Tradičná kulajda

O polievke kulajda ste zrejme počuli na 100%. Dnes som pre vás pripravila niekoľko receptov, aby som aj mladšej generácii predstavila skutočnú kuchyňu. Ak túžite po tomto recepte v chutnejšej a vylepšenej verzii s octom, určite sa pozrite na tento recept: kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.

Tradičná kulajda

Kulajda se sušenými houbami. Recept kulajda z hub.

Kulajda je klasická česká polievka, ktorá získala popularitu aj za hranicami Českej republiky. Jej názov pochádza z českého slova „kulatý“, čo znamená kôpka alebo halda, čo presne vystihuje spôsob podávania tejto polievky. Tradičná kulajda sa väčšinou pripravuje z hlivy ustricovej, šťouchaných zemiakov, kyslej smotany, octu a bohatej dávky čerstvej pažítky, ktorá dodáva jedlu jedinečnú vôňu a chuť.

Ak máte záujem vyskúšať tradičnú kulajdu, môžete si pozrieť tento videonávod, v ktorom kuchári postupne ukážu, ako ju správne pripraviť.

Ak sa však pozeráte po vylepšenej a chutnejšej variante kulajdy s octom, určite navštívte tento recept, kde sa dozviete viac o tomto jednom z pokladov českého kulinárstva.

Prajem vám dobrú chuť!

Tradičná kulajda-2

Ako nakrájat tortu?

Ako nakrájat tortu?

Čítať viac »

2) Tradičná kulajda

Tradičná kulajda je výnimočné jedlo, ktoré vám prinesie chuť Slovenska priamo na váš stôl. Tento lahodný krémový polievkový recept je veľmi obľúbený najmä počas chladnejších mesiacov, keď máte chuť na niečo teplé a uspokojujúce. Ak hľadáte autentické kulinárske dobrodružstvo, ste na správnej ceste!

Ingrediencie pre Kulajdu

Na prípravu tradičnej kulajdy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • korenie (soľ a čierne korenie)
  • kyslá smotana (na podávanie)
  • čerstvý kôpor (na ozdobu)

Postup na Prípravu Kulajdy

Na začiatok si pripravte cibuľu a cesnak. Nakrájajte ich na jemno a osmažte na panvici, kým nezískajú zlatú farbu. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a uhorky. Všetko zalejte kuracím vývarom a varte, kým sa zemiaky nezjemnia.

Keď sú zemiaky hotové, do hrnca pridajte aj nakrájané huby a varte ešte 10 minút. Na záver pridajte smotanu a dôkladne premiešajte. Polievku doneste do chuti soľou a korením podľa vašej preferencie.

Servírujte horúcu kulajdu s lyžicou kyslej smotany a posypanou čerstvým kôprom. Užite si toto tradičné jedlo s rodinou a priateľmi a preneste sa do slovenskej kuchyne priamo vo svojej domácnosti!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

14 Komentárov

  1. Agata Cerna píše:

    Mňam, toto je moja obľúbená polievka. Už sa teším, až ju spravím podľa tohto receptu!

  2. Cdanko píše:

    Kulajda je úžasná! Môj recept sa líši trochu, ale musím povedať, že táto znie skvelo!

  3. Rudolf31 píše:

    Vyzerala byť veľmi chutná polievka. Určite ju budem variť na obed zajtra.

  4. Pasek Fridrich píše:

    Výborný recept, určite to skúsim.

  5. Hedviga Konecna píše:

    Kulajda je moja obľúbená polievka. Rada varím tradičné slovenské jedlá.

  6. Anonym píše:

    Tradičná kulajda je skutočne vynikajúca polievka. Veľmi si vážim váš recept a už teraz sa teším, až ju budem mať možnosť pripraviť!

  7. Oldrich Mala píše:

    Díky za recept! Už sa neviem dočkať kedy si spravím takúto chutnú polievku.

  8. Hadamcova píše:

    Takéto tradície treba zachovávať. Ďakujem za tento nádherný recept.

  9. Cuntalova Melania píše:

    Vďaka za recept na túto výbornú polievku, rozhodne si ju vyskúšam!

  10. Ignac61 píše:

    Som veľký fanúšik slovenskej kuchyne a toto je presne ten typ receptu, ktorý mám rád. Teším sa na vyskúšanie!

  11. Dezider70 píše:

    Táto polievka vyzerá naozaj chutne. Určite si ju pripravím tento víkend.

  12. Gustav Misik píše:

    Vážne skvelé jedlo, musím to skúsiť! Tento recept vyzerá úžasne!

  13. Zcierna píše:

    Zbožňujem polievky a určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za zdieľanie!

  14. Tkarul píše:

    Neskutočne chutné, určite sa na to pozriem. Díky za recept!