Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou

Ak máte chuť na tradičné slovenské jedlo, pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou je skvelou voľbou. Tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 1 kg krkovičky
  • 500 g červenej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice repkového oleja
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • Prášok do pečiva
  • 250 ml mlieka

 

Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou

Postup:

  1. Na začiatok pripravte pečenú krkovičku. Krkovičku očistite od prebytočného tuku a kože a osolte a okoreňte podľa chuti.
  2. Vhodnú hrnčekovú príložku vyložte vodou a kúsok slaniny. Krkovičku položte do hrnca, zalejte vodou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 až 2,5 hodiny, občas ju polievajte vlastnou šťavou.
  3. Medzi tým pripravte červenú kapustu. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  4. Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a za stáleho miešania ju podsmažte pár minút.
  5. Potom do hrnca pridajte smotanu, soľ, mleté čierne korenie a podľa chuti aj niekoľko lyžíc jablčného octu. Zmes dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a kapustu dusťte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, občas premiešajte.
  6. Teraz sa môžete pustiť do prípravy domácej knedle. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vajcia, mlieko a štipku soli.
  7. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočívať pár minút. Potom z neho vytvarujte placiatovalcov a povarte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte.
  8. Hotovú pečenú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju krátko odpočinúť pred servírovaním.
  9. Podávajte ju so šťavnatou červenou kapustou a domácimi knedľami.

Dúfam, že sa vám podarí pripraviť tento výborný tradičný slovenský jedlo. Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

 

2)

Ingrediencie:

Na pečenú krkovičku:

  • 800 g krkovičky (s kostou alebo bez)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2-3 lyžice horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušenej rasce
  • 1 lyžička papriky (sladkej alebo údenej)
  • 250 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)

Na červenú kapustu:

  • 1 menšia hlávka červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 jablká (najlepšie kyslé)
  • 2-3 lyžice octu (jablkového alebo vínneho)
  • 1-2 lyžice cukru
  • Soľ, čierne korenie
  • 2-3 lyžice oleja
  • 1 bobkový list
  • 2 klinčeky

Na domácu knedľu:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • Štipka cukru

Postup:

  1. Príprava krkovičky:

    • Rúru predhrejeme na 180 °C.
    • Krkovičku umyjeme a osušíme. Potom ju osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
    • Na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Po chvíli pridáme krkovičku a opečieme ju do zlatohneda z oboch strán.
    • Opečenú krkovičku vložíme do pekáča, pridáme bobkový list, rascu, papriku a vývar. Zakryjeme a pečieme približne 1,5 hodiny. Každých 30 minút kvapneme na mäso vývar.
  2. Príprava červenej kapusty:

    • Medzitým si pripravíme červenú kapustu. Nakrájanú kapustu a cibuľu opražíme na oleji v hrnci.
    • Pridáme nastrúhané jablká, ocot, cukor, bobkový list a klinčeky. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
    • Varíme na strednom ohni približne 30-40 minút, kým kapusta nezmäkne. Občas premiešame.
  3. Príprava knedle:

    • Do misky dáme teplé mlieko, pridáme cukor a rozdrobíme droždie. Necháme chvíľu postáť, kým sa droždie aktivuje.
    • Do misky pridáme múku, soľ a vajce. Vymiesime hladké cesto.
    • Cesto vyformujeme do guľe, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu.
    • Po vykysnutí cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme knedle. Varíme ich vo vriacej vode 20-25 minút.
  4. Podávanie:

    • Upečenú krkovičku krájame na plátky. Servírujeme ju s červenou kapustou a plátkami knedle. Môžeme polit omáčkou z pekáča.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *