Slané bezlepkové žemle predstavujú chutnú a zdravú alternatívu k bežným žemliam. Pokiaľ sa chystáte na prípravu týchto slaných bezlepkových žemlí, tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 150 ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 1 vajce (nepovinné)
Slané bezlepkové žemle
Postup:
- V priestrannej mise skombinujte bezlepkovú múku, soľ, cukor a sušené droždie.
- Pridajte ohriatu vodu a olej. Môžete pridať aj vajce pre dodatočnú vláčnosť cesta.
- Hnetenie cesto aspoň 5 minút, kým nezíska hladkú a elastickú konzistenciu.
- Zakryte misu kuchynskou utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, alebo kým objem zhruba neklesne.
- Po vykysnutí cesto preložte na dosku posypanú múkou a rozrežte na menšie kusy, z ktorých vytvarujete žemle.
- Žemle preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich chvíľu oddychovať.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Pred pečením môžete na povrch žemlí vykrojiť jemný rez nožom.
- Pečte žemle približne 15-20 minút, alebo kým nie je ich povrch zlatý a chrumkavý.
Po vychladnutí môžete slané bezlepkové žemle servírovať s obľúbenými náplňami, ako sú údené mäso, syr, zelenina alebo vajíčko. Prajeme vám dobrú chuť!
2) Slané bezlepkové žemle
- 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže, kukurice alebo bezlepkovej zmesi)
- 1 balíček (7 g) sušeného droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 200 ml teplej vody
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička bylinkového korenia (napr. oregáno, bazalka)
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku (nepovinné)
- Semienka podľa preferencií (napr. sezam, ľanové semienka, mak) na posypanie
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, sušené droždie, soľ, cukor a bylinkovú zmes. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny zliali.
-
Pridanie tekutín:
- Do zmesi pridajte teplú vodu a olivový olej. Pomocou lyžice alebo mixéra s hákom hneťte, kým nevznikne hladké a jednoliate cesto. Cesto môže byť o niečo lepkavejšie, to je úplne normálne.
-
Kysnutie:
- Zakryte misku s cestom čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 30-45 minút, alebo kým sa objem nezvýši.
-
Formovanie žemlí:
- Po vykysnutí cesto premieste na pomúčenú (bezlepkovú) pracovnú plochu a rozdeľte ho na rovnaké časti (približne 8-10). Z každej časti vytvarujte guľu a uložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
-
Predhriatie rúry:
- Rúru predhrejte na 200 °C.
-
Posypanie žemlí:
- Povrch žemlí môžete jemne potrieť vodou a posypať semienkami podľa chuti, ak si to prajete.
-
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým žemle nezískajú zlatohnedú farbu a pri poklepaní na spodok nevydajú dutý zvuk.
-
Chladenie:
- Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.
Podávanie:
Slané bezlepkové žemle sú výborné ako príloha k polievkam, šalátom, alebo ich môžete naplniť rôznymi nátierkami, syrom alebo čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!