1. Cuketové slané placky s fetou a mätou
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety (približne 500 g)
- 200 g feta syra
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice čerstvej mäty, nasekanej
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 4 polievkové lyžice olivového oleja (na opekanie)
- Citrón (na podávanie)
Postup:
- Príprava cukety: Cukety umyte, odstráňte konce a nastrúhajte ich na hrubej strane strúhadla. Nastrúhané cukety dajte do sitka, posypte soľou a nechajte 15 minút odstáť, aby pustili vodu. Potom ich dôkladne stlačte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť.
- Zmiešanie ingrediencií: Do veľkej misy pridajte stlačené cukety, rozdrobený feta syr, vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ, čierne korenie, nasekanú mätu a prelisovaný cesnak. Dôkladne všetko premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Smaženie placky: Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Zmes cesto rozdeľte na malé porcie a vytvorte z nich placky hrubé približne 1-2 cm. Smažte placky z oboch strán 3-4 minúty, alebo kým nebudú zlatohnedé.
- Podávanie: Slané placky servírujte teplé, pokvapkané čerstvou citrónovou šťavou a ozdobené nasekanou mätou. Skvele sa hodia ako predjedlo alebo ako ľahký hlavný chod.
2. Celozrnné placky s baby špenátom a ricottou
Ingrediencie:
- 250 g celozrnnej múky
- 200 g ricotty
- 200 g baby špenátu
- 3 vajcia
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- 1 ČL sušeného oregana
- 100 ml mlieka
- 4 polievkové lyžice olivového oleja (na opekanie)
Postup:
- Príprava špenátu: Baby špenát umyte a osušte. Na strednej panvici osmažte špenát na troche olivového oleja, kým nezvädne. Potom ho preložte do misy a nechajte vychladnúť.
- Zmiešanie ingrediencií: V veľkej mise skombinujte celozrnnú múku, ricottu, vajcia, soľ, čierne korenie, oregano a mlieko. Pridajte vychladnutý špenát a všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie správne spojili.
- Smaženie placky: Rozohrejte zvyšok olivového oleja na panvici na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a vytvorte placky hrubé asi 1-1,5 cm. Smažte z oboch strán približne 3-5 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Podávanie: Celozrnné placky s baby špenátom a ricottou sú skvelé podávané s jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete ich servírovať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu.
3. Slané placky z cícerovej múky s korením a zeleninou
Ingrediencie:
- 250 g cícerovej múky (besan)
- 1 stredná mrkva, nastrúhaná
- 1 stredná paprika, nakrájaná na malé kocky
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL mletého kmínu
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL cayenského korenia (podľa chuti)
- 2 vajcia
- 100 ml vody
- 4 polievkové lyžice oleja (na opekanie)
- Čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu
Postup:
- Príprava zmesi: V jednoduchej mise zmiešajte cícerovú múku, nastrúhanú mrkvu, nakrájanú papriku, kurkumu, mletý kmín, soľ a cayenské korenie. Dôkladne premiešajte. Pridajte vajcia a po malých dávkach aj vodu, čím vytvoríte hladké, ale trošku hustejšie cesto.
- Smaženie placky: Rozohrejte olej na panvici na strednom ohni. Zmes cesta nanášajte na panvicu v malých porciách a vytvorte placky. Smažte 4-5 minút z každej strany, kým nebudú zlatohnedé a chrumkavé na povrchu.
- Podávanie: Slané placky z cícerovej múky podávajte so zeleninovým dipom alebo jogurtom. Ozdobte ich čerstvým koriandrom alebo petržlenom.
Záver:
Tieto tri recepty na slané placky sú jednoduché, výživné a chutné. Môžete experimentovať s rôznymi prísadami a dochucovadlami podľa vlastných preferencií. Slané placky sú vhodné na raňajky, ako snack, alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Tešíme sa, že sa pustíte do ich prípravy a zažijete radosť z tvorby a tiež z chutí, ktoré vám prinesú. Dobrú chuť!
Slané placky
Suroviny:
– 500 g zemiakov
– 1 cibuľa
– 2 vajcia
– 100 g hladkej múky
– soľ, korenie
– olej na vyprážanie
Slané placky – recept
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame na jemnom strúhadle a necháme odkvapkať.
2. Cibuľu pokrájame na jemné kúsky a pridáme k zemiakom.
3. Pridáme vajcia, múku, soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešame.
4. Na panvici rozohrejeme olej a formujeme placky z cesta, ktoré pečieme z oboch strán dozlatista.
5. Hotové slané placky môžeme podávať teplé s omáčkou podľa chuti.
Dobrú chuť!