňa koriandra
- 1 limetka (šťava a kôra)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Chilli paprička (podľa preferencie, voliteľné)
- Čerstvý koriander na dekoráciu
Postup:
-
Príprava rýb: Filety z rýb umyte a jemne osušujte. Potom ich nakrájajte na menšie kusy a dochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z limetky. Nechajte marinovať približne 20 minút.
-
Príprava zeleniny: Počas čakania si nakrájajte cibuľu na tenké plátky, cesnak nasekajte nadrobno, papriky prerezajte na prúžky a paradajky na malé kocky.
-
Smaženie: Na veľkej panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej na strednej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a smažte, kým cibuľa nezíska zlatistú farbu. Následne pridajte nakrájanú papriku a paradajky a poduste približne 5-7 minút, kým zelenina nezmäkne.
-
Pridanie korenia: Do zeleninovej zmesi prisypte mletú papriku a koriander, dôkladne premiešajte.
-
Pridanie rýb a kokosového mlieka: Do hrnca vložte marinované rybie kusy a zalejte ich kokosovým mliekom. Nezabudnite ani na nastrúhanú kôru z limetky a pre milovníkov pálivého, pridajte aj nakrájanú chilli papričku.
-
Varte: Zakryte hrniec a nechajte guláš variť na nízkej teplote približne 15-20 minút, kým ryba nie je úplne prepečená a všetky chute sa spojí. Občas jemne premiešajte, aby ste rybu nerozpadli.
-
Servírovanie: Hotový rybí guláš servírujte s čerstvým koriandrom na vrchu a s ryžou alebo chlebom.
Tipy:
- Ak dávate prednosť vegetariánskej verzii, rybu môžete nahradiť tofu alebo inou zeleninou.
- Moqueca sa tradične podáva s bielou ryžou, ale môžete pridať aj šalát alebo iné prílohy podľa vlastnej chuti.
Príjemnú chuť!