Spaghetti Carbonara
- 350 g špagiet (spaghetti)
- 150 g guľôčok pancetty (talianska slanina), nakrájaných na malé kúsky
- 3 vajcia
- 100 g strúhaného parmezánu (alebo pecorina, tradičný taliansky syr)
- Čerstvo mleté čierne korenie
- Soľ
- Olivový olej
Spaghetti Carbonara
- V hrnci s osolenou vodou uvaríme špagety podľa pokynov na obale, kým nebudú al dente (mäkké, ale ešte s malým odporom).
- Počas varenia špagiet pripravíme omáčku Carbonara.
- Na panvici na strednom ohni rozohrejeme trochu olivového oleja a pridáme nakrájané guľôčky pancetty. Orestujeme ich, kým nebudú krehké a začnú sa zlatisto opekať.
- V miske zmiešame vajcia a polovicu strúhaného parmezánu. Rozšľaháme ich dohromady, kým sa spoja.
- Keď sú špagety uvarené, odkvapkáme ich a rýchlo ich premiešame s guľôčkami pancetty. Dôležité je, aby boli špagety ešte horúce, pretože teplo z cestovín “uvári” vajcia a vytvorí krémovú omáčku.
- Následne prilijeme vajcia s parmezánom ku špagetám a pancette. Rýchlo a dobre premiešame, aby sa vajcia spojili s cestovinami a vytvorili krémovú omáčku. Necháme omáčku stuhnúť, pričom neustále miešame, aby sa vajcia nesprevádzali.
- Pridáme čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti a opäť premiešame.
- Podávame okamžite s posypaným zvyšným strúhaným parmezánom a ďalším čerstvo mletým čiernym korením.
- Spaghetti Carbonara je pripravené na podávanie!