Slané bezlepkové žemle 

Slané bezlepkové žemle predstavujú chutnú a zdravú alternatívu k bežným žemliam. Pokiaľ sa chystáte na prípravu týchto slaných bezlepkových žemlí, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 150 ml teplej vody
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 1 vajce (nepovinné)

 

Slané bezlepkové žemle

Postup:

  1. V priestrannej mise skombinujte bezlepkovú múku, soľ, cukor a sušené droždie.
  2. Pridajte ohriatu vodu a olej. Môžete pridať aj vajce pre dodatočnú vláčnosť cesta.
  3. Hnetenie cesto aspoň 5 minút, kým nezíska hladkú a elastickú konzistenciu.
  4. Zakryte misu kuchynskou utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, alebo kým objem zhruba neklesne.
  5. Po vykysnutí cesto preložte na dosku posypanú múkou a rozrežte na menšie kusy, z ktorých vytvarujete žemle.
  6. Žemle preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich chvíľu oddychovať.
  7. Rúru predhrejte na 200 °C.
  8. Pred pečením môžete na povrch žemlí vykrojiť jemný rez nožom.
  9. Pečte žemle približne 15-20 minút, alebo kým nie je ich povrch zlatý a chrumkavý.

Po vychladnutí môžete slané bezlepkové žemle servírovať s obľúbenými náplňami, ako sú údené mäso, syr, zelenina alebo vajíčko. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Slané bezlepkové žemle  - 2

2) Slané bezlepkové žemle 

  • 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže, kukurice alebo bezlepkovej zmesi)
  • 1 balíček (7 g) sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 200 ml teplej vody
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička bylinkového korenia (napr. oregáno, bazalka)
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku (nepovinné)
  • Semienka podľa preferencií (napr. sezam, ľanové semienka, mak) na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte bezlepkovú múku, sušené droždie, soľ, cukor a bylinkovú zmes. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny zliali.
  2. Pridanie tekutín:

    Ako dlho sa varí tekvica?

    Ako dlho sa varí tekvica?

    Čítať viac »

    • Do zmesi pridajte teplú vodu a olivový olej. Pomocou lyžice alebo mixéra s hákom hneťte, kým nevznikne hladké a jednoliate cesto. Cesto môže byť o niečo lepkavejšie, to je úplne normálne.
  3. Kysnutie:

    • Zakryte misku s cestom čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 30-45 minút, alebo kým sa objem nezvýši.
  4. Formovanie žemlí:

    • Po vykysnutí cesto premieste na pomúčenú (bezlepkovú) pracovnú plochu a rozdeľte ho na rovnaké časti (približne 8-10). Z každej časti vytvarujte guľu a uložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
  5. Predhriatie rúry:

    • Rúru predhrejte na 200 °C.
  6. Posypanie žemlí:

    • Povrch žemlí môžete jemne potrieť vodou a posypať semienkami podľa chuti, ak si to prajete.
  7. Pečenie:

    • Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým žemle nezískajú zlatohnedú farbu a pri poklepaní na spodok nevydajú dutý zvuk.
  8. Chladenie:

    • Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.
Podávanie:

Slané bezlepkové žemle sú výborné ako príloha k polievkam, šalátom, alebo ich môžete naplniť rôznymi nátierkami, syrom alebo čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *