Niet nad to, aby ste si na zimné obdobie pripravili lahodnú, rýchlu polievku, ktorá vás zahreje za akýchkoľvek podmienok. Dnes som si pre vás pripravila tradičnú kulajdu zo starých čias.
Mnohí z vás možno nepoznajú túto polievku, ale my starší si na ňu pamätáme. Moja mama ju pre mňa varila pomerne často a najmä som si oblúbila jej krémovú textúru a výnimočnú chuť. Ako dieťa mi síce vadili huby, no to nebola prekážka. Bolo to našou obľúbenou rodinnou polievkou, na ktorú sa tešíme doteraz.
Ako sa vraví, polievka je základom a pravá poctivá a hustá kulajda to určite splňuje.
Tradičná kulajda
Ak ste nadšencom staročeskej gastronómie, určite si túto vynikajúcu tradičnú kulajdu vychutnáte. Príprava tejto polievky je jednoduchá a jej chuť je výnimočná.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 200 g húb
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Zemiaky dôkladne osúpeme a nakrájame na menšie kusy. Huby prečistíme a nakrájame na plátky.
- Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
- V hrnci rozpustíme trochu masla a na ňom osmažíme cibuľu a cesnak, kým získajú zlatistú farbu.
- Pridáme plátky húb a restujeme ich spolu s cibuľou a cesnakom, dokým nezmäknú.
- Po chvíli pridáme nakrájané zemiaky a zalejeme ich vodou. Ochuťte soľou a korením.
- Necháme zemiaky variť na miernom ohni, až kým nezmäknú.
- Potom pridáme smotanu na šľahanie a privedieme polievku k varu.
- Zmiešame hladkú múku so smotanou a pridáme ju do polievky, aby sme ju zahustili.
- V samostatnej nádobe rozšľaháme vajcia s kyslou smotanou.
- Opatrne zamiešame niekoľko lyžičiek horúcej polievky do vajec, aby sme predišli vzniku hrudiek.
- Pomaly vmiešame vajcovú zmes do hrnca s polievkou, pričom udržiavame mierny oheň. Nevaríme ju, aby sa vajcia nesrazili.
- Polievku necháme variť ešte chvíľu, aby sa všetky chute prepojili.
- Servírujeme ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tak si pripravte tradičnú kulajdu a užite si jej jedinečnú chuť.
výnimočnej polievky. Prajeme vám chuť!
2) Skvelá staročeská kulajda
Kulajda je klasická česká polievka, ktorá sa charakterizuje svojou lahodnou a krémovitou textúrou. Obvykle sa servíruje s jarnými hubami, koprom a vajíčkami. Mnohí ju považujú za príjemné jedlo, ktoré zahreje a posilní srdce v chladnom počasí. V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept na túto vynikajúcu staročeskú kulajdu.
Ingrediencie na kulajdu
Aby ste si pripravili kulajdu, budete potrebovať nasledujúce zložky:
- 500 g čerstvých húb (huby podľa vlastného výberu)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 2 vajcia
- 1 zväzok čerstvého kôpru
- soľ a korenie podľa preferencie
Postup na prípravu kulajdy
Začnite tým, že na panvici s malým množstvom oleja orestujete nasekanú cibuľu. Keď cibuľa zjemnie a zlatne, pridajte očistené a nakrájané huby. Orestujte ich, až kým nezískajú zlatistý odtieň. Potom pridajte na kocky pokrájané zemiaky a všetko zalejte vývarom.
Nechajte polievku variť približne 20 minút, kým sú zemiaky mäkké. Následne pridajte smotanu na varenie a povarte ešte niekoľko minút. Na záver primiešajte nasekaný kôpor, osolte a okoreňte podľa chuti. Posledným krokom je pridať uvarené vajcia na kocky. Kulajdu servírujte horúcu a vychutnajte si jej jedinečnú chuť.