Ak máte chuť na výborné jedlo, môžete si pripraviť pečienku s polentou. Tu je jednoduchý recept na tento lahodný pokrm:
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej pečenky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Na polentu budete potrebovať:
- 200 g polenty
- 500 ml vody
- soľ podľa chuti
Pečienka s polentou
Postup:
- Pečenku nakrájajte na tenké plátky a osolte ju zo všetkých strán.
- Cibuľu nakrájajte na tenké kúsky a cesnak nasekajte.
- Na panvici rozohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, až kým nebudú sklovité.
- Pridajte plátky pečenky a opražte ich zo všetkých strán dozlatista.
- Do hrnca nalejte 500 ml vody a nechajte ju zovrieť. Potom do vriacej vody primiešajte polentu a soľ. Nechajte polentu povariť podľa pokynov na obale.
- Po uvarení polentu nechajte trochu zchladnúť, aby stuhla.
- Servírujte pečienku spolu s polentou. Polentu môžete nakrájať na plátky alebo tvarovať do guličiek.
Dúfam, že si pochutnáte na tomto fantastickom jedle! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2
)
Ingrediencie:
Na pečienku:
- 500 g bravčovej pečienky (môžete použiť aj iné druhy mäsa podľa vlastného výberu)
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 červená paprika
- 200 ml vývaru (kurací alebo zeleninový)
- 4 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička papriky
- 1 bobkový list
Na polentu:
- 200 g kukuričnej múky na polentu
- 800 ml vody alebo vývaru
- 50 g masla
- 50 g nastrúhaného parmezánu (voliteľné)
- Soľ podľa chuti
Postup:
-
Príprava pečienky:
- Najprv si očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak. Mrkvu a červenú papriku nakrájajte na menšie kocky.
- V hlbokom hrnci alebo na panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opečte do zlatista.
- Pridajte nakrájané mäso a opečte ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
- Pridajte mrkvu a papriku a krátko orestujte. Potom pridajte vývar, bobkový list, oregano, papriku, soľ a korenie. Zakryte a nechajte variť na miernom ohni približne 40-50 minút, alebo pokiaľ mäso nie je mäkké.
-
Príprava polenty:
- V hrnci priveďte vodu (alebo vývar) do varu a osolte.
- Postupne pridávajte kukuričnú múku, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme na miernom ohni asi 20-30 minút, kým polenta nezhustne a nie je jemná.
- Na konci varenia pridajte maslo a nastrúhaný parmezán (pokud používate). Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
-
Servírovanie:
- Na tanier najprv položte porciu polenty a na ňu nakladajte pečienku s omáčkou a zeleninou.
- Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo bazalka.
Dobrú chuť!