Špenátový prívarok je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z čerstvého špenátu. Táto zelenina je známa svojou výživnosťou a prospešnosťou pre zdravie.
Tento recept vás naučí, ako pripraviť chutný a sýty špenátový prívarok, ktorý sa skvele hodí ako príloha alebo hlavné jedlo. Príprava trvá približne 30 minút a všetky suroviny nájdete v bežnom obchode.
Potrebné suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 stredne veľké cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1-2 lyžice pšeničnej múky
- 500 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Muškátový oriešok (voliteľné)
- 2-3 lyžice kyslej smotany alebo jogurtu (na podávanie)
Špenátový prívarok z čerstvého špenátu
Postup:
- Príprava špenátu: Čerstvý špenát najprv dôkladne umyjete pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty a piesok. Následne ho nechajte okapať a pokrájajte na menšie kúsky. Ak používate veľké listy, môžete ich pokrájať aj na drobnejšie.
- Príprava cibule a cesnaku: Cibuľu olúpte a nakrájajte na malé kocky. Cesnak olúpte a nakrájajte na plátky alebo jemne posekajte. Cibuľa a cesnak dodajú prívaroku výraznú chuť.
- Smaženie cibule a cesnaku: Vo väčšej panvici alebo hrnci rozohrejte olivový olej alebo maslo na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju, kým nezmiekkne a nezíská zlatistú farbu, približne 5-7 minút. Potom pridajte cesnak a restujte ďalších 1-2 minúty, kým sa cesnak neroz voní.
- Pridanie špenátu: Keď je cibuľa a cesnak hotový, pridajte do panvice nakrájaný čerstvý špenát. Miešajte, kým špenát nezačne vädnúť a zmenšovať svoj objem. To zvyčajne trvá 3-5 minút. Špenát je bohatý na vodu, takže sa vám môže zdať, že je ho málo, ale nebojte sa, čoskoro sa zmenší.
- Zahustenie múkou: Keď špenát vädne, posypte ho pšeničnou múkou a dobre premiešajte. Múka pomôže zahustiť prívarok a dodá mu krémovitosť. Nezabudnite dobre premiešať, aby sa múka rovnomerne rozložila.
- Pridanie mlieka: Následne pridajte mlieko a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Mlieko dodá krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Nezabudnite mlieko pridávať pomaly a miešať, aby sa nevytvorili hrudky.
- Korenie a varenie: Ochuťte soľou, čiernym korením a voliteľne muškátovým orieškom. Muškátový oriešok dodáva prívaroku veľmi zaujímavú chuť. Nechajte prívarok variť na miernom ohni 10-15 minút. Občas premiešajte, aby sa nezachytil na dne.
- Dokončenie a servírovanie: Po uplynutí doby varenia skontrolujte konzistenciu – ak vám prívarok príde príliš hustý, môžete pridať trochu vody alebo mlieka. Ak je príliš riedky, môžete ho nechávať variť dlhšie, aby sa odparila prebytočná tekutina.
- Podávanie: Špenátový prívarok môžete servírovať teplý, zvyčajne ho podávame s kyslou smotanou alebo jogurtom. Skvele sa hodí ako príloha k zemiakom, ryži alebo mäsu.
Tipy na záver:
- Ak nemáte čerstvý špenát, môžete použiť aj mrazený, ale nezabudnite ho pred pridaním do panvice najprv rozmraziť.
- Pridanie trocha citrónovej šťavy pred podávaním dodá jedlu osviežujúcu chuť.
- Na ozdobenie môžete použiť čerstvé bylinky, ako je petržlen alebo kôpor.
Tento špenátový prívarok je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý a plný vitamínov. Dúfam, že si ho užijete!
Naozaj skvelý recept! Už sa teším, že si ho vyskúšam. Čerstvý špenát je naozaj skvelý zdroj vitamínov a minerálov, takže to bude určite chutné a zdravé jedlo.
Ďakujem za tento návod! Nikdy som nevaril špenátový prívarok, ale teraz sa na to veľmi teším. Tvoj postup je jasný a ľahko pochopiteľný, takže verím, že aj mne to dobre vyjde.
Tento recept na špenátový prívarok je naozaj skvelý! Milujem, ako rýchlo sa dá pripraviť a zároveň je to veľmi zdravé jedlo. Určite ho vyskúšam a pridám aj trochu citrónovej šťavy. Ďakujem za super tip!
Špenátový prívarok je moje obľúbené jedlo! Tento recept vyzerá tak jednoducho a chutne. Nemôžem sa dočkať, kedy ho vyskúšam s kyslou smotanou. Určite to bude lahodné! Odporúčam všetkým!
Super návod na špenátový prívarok! Je to perfektná kombinácia chuti a výživnosti. Príprava trvá len pol hodiny, čo je skvelé pre zaneprázdnených ľudí. Ďakujem za inšpiráciu, určite ho zaradím do svojho menu!
Tento špenátový prívarok vyzerá fantasticky! Milujem zeleninu a špenát patrí medzi moje najobľúbenejšie. Rád by som ho skúsil pripraviť podľa vášho receptu, určite to bude mňamka! Dík za tipy!
Špenátový prívarok? To znie úžasne! Vždy hľadám nové recepty na zdravé jedlá, a tento vyzerá perfektne. Obzvlášť sa teším na kombináciu so smotanou, to musí byť lahodné. Ďakujem za zdieľanie!
Tento recept na špenátový prívarok je fantastický! Vždy som mal rád špenát, ale nikdy som nevedel, ako ho správne pripraviť. Tento návod je veľmi jednoduchý a zrozumiteľný. Už sa teším, ako si ho pripravím na nedeľný obed. Verím, že môj rodina bude nadšená! Určite pridám aj trošku citrónovej šťavy, ako ste odporúčali. Skvelé tipy na konci! Ďakujem za zdieľanie tohto receptu!
Súhlasím s Janom! Tento recept je úžasný a veľmi chutný. Ja osobne milujem špenát a tento prívarok je perfektný spôsob, ako si ho vychutnať. Mám v pláne pridať aj trocha cesnaku navyše, aby bol ešte výraznejší. Naozaj sa teším na to, ako to všetko pripravím a podám mojej rodine. Super tipy a inšpirácie!
Ďakujeme za pozitívny komentár a teší nás, že sa vám recept páčil! Pridanie česnaku je výborný nápad, určite to pridá do prívarku ešte viac chuti. Veríme, že vaša rodina si to veľmi pochutí a budete mať spolu skvelý zážitok pri spoločnom jedle. Ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky alebo názory, neváhajte nás kontaktovať. Prajeme vám veľa radosti pri varení a rodinných chvíľach!
Ďakujeme za váš komentár! Tento recept je naozaj skvelý a je skvelé počuť, že sa vám páči. Pridanie cesnaku je skvelý nápad, dodá jedlu ešte viac chuti. Verím, že vaša rodina bude nadšená z tohto jedla. Ak budete mať akékoľvek ďalšie skvelé recepty alebo nápady, neváhajte sa s nami podeliť! Ďakujeme za podporu a tešíme sa na ďalšie vaše názory.