Špenátové halušky sú chutnou alternatívou ku klasickým bryndzovým alebo slaninkovým haluškám. Tento recept využíva čerstvý špenát, ktorý haluškám dodáva nielen zdravú zelenú farbu, ale aj výbornú chuť a výživné látky.
Na prípravu budete potrebovať základné suroviny ako hladkú múku, vajcia, soľ, vodu či olej a samozrejme čerstvý špenát. Ak nemáte k dispozícii čerstvý, môžete použiť aj mrazený, rozmrazený špenát.
Postup je rovnaký ako pri klasickej príprave halušiek – z múky, vajec a vody vymiesime cesto, ktoré necháme odpočinúť. Medzitým si na panvici restujeme na kocky pokrájanú cibuľu. Uvarené a scedené halušky zmiešame s podusenou cibuľou a špenátom.
Špenátové halušky chutia výborne napríklad s bryndzou, strúhaným syrom, kyslou smotanou či slaninkou. Skvelou voľbou je aj ich kombinácia s kuracím alebo bravčovým mäsom.
Verím, že tento netradičný recept na špenátové halušky vás inšpiruje k vyskúšaniu nových chutí a variácií. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať!
2) Špenátové halušky
Suroviny:
– 500g zemiakov
– 200g čerstvého špenátu
– 1 vajce
– 200g hladkej múky
– soľ, cesnak, muškátový oriešok
Postup:
1. Zemiaky uvarte vo vriacej vode, ošúpte a pretlačte cez pretláčač na zemiaky.
2. Čerstvý špenát premyte pod vodou, osušte a nasekajte na jemné kúsky.
3. V miske zmiešajte zemiaky, špenát, vajce, múku, soľ, cesnak a muškátový oriešok do hladkej cesta.
4. Cesto nechajte odpočívať asi 20 minút.
5. Z cesta tvarujte tenké špenátové halušky.
6. V hrnci s osolenej vode uvarte halušky do mäkka.
7. Uvarené halušky sceďte a môžete podávať s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom.
Dobrú chuť!
3)
Špenátové halušky sú skvelou pochúťkou, ktorá uchváti každého milovníka tradičnej slovenskej kuchyne. Tieto jedinečné halušky sú nielen chutné, ale aj zdravé. Zelený špenát dodáva jedlu fantastickú farbu a výnimočnú chuť. V tomto recepte sa naučíte, ako si pripraviť špenátové halušky rýchlo a jednoducho!
Ingrediencie potrebné na špenátové halušky
Aby ste si mohli pripraviť tieto lahodné halušky, budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 500 g čerstvého špenátu
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
- maslo na podávanie
Postup na prípravu špenátových halušiek
Teraz, keď máte všetky ingrediencie pripravené, poďme sa pustiť do varenia. Najprv umyte špenát a vložte ho do hrnca s vodou na niekoľko minút. Považujte ho, aby zmäkol, a potom ho sceďte a nakrájajte na jemno.
Ďalej si v miske roztlačte uvarený a scezený špenát. Pridajte vajcia, soľ, korenie a postupne prilievajte múku, kým sa nevytvorí hladké cesto.
V ďalšom kroku na varnej doske vytvorte malé guľôčky a následne ich rozvaľkajte na tenké halušky.
V hrnci s osolenou vodou varte halušky, kým nevyplávajú na povrch. Po dokončení ich sceďte a podávajte s rozpusteným maslom a posypané cesnakom. Rýchlo sa vám zapáčia a stanú sa obľúbeným jedlom vo vašej domácnosti!
Vyznie to veľmi zaujímavo, určite to musím vyskúšať!
Tento recept na špenátové halušky mi pripomína moju babičku, skvelé spomienky.
Nikdy som nerobil špenátové halušky, ale tento recept znie jednoducho a lákavo.
Po prečítaní tohto receptu mám chuť si špenátové halušky pripraviť ešte dnes. Znie to naozaj lahodne!