Slovenská gastronómia sa vyznačuje rozmanitými tradičnými pokrmami, ktoré prinášajú bohatú chuť a vôňu miestnych surovín Slovenska. Medzi najznámejšie jedlá, ktoré stavajú na jednoduchosti a výnimočnosti chutí, patrí určite špenátové halušky s prosciuttom.
Táto delikatesa je výbornou alternatívou nielen pre priaznivcov klasickej slovenskej kuchyne, ale aj pre tých, ktorí si radi vychutnávajú lahodné jedlo s nádychom originality. Ak aj vy túžite po tomto vynikajúcom pokrme, neváhajte a zaobstarajte si ingrediencie potrebné na prípravu špenátových halušiek s prosciuttom podľa nášho návodu.
Tento jedlo sľubuje unikátne chute, ktoré príjemne potešia aj tých najnáročnejších gurmánov. Navštívte náš recept a nechajte sa uniesť arómou čerstvých surovín a harmonicky zladených chuťových prvkov. Vaše chuťové poháriky vám za tento zážitok určite poďakujú!
Na prípravu špenátových halušiek s prosciuttom budete potrebovať tieto suroviny:
– 250 g zemiakov
– 200 g špenátu
– 100 g múky
– 1 vajce
– soľ
– korenie
– 100 g prosciutta
– olivový olej
– parmezán
Špenátové halušky s prosciuttom
Pokyny:
1. Zemiaky uvarte v slanej vode, ošúpte ich a rozpučte na kašu.
2. Špenát dôkladne umyte a rozkrájajte na väčšie kusy. Krátko ho orestujte na panvici, aby zmäkol.
3. Do zemiakovej kaše pridajte zmäknutý špenát, múku, vajce, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nezískate hladkú zmes.
4. Z pripravenej hmoty vytvorte halušky.
5. Na rozpálenom oleji na hlbšej panvici opečte prosciutto a následne ho odložte na tanier.
6. Do panvice pridajte halušky a opečte ich do zlatista.
7. Servírujte špenátové halušky posypané nasekaným prosciuttom a parmezánom.
Dobrú chuť
2) Špenátové halušky s prosiuttom
Ak túžite po lahodnom a výživnom receptu, ktorý očarí vašu rodinu a priateľov, špenátové halušky s prosciuttom sú vynikajúcou voľbou. Tento pokrm spája jednoduché ingrediencie s výnimočnými chuťami a je ideálny na večeru alebo ako neodolateľný obed.
Súroviny potrebné na prípravu
Na prípravu špenátových halušiek budete potrebovať:
- 500 g čerstvého špenátu
- 200 g múky
- 2 veľké vajcia
- 150 g nastrúhaného parmezánu
- 200 g prosciutta
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- maslo na opekanie
- voda na varenie
Návod na prípravu
Na úvod dôkladne umyte čerstvý špenát a varte ho v osolenej vode po dobu 2-3 minút, kým nezmäkne. Po uvarení ho sceďte a nechajte vychladnúť. Následne nakrájajte špenát na malé kúsky.
V miske zmiešajte uvarený špenát, múku, vajcia, nastrúhaný parmezán a ochutnajte soľou a korením. Zmes dobre premiešajte, aby bola homogénna. Ak je zmes moc mokrá, pridajte ešte trošku múky.
Potom na pracovnej ploche vytvorte malé guľôčky z tejto zmesi. V hrnci zohrejte vodu a po jej zovretí pridávajte halušky. Varíme ich približne 5-7 minút, kým nevyplávajú na povrch.
Na panvici ohrejte maslo a opečte nakrájané prosciutto do chrumkava. Hotové halušky servírujte na tanier a posypte chrumkavým prosciuttom a prípadne aj ďalším parmezánom. Dobrú chuť!