Šalátová polievka s vajcom predstavuje povzbudzujúce a výživné jedlo, ktoré je ideálne na horúce dni, keď sa chuť na ťažké pokrmy znižuje.
Tento recept je nenáročný na prípravu a spája čerstvé zeleninové suroviny s jemne vareným vajcom, čím vytvára chutný a zdravý pokrm bohatý na vitamíny a minerály. Pozrime sa na detaily, ako si túto polievku zhotoviť.
Ingrediencie:
Na prípravu šalátovej polievky s vajcom budeme potrebovať nasledovné suroviny (pre 4 porcie):
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1 uhorka
- 1 zelená paprika
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3-4 lyžice olivového oleja
- 4 vajcia
- 1 lyžička sušenej majoránky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Šalátová polievka s vajcom
Príprava polievky:
- Prípravné práce: Najprv umyjeme a olúpeme zeleninu. Zemiaky nakrájame na malé kocky, mrkvu na tenké kolieska, uhorku a zelenú papriku na kocky a cibuľu na drobné kúsky. Cesnak nasekáme na jemno. Pripravte si aj čerstvú petržlenovú vňať, ktorú neskôr použijeme na dekoráciu polievky.
- Základ polievky: Na stredne veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej na miernom ohni. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a pražíme ich približne 2-3 minúty, kým nezozlátne a neusí z príjemnú arómu. Potom primiešame nakrájané zemiaky a mrkvu. Pražíme ešte 3-4 minúty a občas premiešame, aby sa zelenina opiekla.
- Vývar: Do hrnca vlejeme liter zeleninového vývaru alebo vody. Zmes privedieme do varu a následne znížime teplotu. Prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni asi 10-15 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Pridanie zvyšnej zeleniny: Po 15 minútach varenia môžeme do polievky pridať nakrájanú uhorku a zelenú papriku. Takto si uchováme ich sviežosť a chrumkavosť. Pridáme aj sušenú majoránku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Varíme ďalších 5-7 minút, aby sa všetky chute spojili.
- Príprava vajec: Kým sa polievka varí, môžeme sa pustiť do vajec. V samostatnom hrnci privedieme vodu k varu a pridáme štipku soli. Akonáhle voda začne variť, postupne do nej vkladáme celé vajcia. Varíme ich 6-7 minút pre tekutý žĺtok a 8-9 minút pre pevnejší. Po uvarení vajcia okamžite vložíme do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia. Po chvíli ich olúpeme a necháme vychladnúť.
- Dokončenie polievky: Keď je polievka hotová, vypneme sporák a pridáme citrónovú šťavu. Zamiešame a ochutnáme, ak je potrebné, dosolíme podľa vlastného vkusu.
- Servírovanie: Polievku nalievame do plytkých tanierov, na každú porciu uložíme polovicu uvarenej vajcia. Ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Pokrm môžeme podávať teplý alebo studený, podľa vlastnej preferencie.
Záver:
Šalátová polievka s vajcom je fantastickým spôsobom, ako do jedálnička zaradiť čerstvú zeleninu a bielkoviny v skvelom a osviežujúcom podávaní. Je ideálna ako ľahký obed alebo večera, a navyše si ju môžete prispôsobiť podľa svojho vkusu pridaním sezónnej zeleniny. Príjemnú chuť!