Špaldové palacinky bez mlieka a vajec

Špaldové palacinky bez mlieka a vajec predstavujú chutné a výživné jedlo, ktoré si nepochybne zamilujete. Špaldová múka zabezpečuje, že tieto palacinky sú bohaté na živiny a majú vláčnu konzistenciu, pričom ich príprava je navýsosť jednoduchá.

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom a vajciam, napríklad pre vegetariánov alebo jedincov s potravinovými intoleranciami. Použitím rastlinných komponentov dokážete vytvoriť chutné a jemné palacinky, ktoré môžete servírovať s rôznymi náplňami.

Ingrediencie

Na prípravu špaldových palaciniek budete potrebovať:

Ako upiecť baraninu?

Ako upiecť baraninu?

Čítať viac »

  • 200 g špaldovej múky
  • 300 ml rastlinného mlieka (napríklad mandľového, sójového alebo ovseného)
  • 1 polievkovú lyžicu javorového sirupu alebo iného sladidla (podľa osobných preferencií)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja (napríklad slnečnicového alebo kokosového)
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
  • Štipku soli
  • Ďalší rastlinný olej na opekanie

Postup

  1. Príprava cesta: V hlbokej miske dôkladne zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva a soľ. Starostlivo premiešajte, aby sa suché prísady spojili. Následne pridajte rastlinné mlieko a javorový sirup. Cesto šľahajte metličkou, až kým nezískate hladkú konzistenciu bez hrudiek. Po incorporovaní všetkých tekutých prísad pridajte rastlinný olej a znova dôkladne premiešajte. Konzistencia cesta by mala byť stredne hustá; ak je príliš husté, môžete pridať trochu viac rastlinného mlieka.
  2. Odpočinok cesta: Nechajte cesto odpočívať približne 10-15 minút. Tento krok prispeje k zlepšeniu textúry palaciniek, pretože múka sa lepšie absorbuje a cesto bude jemnejšie.
  3. Opekanie palaciniek: Na panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte trochu rastlinného oleja na stredne vysokú teplotu. Keď je olej horúci, naberte približne 1/4 šálky cesta a vlejte ho na panvicu. Otočte panvicu, aby sa cesto rovnomerne rozložiť. Palacinku opečte asi 2-3 minúty, alebo kým sa na povrchu nezačnú objavovať bubliny a okraje nebudú zlatohnedé. Následne palacinku otočte a opečte z druhej strany ďalších 1-2 minúty, až kým nebude rovnako zlatohnedá.
  4. Dokončenie receptu: Tento postup opakujte s zvyšným cestom, pričom nezabúdajte pridávať olej na panvicu, ak je to potrebné. Po upečení všetkých palaciniek ich môžete uložiť na tanier alebo zakryť, aby zostali teplé.
  5. Podávanie palaciniek: Špaldové palacinky môžete servírovať s rozličnými náplňami. Vhodné alternatívy zahŕňajú čerstvé ovocie, ako sú jahody, banány alebo čučoriedky. Môžete ich kombinovať aj s rastlinným jogurtom, orieškovým maslom, alebo posypať škoricou a sladidlom. Pre tých, ktorí preferujú slané jedlá, môžete pridať hummus, avokádo alebo grilovanú zeleninu.
  6. Variabilita receptu: Tento recept si môžete prispôsobiť podľa vlastného gusta. Môžete do cesta pridať rôzne koreniny ako škoricu alebo vanilku, alebo vmiešať strúhanú citrónovú kôru pre jemne kyslastú príchuť. Palacinky sú skvelým základom na experimentovanie s rôznymi náplňami a omáčkami.

Tento recept na špaldové palacinky bez mlieka a vajec je nielen rýchly a jednoduchý, ale tiež veľmi chutný. Môžete si ich vychutnať na raňajky, obed či večeru. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

6 Komentárov

  1. Milica30 píše:

    Takéto palacinky som ešte neskúsila, ale určite to vyskúšam! Dúfam, že tie náplne mi nebudú padať von.

  2. Omolnarova píše:

    Mňam! Keďže na vajíčka som alergická, tak tento recept je ako stvorený pre mňa. Ďakujem za zdieľanie!

  3. Janko123 píše:

    Tieto špaldové palacinky bez mlieka a vajec vyzerajú fantasticky! Nikdy by ma nenapadlo, že sa dajú pripraviť takto jednoducho a ešte aj zdravo. Určite ich vyskúšam na raňajky, a možno pridám aj nejaké ovocie, aby boli ešte chutnejšie. Zdravé jedlo je pre mňa dôležité, a tento recept mi veľmi vyhovuje! Dúfam, že mi vyjdú tak krásne ako na obrázku.

    1. MartaK píše:

      Som úplne nadšená z tohto receptu! Mám doma špaldovú múku a neviedla som si rady, čo s ňou. Palacinky milujem a bez mlieka sú skvelá alternatíva! Skúsim pridať aj trochu vanilky pre lepšiu chuť.

    2. TommyH píše:

      Super tip na zdravé raňajky! Veľmi sa teším na vyskúšanie tohto receptu. Chcem si ich pripraviť aj s orieškovým maslom, to bude určite lahôdka!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár! Orieškové maslo bude skvelým doplnkom k týmto zdravým raňajkám. Veríme, že vám budú chutiť a že si ich užijete rovnako ako my. Prajeme vám veľa šťastia pri vyskúšaní receptu! Ak máte nejaké ďalšie tipy alebo skúsenosti, neváhajte sa s nami podeliť. Dúfame, že vás naša stránka ešte často inšpirovať bude. Užite si raňajky!