Trhaná bravčová krkovička v domácej žemli 

Nezabudnite pred varením dôkladne umyť a očistiť bravčovú krkovičku. Potom ju osušte a očistite odbytový tuk. Na prípravu trhaného mäsa budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 gramov bravčovej krkovičky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice hoisin omáčky
  • 1 lyžica oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Trhaná bravčová krkovička v domácej žemli 

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160 ° C.
  2. Na miske zmiešajte med, sójovú omáčku, hoisin omáčku, olej, cesnak, soľ a čierne korenie.
  3. Bravčovú krkovičku položte do nádoby na pečenie a potrite ju marinádou zo všetkých strán.
  4. Nádobu zakryte fóliou a nechajte marinovať aspoň 2 hodiny (alebo celú noc v chladničke).
  5. Po marinovaní odstráňte fóliu a pečte krkovičku v rúre približne 2,5 hodiny, alebo kým mäso nie je jemne rozpadavé.
  6. Potom zvýšte teplotu rúry na 180 ° C a pečte ešte ďalších 15 – 20 minút, alebo kým na vrchu nevytvorí sa chrumkavá a zlatistá kôrka.
  7. Vyberte mäso z rúry a nechajte ho nejakú chvíľu oddychovať. Potom ho jemne roztiahnite vidličkou alebo ho trhnite pomocou dvoch vidličiek.
  8. Pred podávaním mäso vložte do domácej žemle a pridajte ďalšie suroviny podľa vlastného vkusu, ako napríklad čerstvú zeleninu, omáčky či kyslú kapustu.

Čo sa týka domácej žemle, môžete použiť recept na klasickú domácu žemľu, ktorý môžete nájsť online alebo vo svojich kuchárskych knihách.

 

2)

Ingrediencie:

Na trhanú bravčovú krkovičku:

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžica údenej papriky
  • 1 lyžica soli
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička sušeného oregano
  • 250 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 100 ml barbecue omáčky (podľa chuti)

Na domáce žemle:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 30 g cukru
  • 10 g soli
  • 50 g masla (roztopeného)
  • 1 vajíčko (na potretie)

Postup:

1. Príprava bravčovej krkovičky:

  • Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
  • V hlbokom hrnci alebo pekáči na olivovom oleji orestujte cibuľu do sklovita. Potom pridajte cesnak a krátko opražte.
  • Do hrnca pridajte krkovičku a zo všetkých strán ju opečte. Následne pridajte hnedý cukor, údenú papriku, soľ, čierne korenie a oregano. Dobre premiešajte.
  • Zalejte vývarom a pridajte barbecue omáčku. Vrchnák zakryte a varte na nízkej teplote asi 2-3 hodiny, alebo kým nie je mäso mäkké.
  • Pomocou dvoch vidlíc mäso natrhajte na pruhy a dobre premiešajte s omáčkou.

2. Príprava domácich žemlí:

  • V miske zmiešajte mlieko, cukor a droždie. Nechajte 10-15 minút stáť, aby droždie nezačalo pracovať.
  • Vo veľkej miske zmiešajte hladkú múku, soľ a roztopené maslo. Pridajte kvások a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste cca 1 hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
  • Po vykysnutí cesto prepracujte a rozdeľte na 8-10 kusov. Každý kus vyvaľkajte do tvaru žemle a uložte na plech s papierom na pečenie.
  • Nechajte žemle ešte 30 minút kysnúť, potom ich potrite rozšľahaným vajíčkom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 15-20 minút, alebo kým nebudú zlatohnedé.

3. Servírovanie:

  • Po upečení nechajte žemle vychladnúť a potom ich rozkrojte.
  • Naplňte každú žemľu trhanou bravčovou krkovičkou a podľa chuti môžete pridať ďalšie ingrediencie ako nakladané uhorky, šalát alebo cibuľu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *