Tradičná kulajda

O polievke kulajda ste už zrejme na 100% počuli. Dnes som o nej napísala vacero receptov aby som aj maldšej generácií ukázala poctivú kuchyňu. Taktiež ak checete tento recept v lepšej a chutenšej variante s octom. Tak navštávte tento recept: kulajda polievka – pravý český zázrak kuchyne.

Tradičná kulajda

Kulajda se sušenými houbami. Recept kulajda z hub.

Kulajda je tradičná česká polievka, ktorá si získala popularitu aj mimo hraníc Českej republiky. Jej název pochádza z českého slova “kulatý”, čo znamená kôpka alebo halda, čo presne opisuje spôsob, ako je táto polievka servírovaná. Tradičná kulajda obsahuje hlavne hlivu ustricovú, šťouchané zemiaky, kyslú smotanu, ocot a kopu čerstvej pažítky, ktorá jej dáva charakteristickú vôňu a chuť.

Ak si prajete vyskúšať tradičnú kulajdu, môžete sledovať tento videonávod, kde tovarochovia postupne ukážu, ako ju pripraviť.

Taktiež, ak hľadáte lepšiu a chutnejšiu variantu kulajdy s octom, môžete sa pozrieť na tento recept, kde sa dozviete viac o tomto jednom z pokladov českej kuchyne.

Prajem vám dobrú chuť!

 

 

2)

Tradičná kulajda je skvelé jedlo, ktoré vám prinesie chuť Slovenska priamo na váš stôl. Tento lahodný krémový polievkový recept je obľúbený najmä počas chladnejších mesiacov, keď si chcete vychutnať niečo teplé a uspokojujúce. Ak hľadáte autentické kulinárske dobrodružstvo, ste na správnom mieste!

Ingrediencie na Kulajdu

Na prípravu tradičnej kulajdy budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g čerstvých húb (napr. šampiňóny)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • korenie (soľ a čierne korenie)
  • kyslá smotana (na podávanie)
  • čerstvá kôpor (na ozdobu)

Postup na Prípravu Kulajdy

Najprv si pripravte cibuľu a cesnak. Nakrájajte ich jemne a osmažte na panvici, kým nezozlátne. Potom pridajte nakrájané zemiaky a uhorky. Všetko zalejte kuracím vývarom a varte, kým sa zemiaky nezmäknú.

Keď sú zemiaky hotové, pridajte do hrnca aj nakrájané huby a varte ešte ďalších 10 minút. Na záver pridajte smotanu a dôkladne premiešajte. Polievku ochuťte soľou a korením podľa chuti.

Podávajte teplú kulajdu s lyžicou kyslej smotany a posypanou čerstvým kôprom. Vychutnajte si toto tradičné jedlo s rodinou a priateľmi a preneste sa do slovenskej kuchyne priamo zo svojej kuchyne!

Podobné príspevky

14 Komentárov

  1. Agata Cerna píše:

    Mňam, toto je moja obľúbená polievka. Už sa teším, až ju spravím podľa tohto receptu!

  2. Cdanko píše:

    Kulajda je úžasná! Môj recept sa líši trochu, ale musím povedať, že táto znie skvelo!

  3. Rudolf31 píše:

    Vyzerala byť veľmi chutná polievka. Určite ju budem variť na obed zajtra.

  4. Pasek Fridrich píše:

    Výborný recept, určite to skúsim.

  5. Hedviga Konecna píše:

    Kulajda je moja obľúbená polievka. Rada varím tradičné slovenské jedlá.

  6. Anonym píše:

    Tradičná kulajda je skutočne vynikajúca polievka. Veľmi si vážim váš recept a už teraz sa teším, až ju budem mať možnosť pripraviť!

  7. Oldrich Mala píše:

    Díky za recept! Už sa neviem dočkať kedy si spravím takúto chutnú polievku.

  8. Hadamcova píše:

    Takéto tradície treba zachovávať. Ďakujem za tento nádherný recept.

  9. Cuntalova Melania píše:

    Vďaka za recept na túto výbornú polievku, rozhodne si ju vyskúšam!

  10. Ignac61 píše:

    Som veľký fanúšik slovenskej kuchyne a toto je presne ten typ receptu, ktorý mám rád. Teším sa na vyskúšanie!

  11. Dezider70 píše:

    Táto polievka vyzerá naozaj chutne. Určite si ju pripravím tento víkend.

  12. Gustav Misik píše:

    Vážne skvelé jedlo, musím to skúsiť! Tento recept vyzerá úžasne!

  13. Zcierna píše:

    Zbožňujem polievky a určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za zdieľanie!

  14. Tkarul píše:

    Neskutočne chutné, určite sa na to pozriem. Díky za recept!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *