Ak máte chuť na tradičné slovenské jedlo, pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou je skvelou voľbou. Tu je jednoduchý recept:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 500 g červenej kapusty
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice repkového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- Prášok do pečiva
- 250 ml mlieka
Pečená krkovička s červenou kapustou a domácou knedľou
Postup:
- Na začiatok pripravte pečenú krkovičku. Krkovičku očistite od prebytočného tuku a kože a osolte a okoreňte podľa chuti.
- Vhodnú hrnčekovú príložku vyložte vodou a kúsok slaniny. Krkovičku položte do hrnca, zalejte vodou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 2 až 2,5 hodiny, občas ju polievajte vlastnou šťavou.
- Medzi tým pripravte červenú kapustu. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky. V hrnci rozohrejte olej a na ňom orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte nastrúhanú červenú kapustu a za stáleho miešania ju podsmažte pár minút.
- Potom do hrnca pridajte smotanu, soľ, mleté čierne korenie a podľa chuti aj niekoľko lyžíc jablčného octu. Zmes dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a kapustu dusťte na miernom ohni asi 1 až 1,5 hodiny, občas premiešajte.
- Teraz sa môžete pustiť do prípravy domácej knedle. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vajcia, mlieko a štipku soli.
- Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočívať pár minút. Potom z neho vytvarujte placiatovalcov a povarte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďte.
- Hotovú pečenú krkovičku vyberte z rúry a nechajte ju krátko odpočinúť pred servírovaním.
- Podávajte ju so šťavnatou červenou kapustou a domácimi knedľami.
Dúfam, že sa vám podarí pripraviť tento výborný tradičný slovenský jedlo. Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.