Nič nie je lepšie než si na zimné počasie pripraviť chutný, rýchlu polievku, ktorá zahreje v každom počasí. Výhodou je to, že dnes som si pre vás pripravila staročeskú kulajdu.
Mnohí z vás zrejme nepočuli o tejto polievke, ale my starší si ju pamätáme. Moja mamka mi ju varila dosť často a najme som na nej milovala jej krémovosť a chuť. Ako dieťaťu mi vadili hríby, alebo to nebola pekážka. Bolo to naša obľúbená rodiná polievka. Polievka na ktorú sa do dnes všetci tešíme.
Ako sa hovorí polievka je základ a pravá poctivú a hutná kulajda ňou jednoznačne je.
Staročeská kulajda
Ak ste fanúšikom staročeskej kuchyne, určite si vychutnáte túto vynikajúcu staročeskú kulajdu. Táto polievka je jednoduchá na prípravu a jej chuť je jedinečná.
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 200 g huby
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Huby očistíme a nakrájame na plátky.
- Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
- V hrnci rozpustíme trochu masla a orestujeme cibuľu a cesnak, kým sa nezarumenejú.
- Pridáme plátky húb a orestujeme ich spolu s cibuľou a cesnakom, kým nezmäknú.
- Po chvíli pridáme nakrájané zemiaky a zalijeme ich vodou. Dochutíme soľou a korením.
- Necháme zemiaky variť na miernom ohni, kým nezmäknú.
- Potom pridáme smotanu na šľahanie a necháme polievku prevrieť.
- Zmiešame hladkú múku so smotanou, pridáme ju do polievky a necháme ju zhustnúť.
- Vo vedľajšej nádobe rozšľaháme vajcia s kyslou smotanou.
- Jemne primiešame niekoľko lyžičiek horúcej polievky do vajcového zmesi, aby sme zabránili vzniku vaječných hrčiek.
- Pomaly primiešame vajcovú zmes do hrnca s polievkou, pričom necháme polievku na miernom ohni. Nevaríme ju, aby sa nám nezrazili vajcia.
- Polievku necháme trochu povariť, aby sa všetky chute spojili.
- Podávame s ozdobením z čerstvej petržlenovej vňate.
Takže si pripravte staročeskú kulajdu a vychutnajte si jedinečnú chuť tejto výnimočnej polievky. Dobrú chuť!
2)
Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá sa vyznačuje svojou chutnou a krémovou konzistenciou. Zvyčajne sa podáva s jarnými hubami, koprom a vajíčkami. Mnohí túto polievku považujú za komfortné jedlo, ktoré zahreje a posilní srdce v chladných mesiacoch. V tomto príspevku vám prinesieme jasný recept na túto skvelú staročeskú kulajdu.
Ingrediencie na kulajdu
Aby ste si mohli pripraviť kulajdu, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 500 g čerstvých húb (huby podľa vašej chuti)
- 1 stredná cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 2 vajcia
- 1 zväzok čerstvého kôpru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup na prípravu kulajdy
Začnite tak, že si na panvici s troškou oleja orestujete nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne a zlatohnedne, pridajte očistené a nakrájané huby. Orestujte ich, kým nie sú zlatisté. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte všetko vývarom.
Nechajte polievku variť približne 20 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Potom pridajte smotanu na varenie a povarte ešte pár minút. Na záver primiešajte nasekaný kôpor, osolte a okoreňte podľa chuti. Posledným krokom je pridanie uvarených vajec na kocky. Kulajdu podávajte horúcu a vychutnajte si jej jedinečnú chuť.
Neviem, čo to je za jedlo, ale znie to dobre.
Táto polievka vyzerá veľmi chutne a teším sa, že ju vyskúšam.
Táto polievka mi pripomína moju babičku, určite si ju musím pripraviť.
Vôbec som nepočul o staročeskej kuchyni, ale táto polievka znie dobre.
Pekný recept na starú dobrú českú kuchyňu. Určite si ju vyskúšam. Vďaka za návod!
Takéto recepty milujem! Môžem sa tešiť na výbornú polievku pripravenú doma.
Nostalgie! Vrátim sa do starých časov, keď som túto polievku jedol u mamy. Určite si ju pripravím podľa tvojho receptu.
Mňam, na staročeskú kulajdu sa teším! Vynikajúci recept, jedinečná chuť.
Výborná polievka na zimné počasie. Staré recepty sú vždy najlepšie!
Tradičné jedlo, ktoré každý pozná a miluje. Zimné obľúbené.