Slané placky - recept

1. Slané placky z cukety s fetou a mätou

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety (asi 500 g)
  • 200 g feta syra
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice čerstvej mäty, nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja (na smaženie)
  • Citrón (na servírovanie)

Postup:

  1. Príprava cukety: Cukety dobre umyte, odstráňte obidve konce a nastrúhajte ich na hrubej strane strúhadla. Nastrúhané cukety vložte do sitka, posypte ich soľou a nechajte ich na 15 minút odstáť, aby pustili vodu. Následne ich dôkladne stlačte, aby ste zbavili prebytočnej vlhkosti.
  2. Kombinácia ingrediencií: Do veľkej misy pridajte stlačené cukety, rozdrobený feta syr, vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, nasekanú mätu a prelisovaný cesnak. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Smaženie placky: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Zmes cesto rozdeľte na malé porcie a formujte z nich placky hrubé asi 1-2 cm. Smažte placky z obidvoch strán 3-4 minúty, alebo kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  4. Servírovanie: Slané placky servírujte teplé, pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou a ozdobené nasekanou mätou. Skvele sa hodia ako predkrm alebo ako jednoduché hlavné jedlo.

2. Placky z celozrnnej múky s baby špenátom a ricottou

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 200 g ricotty
  • 200 g baby špenátu
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 100 ml mlieka
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja (na smaženie)

Postup:

  1. Príprava špenátu: Baby špenát umyte a jemne osušte. Na strednej panvici osmažte špenát na troche olivového oleja, kým nezvädne. Následne ho preložte do misy a nechajte vychladnúť.
  2. Kombinácia ingrediencií: V priestrannej miske dôkladne zmiešajte celozrnnú múku, ricottu, vajcia, soľ, čierne korenie, oregano a mlieko. Pridajte vychladnutý špenát a všetko dobre premiešajte, aby ste dosiahli jednotnú zmes.
  3. Smaženie placky: Na panvici rozohrejte zvyšný olivový olej na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a formujte placky hrubé približne 1-1,5 cm. Smažte z obidvoch strán asi 3-5 minút, kým nezískajú zlatohnedý odtieň.
  4. Servírovanie: Celozrnné placky so špenátom a ricottou sú vynikajúce podávané s jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete ich prezentovať ako hlavnú misku alebo ako prílohu.

3. Slané placky z múky z cíceru s korením a zeleninou

Ingrediencie:

  • 250 g múky z cíceru (besan)
  • 1 stredná mrkva, nastrúhaná
  • 1 stredná paprika, nakrájaná na malé kocky
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL cayenského korenia (podľa chuti)
  • 2 vajcia
  • 100 ml vody
  • 4 polievkové lyžice oleja (na smaženie)
  • Čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Kombinácia zmesi: V jednoduchej miske zmiešajte múku z cíceru, nastrúhanú mrkvu, nakrájanú papriku, kurkumu, mletý kmín, soľ a cayenské korenie. Dôkladne premiešajte. Pridajte vajcia a po malých dávkach aj vodu, aby ste vytvorili hladké, ale o niečo hustejšie cesto.
  2. Smaženie placky: Rozohrejte olej na panvici na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a tvorí placky. Smažte 4-5 minút z každej strany, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé na povrchu.
  3. Servírovanie: Slané placky z ciecerovej múky podávajte so zeleninovým dipom alebo jogurtom. Ozdobte ich čerstvým koriandrom alebo petržlenom.

Záver:

Tieto tri recepty na slané placky sú jednoduché, výživné a chutné. Môžete experimentovať s rôznymi ingredienciami a bylinkami podľa vlastných preferencií. Slané placky sú ideálne na raňajky, ako snack, alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Tešíme sa na vašu kreatívnu prípravu a na chute, ktoré vám tieto placky prinesú. Dobrú chuť!

Slané placky

Ingrediencie:
– 500 g zemiakov
– 1 cibuľa
– 2 vajcia
– 100 g hladkej múky
– soľ, korenie
– olej na vyprážanie

Slané placky – recept

Postup:
1. Zemiaky ošúpte, nastrúhajte na jemnom strúhadle a nechajte ich odkvapkať.
2. Cibuľu nakrájajte na drobné kúsky a primiešajte ju k zemiakom.
3. Pridajte vajcia, múku, soľ a korenie podľa vkusu a dôkladne premiešajte.
4. Na panvici zohrejte olej a formujte placky z cesta, ktoré opražte z obidvoch strán dozlatista.
5. Hotové slané placky môžete servírovať teplé s omáčkou podľa chuti.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke bez ryže

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke bez ryže

Čítať viac »

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *