Ak máte chuť na tradičné slovenské jedlo, pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou je skvelou voľbou. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 500 g červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice repkového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- Prášok do pečiva
- 250 ml mlieka
Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou
Postup:
- Na začiatok pripravte pečenú krkovičku. Krkovičku očistite od prebytočného tuku a kože a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Vhodnú hrnčekovú príložku vyložte vodou a kúsok slaniny. Krkovičku položte do hrnca, zalejte vodou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 až 2,5 hodiny, občas ju polievajte vlastnou šťavou.
- Medzi tým pripravte červenú kapustu. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a za stáleho miešania ju podsmažte pár minút.
- Potom do hrnca pridajte smotanu, soľ, mleté čierne korenie a podľa chuti aj niekoľko lyžíc jablčného octu. Zmes dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a kapustu dusťte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, občas premiešajte.
- Teraz sa môžete pustiť do prípravy domácej knedle. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vajcia, mlieko a štipku soli.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočívať pár minút. Potom z neho vytvarujte placiatovalcov a povarte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte.
- Hotovú pečenú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju krátko odpočinúť pred servírovaním.
- Podávajte ju so šťavnatou červenou kapustou a domácimi knedľami.
Dúfam, že sa vám podarí pripraviť tento výborný tradičný slovenský jedlo. Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.
2)
Ingrediencie:
Na pečenú krkovičku:
- 800 g krkovičky (s kostou alebo bez)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2-3 lyžice horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička sušenej rasce
- 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej)
- 250 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
Na červenú kapustu:
- 1 menšia hlávka červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 jablká (najlepšie kyslé)
- 2-3 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
- 1-2 lyžice cukru
- Soľ, čierne korenie
- 2-3 lyžice oleja
- 1 bobkový list
- 2 klinčeky
Na domácu knedľu:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 kocka droždia (42 g)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- Štipka cukru
Postup:
-
Príprava krkovičky:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Krkovičku umyjeme a osušíme. Potom ju osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
- Na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme krkovičku a opečieme ju do zlatohneda z oboch strán.
- Opečenú krkovičku vložíme do pekáča, pridáme bobkový list, rascu, papriku a vývar. Zakryjeme a pečieme približne 1,5 hodiny. Každých 30 minút kvapneme na mäso vývar.
-
Príprava červenej kapusty:
- Medzitým si pripravíme červenú kapustu. Nakrájanú kapustu a cibuľu opražíme na oleji v hrnci.
- Pridáme nastrúhané jablká, ocot, cukor, bobkový list a klinčeky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešame.
-
Príprava knedle:
- Do misky dáme teplé mlieko, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme chvíľu postáť, kým sa droždie aktivuje.
- Do misky pridáme múku, soľ a vajce. Vymiesime hladké cesto.
- Cesto vyformujeme do guľe, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme knedle. Varíme ich vo vriacej vode 20-25 minút.
-
Podávanie:
- Upečenú krkovičku krájame na plátky. Servírujeme ju s červenou kapustou a plátkami knedle. Môžeme polit omáčkou z pekáča.
Dobrú chuť!