Slané bezlepkové žemle 

Slané bezlepkové žemle sú chutné a zdravé alternatívy k tradičným žemliam. Ak chcete vytvoriť slané bezlepkové žemle, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 150 ml teplej vody
  • 2 lyžice oleja
  • 1 vajce (voliteľné)

 

Slané bezlepkové žemle 

Postup:

  1. V veľkej mise zmiešajte bezlepkovú múku, soľ, cukor a sušené droždie.
  2. Pridajte teplú vodu a olej. Ak chcete, môžete pridať aj vajce pre väčšiu vláčnosť cesta.
  3. Vyhnite cesto aspoň 5 minút, kým nie je hladké a pružné.
  4. Prikryte misu utierkou a nechajte cesto vykysnúť na teplom mieste asi hodinu, alebo kým objem zhruba zdvojnásobí.
  5. Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a rozdelte ho na menšie kúsky, z ktorých vytvorte žemle.
  6. Žemle preneste na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočívať.
  7. Predhrejte rúru na 200 °C.
  8. Pred pečením žemlí môžete na povrchu urobiť ryhu nožom.
  9. Pečte žemle približne 15-20 minút, alebo kým nie sú zlatisté.

Po vychladnutí môžete slané bezlepkové žemle podávať s vašimi obľúbenými náplňami ako sú uzené mäso, syr, zelenina alebo vajíčko. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 300 g bezlepkovej múky (napr. z ryže, kukurice alebo bezlepkovej zmesi)
  • 1 balíček (7 g) sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 200 ml teplej vody
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 čajová lyžička bylinkovej zmesi (napr. oregáno, bazalka)
  • 1 čajová lyžička cesnakového prášku (voliteľné)
  • Semienka podľa chuti (napr. sezam, ľanové semienka, mak) na posypanie

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • V miske zmiešajte bezlepkovú múku, sušené droždie, soľ, cukor a bylinkovú zmes. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  2. Pridanie tekutín:

    • Do zmesi pridajte teplú vodu a olivový olej. Pomocou lyžice alebo mixéra s hákom na cesto dobre premiešajte, kým nevznikne hladké a homogénne cesto. Cesto bude možno trošku lepkavejšie, to je normálne.
  3. Kysnutie:

    • Zakryte misku s cestom čistou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 30 až 45 minút, alebo kým sa zdvojnásobí objem.
  4. Formovanie žemlí:

    • Po vykysnutí cesto premieste na pomúčenú (bezlepkovú) pracovnú plochu a rozdeľte ho na rovnaké kusy (približne 8-10). Z každého kusu vytvorte guľu a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Predhriatie rúry:

    • Predhrejte rúru na 200 °C.
  6. Posypanie žemlí:

    • Povrch žemlí môžete potrieť troškou vody a posypať semienkami podľa chuti, ak si prajete.
  7. Pečenie:

    • Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút, alebo až kým sú žemle zlatohnedé a pri poklepaní na spodok znie dutým zvukom.
  8. Chladenie:

    • Po upečení nechajte žemle vychladnúť na mriežke.

Podávanie:

Slané bezlepkové žemle sú skvelé ako príloha k polievkam, šalátom, alebo si ich môžete naplniť rôznymi nátierkami, syrom, alebo čerstvou zeleninou. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *