Slané placky - recept

1. Cuketové slané placky s fetou a mätou

Ingrediencie:

  • 2 stredné cukety (približne 500 g)
  • 200 g feta syra
  • 100 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 2 polievkové lyžice čerstvej mäty, nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja (na opekanie)
  • Citrón (na podávanie)

Postup:

  1. Príprava cukety: Cukety umyte, odstráňte konce a nastrúhajte ich na hrubej strane strúhadla. Nastrúhané cukety dajte do sitka, posypte soľou a nechajte 15 minút odstáť, aby pustili vodu. Potom ich dôkladne stlačte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
  2. Zmiešanie ingrediencií: Do veľkej misy pridajte stlačené cukety, rozdrobený feta syr, vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, nasekanú mätu a prelisovaný cesnak. Dôkladne všetko premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Smaženie placky: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Zmes cesto rozdeľte na malé porcie a vytvorte z nich placky hrubé približne 1-2 cm. Smažte placky z oboch strán 3-4 minúty, alebo kým nebudú zlatohnedé.
  4. Podávanie: Slané placky servírujte teplé, pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou a ozdobené nasekanou mätou. Skvele sa hodia ako predjedlo alebo ako ľahký hlavný chod.

2. Celozrnné placky s baby špenátom a ricottou

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnnej múky
  • 200 g ricotty
  • 200 g baby špenátu
  • 3 vajcia
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 100 ml mlieka
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja (na opekanie)

Postup:

  1. Príprava špenátu: Baby špenát umyte a osušte. Na strednej panvici osmažte špenát na troche olivového oleja, kým nezvädne. Potom ho preložte do misy a nechajte vychladnúť.
  2. Zmiešanie ingrediencií: V veľkej mise skombinujte celozrnnú múku, ricottu, vajcia, soľ, čierne korenie, oregano a mlieko. Pridajte vychladnutý špenát a všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie správne spojili.
  3. Smaženie placky: Rozohrejte zvyšok olivového oleja na panvici na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a vytvorte placky hrubé asi 1-1,5 cm. Smažte z oboch strán približne 3-5 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  4. Podávanie: Celozrnné placky s baby špenátom a ricottou sú skvelé podávané s jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete ich servírovať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.

3. Slané placky z cícerovej múky s korením a zeleninou

Ingrediencie:

  • 250 g cícerovej múky (besan)
  • 1 stredná mrkva, nastrúhaná
  • 1 stredná paprika, nakrájaná na malé kocky
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL cayenského korenia (podľa chuti)
  • 2 vajcia
  • 100 ml vody
  • 4 polievkové lyžice oleja (na opekanie)
  • Čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu

Postup:

  1. Príprava zmesi: V jednoduchej mise zmiešajte cícerovú múku, nastrúhanú mrkvu, nakrájanú papriku, kurkumu, mletý kmín, soľ a cayenské korenie. Dôkladne premiešajte. Pridajte vajcia a po malých dávkach aj vodu, čím vytvoríte hladké, ale trošku hustejšie cesto.
  2. Smaženie placky: Rozohrejte olej na panvici na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a vytvorte placky. Smažte 4-5 minút z každej strany, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé na povrchu.
  3. Podávanie: Slané placky z cícerovej múky podávajte so zeleninovým dipom alebo jogurtom. Ozdobte ich čerstvým koriandrom alebo petržlenom.

Záver:

Tieto tri recepty na slané placky sú jednoduché, výživné a chutné. Môžete experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovadlami podľa vlastných preferencií. Slané placky sú vhodné na raňajky, ako snack, alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Tešíme sa, že sa pustíte do ich prípravy a zažijete radosť z tvorby a tiež z chutí, ktoré vám prinesú. Dobrú chuť!

Slané placky

Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 1 cibuľa
– 2 vajcia
– 100 g hladkej múky
– soľ, korenie
– olej na vyprážanie

Slané placky – recept

Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a necháme odkvapkať.
2. Cibuľu pokrájame na jemné kúsky a pridáme k zemiakom.
3. Pridáme vajcia, múku, soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešame.
4. Na panvici rozohrejeme olej a formujeme placky z cesta, ktoré pečieme z oboch strán dozlatista.
5. Hotové slané placky môžeme podávať teplé s omáčkou podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *