Zapekané zemiaky plnené špenátom a syrom

Ingrediencie:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 200 g čerstvého špenátu, opláchnutého a nasekaného
  • 1 cibuľa, nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 g syru (feta, ricotta, kozí syr alebo podľa chuti)
  • 1/2 pohára strúhaného parmazánu
  • 1/2 pohára smotany na varenie
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • Olivový olej

 

Zapekané zemiaky plnené špenátom a syrom

Postup:

  1. Zemiaky si dobre umyjeme a zabalíme do alobalu. Pečieme ich v predhriatej rúre na 200°C asi 45-60 minút, kým nie sú mäkké. Potom ich necháme chvíľu vychladnúť a následne rozkrojíme na polovicu. Vydlabeme časť stredu zemiakov, aby vznikli malé “džbány” na plnenie.
  2. Na panvici si zohrejeme olej a orestujeme nasekanú cibuľu a cesnak, kým cibuľa nie je sklovitá.
  3. Pridáme nasekaný špenát a orestujeme ho, kým zmenšie a zmäkne. Odstavíme z ohňa.
  4. V miske zmiešame orestovaný špenát so syrom, 1/4 pohára strúhaného parmazánu a smotanou na varenie. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
  5. Plníme zemiakové polovice pripravenou špenátovou a syrovou zmesou.
  6. Na vrch posypeme zvyšným parmazánom.
  7. Zapečieme v rúre na 180°C približne 15-20 minút, kým zemiaky získajú zlatistú farbu a plnka sa na povrchu pekne zapečie.

Tieto zapekané zemiaky plnené špenátom a syrom sú výborným hlavným jedlom alebo môžu slúžiť aj ako bohatá príloha. Sú plné chutí a výživných ingrediencií. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *