Tandoori kura:
Ingrediencie:
- 4 kuracie stehná alebo prsia
- 1 pohár jogurtu (preferovaný je grécky jogurt)
- 3 lyžice tandoori korenia
- 2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej kajenskej papriky alebo chilli (podľa preferencie)
- Soľ podľa chuti
- Šťava z polovice citróna
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- Kúsok zázvoru, ošúpaný a nastrúhaný
- Olej na potretie mäsa
Indická paradajková omáčka:
Ingrediencie:
- 1 pohár paradajkového pretlaku alebo pasírovaných paradajok
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžička mletých koriandrových semien
- 1 lyžička garam masaly
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- Olej na smaženie
Tandoori kura s indickou paradajkovou omáčkou
Postup:
Tandoori kura:
- Marinádu pripravte zmiešaním jogurtu, tandoori korenia, kurkumy, rasce, kajenskej papriky (chilli), soli, citrónovej šťavy, nasekaného cesnaku a nastrúhaného zázvoru.
- Pri príprave kuraťa, ak máte kuracie stehná, jemne ich rozbite a urobte niekoľko rezov do mäsa, aby sa marináda mohla lepšie vstrebať. Kuracie kúsky pokvapkajte olejom.
- Obe strany kuraťa dôkladne potrite marinádou a nechajte aspoň hodinu, avšak ideálne niekoľko hodín, aby sa chute pekne prepojili.
- Kura pečte na grile alebo v rúre pri teplote približne 200°C, až kým nie je dobre prepečené a šťavnaté. Počas pečenia, ak je to potrebné, môžete občas potierať zvyškom marinády, aby sa mäso nevysušilo.
Indická paradajková omáčka:
- Na panvici zohrejte olej a osmažte nasekanú cibuľu a cesnak, kým nezmäknú a neskaramelizujú.
- Pridajte mletú kurkumu, mleté koriandrové semeno a garam masalu. Smažte niekoľko minút, kým sa koreniny nezačnú nádherne rozvoniavať.
- Potom pridajte paradajkový pretlak alebo pasírované paradajky, soľ a čierne korenie. Nechajte omáčku pomaly variť približne 10-15 minút, kým nezíska požadovanú hustotu a bohatú chuť.
Servírovanie: Podávajte Tandoori kura s indickou paradajkovou omáčkou, ryžou a plátkami naanu. Môžete pridať aj šťavnatú citrónovú štvrtku na dochutenie kuraťa podľa potreby.
Tento recept prináša vynikajúce a bohaté jedlo s indickým nádychom. Ak máte radi korenisté chute, je tento recept pre vás ideálnou voľbou!