Kulajda recept je nebíčko v papuľke

Nič nie je lepšie než si na zimné počasie pripraviť chutný, rýchlu polievku, ktorá zahreje v každom počasí. Výhodou je to, že dnes som si pre vás pripravila staročeskú kulajdu.

Mnohí z vás zrejme nepočuli o tejto polievke, ale my starší si ju pamätáme. Moja mamka mi ju varila dosť často a najme som na nej milovala jej krémovosť a chuť. Ako dieťaťu mi vadili hríby, alebo to nebola pekážka. Bolo to naša obľúbená rodiná polievka. Polievka na ktorú sa do dnes všetci tešíme.

 

Ako sa hovorí polievka je základ a pravá poctivú a hutná kulajda ňou jednoznačne je.

Staročeská kulajda

Staročeská kulajda, originál RECEPT

Ak ste fanúšikom staročeskej kuchyne, určite si vychutnáte túto vynikajúcu staročeskú kulajdu. Táto polievka je jednoduchá na prípravu a jej chuť je jedinečná.

Suroviny:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g huby
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Huby očistíme a nakrájame na plátky.
  2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
  3. V hrnci rozpustíme trochu masla a orestujeme cibuľu a cesnak, kým sa nezarumenejú.
  4. Pridáme plátky húb a orestujeme ich spolu s cibuľou a cesnakom, kým nezmäknú.
  5. Po chvíli pridáme nakrájané zemiaky a zalijeme ich vodou. Dochutíme soľou a korením.
  6. Necháme zemiaky variť na miernom ohni, kým nezmäknú.
  7. Potom pridáme smotanu na šľahanie a necháme polievku prevrieť.
  8. Zmiešame hladkú múku so smotanou, pridáme ju do polievky a necháme ju zhustnúť.
  9. Vo vedľajšej nádobe rozšľaháme vajcia s kyslou smotanou.
  10. Jemne primiešame niekoľko lyžičiek horúcej polievky do vajcového zmesi, aby sme zabránili vzniku vaječných hrčiek.
  11. Pomaly primiešame vajcovú zmes do hrnca s polievkou, pričom necháme polievku na miernom ohni. Nevaríme ju, aby sa nám nezrazili vajcia.
  12. Polievku necháme trochu povariť, aby sa všetky chute spojili.
  13. Podávame s ozdobením z čerstvej petržlenovej vňate.

Takže si pripravte staročeskú kulajdu a vychutnajte si jedinečnú chuť tejto výnimočnej polievky. Dobrú chuť!

 

 

2)

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá sa vyznačuje svojou chutnou a krémovou konzistenciou. Zvyčajne sa podáva s jarnými hubami, koprom a vajíčkami. Mnohí túto polievku považujú za komfortné jedlo, ktoré zahreje a posilní srdce v chladných mesiacoch. V tomto príspevku vám prinesieme jasný recept na túto skvelú staročeskú kulajdu.

Ingrediencie na kulajdu

Aby ste si mohli pripraviť kulajdu, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 500 g čerstvých húb (huby podľa vašej chuti)
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 2 vajcia
  • 1 zväzok čerstvého kôpru
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Postup na prípravu kulajdy

Začnite tak, že si na panvici s troškou oleja orestujete nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne a zlatohnedne, pridajte očistené a nakrájané huby. Orestujte ich, kým nie sú zlatisté. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky a zalejte všetko vývarom.
Nechajte polievku variť približne 20 minút, kým nie sú zemiaky mäkké. Potom pridajte smotanu na varenie a povarte ešte pár minút. Na záver primiešajte nasekaný kôpor, osolte a okoreňte podľa chuti. Posledným krokom je pridanie uvarených vajec na kocky. Kulajdu podávajte horúcu a vychutnajte si jej jedinečnú chuť.

 

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Marina39 píše:

    Neviem, čo to je za jedlo, ale znie to dobre.

  2. Malvina43 píše:

    Táto polievka vyzerá veľmi chutne a teším sa, že ju vyskúšam.

  3. Kristof86 píše:

    Táto polievka mi pripomína moju babičku, určite si ju musím pripraviť.

  4. Roman23 píše:

    Vôbec som nepočul o staročeskej kuchyni, ale táto polievka znie dobre.

  5. Vojtech46 píše:

    Pekný recept na starú dobrú českú kuchyňu. Určite si ju vyskúšam. Vďaka za návod!

  6. Vratko Kolnik píše:

    Takéto recepty milujem! Môžem sa tešiť na výbornú polievku pripravenú doma.

  7. Emil Marek píše:

    Nostalgie! Vrátim sa do starých časov, keď som túto polievku jedol u mamy. Určite si ju pripravím podľa tvojho receptu.

  8. Milada Talianova píše:

    Mňam, na staročeskú kulajdu sa teším! Vynikajúci recept, jedinečná chuť.

  9. Xenia45 píše:

    Výborná polievka na zimné počasie. Staré recepty sú vždy najlepšie!

  10. Blanka Riszdorfer píše:

    Tradičné jedlo, ktoré každý pozná a miluje. Zimné obľúbené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *