Špaldové palacinky bez mlieka a vajec

Špaldové palacinky bez mlieka a vajec sú lahodné a zdravé jedlo, ktoré si určite zamilujete. Vďaka špaldovej múke sú tieto palacinky výživné a vláčne, a ich príprava je veľmi jednoduchá.

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí sa vyhýbajú mlieku a vajciam, napríklad pre vegánov alebo osoby s potravinovými alergiami. S použitím rastlinných ingrediencií môžete pripraviť chutné a jemné palacinky, ktoré sa dajú podávať s rôznymi náplňami.

Ingrediencie

Na prípravu špaldových palaciniek budete potrebovať:

  • 200 g špaldovej múky
  • 300 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
  • 1 polievkovú lyžicu javorového sirupu alebo iného sladidla (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kokosového)
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • Štipku soli
  • Ďalší rastlinný olej na smaženie

Postup

  1. Príprava cesta: V hlbokej mise zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre premiešajte, aby sa všetky suché ingrediencie spojili. Následne do múky pridajte rastlinné mlieko a javorový sirup. Cesto miešajte metličkou, kým nezískate hladkú konzistenciu bez hrudiek. Po pridaní všetkých tekutých ingrediencií, pridajte rastlinný olej a znova dobre premiešajte. Cesto by malo byť stredne husté, ak je príliš husté, môžete pridať trochu viac rastlinného mlieka.
  2. Odpočinok cesta: Nechajte cesto odpočívať asi 10-15 minút. Tento krok pomôže zlepšiť textúru palaciniek, pretože múka sa lepšie hydratuje a cesto bude jemnejšie.
  3. Smaženie palaciniek: Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte trochu rastlinného oleja na stredne vysokú teplotu. Keď je olej horúci, naberte asi 1/4 šálky cesta a vlejte ho na panvicu. Otočte panvicu, aby sa cesto rovnomerne rozložilo. Palacinku smažte asi 2-3 minúty, alebo kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nebudú zlatohnedé. Potom palacinku otočte a smažte z druhej strany ďalších 1-2 minúty, kým nie je taktiež zlatohnedá.
  4. Dokončenie receptu: Opakujte tento proces s zvyšným cestom, pričom nezabudnite pridávať olej na panvicu, ak je to potrebné. Po upečení všetkých palaciniek ich môžete skladovať na tanieri alebo ich zakryť, aby zostali teplé.
  5. Podávaní palaciniek: Špaldové palacinky môžete podávať s rôznymi náplňami. Vhodnou alternatívou sú čerstvé ovocie, ako sú jahody, banány alebo čučoriedky. Môžete ich podávať aj s rastlinným jogurtom, orieškovým maslom, alebo si ich posypať škoricou a sladidlom. Pre milovníkov slaných jedál môžete pridať aj hummus, avokádo alebo grilovanú zeleninu.
  6. Variabilita receptu: Tento recept môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Môžete pridať do cesta aj rôzne koreniny ako škoricu alebo vanilku, alebo doňho vmiešať strúhanú citrónovú kôru pre jemne kyselkavú príchuť. Palacinky sú skvelým základom aj na experimentovanie s rôznymi náplňami a omáčkami.

Tento recept na špaldové palacinky bez mlieka a vajec je nielen rýchly a jednoduchý, ale aj veľmi chutný. Môžete si ich vychutnať na raňajky, obed alebo večeru. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *