Slané bezlepkové žemle sú chutné a zdravé alternatívy k tradičným žemliam. Ak chcete vytvoriť slané bezlepkové žemle, tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 balíček sušeného droždia
- 150 ml teplej vody
- 2 lyžice oleja
- 1 vajce (voliteľné)
Slané bezlepkové žemle
Postup:
- V veľkej mise zmiešajte bezlepkovú múku, soľ, cukor a sušené droždie.
- Pridajte teplú vodu a olej. Ak chcete, môžete pridať aj vajce pre väčšiu vláčnosť cesta.
- Vyhnite cesto aspoň 5 minút, kým nie je hladké a pružné.
- Prikryte misu utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi hodinu, alebo kým objem zhruba zdvojnásobí.
- Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdelte ho na menšie kúsky, z ktorých vytvorte žemle.
- Žemle preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočívať.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Pred pečením žemlí môžete na povrchu urobiť ryhu nožom.
- Pečte žemle približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatisté.
Po vychladnutí môžete slané bezlepkové žemle podávať s vašimi obľúbenými náplňami ako sú uzené mäso, syr, zelenina alebo vajíčko. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže, kukurice alebo bezlepkovej zmesi)
- 1 balíček (7 g) sušeného droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 200 ml teplej vody
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička bylinkovej zmesi (napr. oregáno, bazalka)
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku (voliteľné)
- Semienka podľa chuti (napr. sezam, ľanové semienka, mak) na posypanie
Postup:
-
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, sušené droždie, soľ, cukor a bylinkovú zmes. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
-
Pridanie tekutín:
- Do zmesi pridajte teplú vodu a olivový olej. Pomocou lyžice alebo mixéra s hákom na cesto dobre premiešajte, kým nevznikne hladké a homogénne cesto. Cesto bude možno trošku lepkavejšie, to je normálne.
-
Kysnutie:
- Zakryte misku s cestom čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 30 až 45 minút, alebo kým sa zdvojnásobí objem.
-
Formovanie žemlí:
- Po vykysnutí cesto premieste na pomúčenú (bezlepkovú) pracovnú plochu a rozdeľte ho na rovnaké kusy (približne 8-10). Z každého kusu vytvorte guľu a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Predhriatie rúry:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
-
Posypanie žemlí:
- Povrch žemlí môžete potrieť troškou vody a posypať semienkami podľa chuti, ak si prajete.
-
Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým sú žemle zlatohnedé a pri poklepaní na spodok znie dutým zvukom.
-
Chladenie:
- Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.
Podávanie:
Slané bezlepkové žemle sú skvelé ako príloha k polievkam, šalátom, alebo si ich môžete naplniť rôznymi nátierkami, syrom, alebo čerstvou zeleninou. Dobrú chuť!