Inteligentne si zorganizujeme niečo chutné, čo si vychutná celá rodina. Už ste počuli o guláši, ktorý môžete pripraviť v rúre? Presne tak, guláš sa dá zhotoviť aj v trúbe.
Samozrejme! Tu je recept na guláš pripravený v trúbe:
Zloženie:
- 500 g hovädzieho mäsa (najideálnejšie predná časť, vhodné na guláš)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 papriky
- 2 lyžice sladkej mletej papriky
- 1 lyžička čili korenia (voliteľné, ak obľubujete pikantné jedlá)
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička sušeného majoránu
- soľ a čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 2 šálky hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- olej na podusenie
Príprava:
- Mäso nakrájajte na menšie kusy a posypte soľou. Na zahriatom oleji ho orestujte v hlbokom hrnci, až kým na všetkých stranách nezhnedne. Potom ho vytiahnite a odložte na iné miesto.
- Do toho istého hrnca pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a nechajte ich zhnednúť. Následne pridajte nakrájanú papriku a nechajte ju zmäknúť.
- Do hrnca nasypte sladkú mletú papriku, mletú červenú papriku, čili korenie, rascu, majorán a jemne ich orestujte. Potom primiešajte paradajkový pretlak.
- Vložte mäso späť do hrnca a dobre premiešajte so zvyšnými prísadami. Prilejte hovädzí vývar (alebo vodu) a priveďte k varu.
- Keď začne variť, znížte teplotu a nechajte guláš dusiť približne 1,5 – 2 hodiny, alebo kým nie je mäso dostatočne mäkké a chuť sa dobre rozvinie.
- Podávajte horúci guláš s chlebom alebo knedľou. Na záver môžete ozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Bon appétit!
2) Trúbový guláš recept
Ingrediencie:
- 500 g hovädzieho mäsa (napr. na plece)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 3-4 zemiaky
- 2-3 mrkvy
- 1 červená paprika
- 1 konzerva lúpaných paradajok (400 g)
- 1-2 lyžice mletej papriky (sladkej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1/2 litra vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- Olej na opraženie
- Pár bobkových listov
- Trochu tymiánu
- Chlieb alebo pečivo na servírovanie
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Hovädzie mäso nakrájajte na kocky o veľkosti približne…2-3 cm. Osoľte a okoreňte čiernym korením.
-
Orestovanie cibule:
- Na priestrannej panvici alebo v hrnci rozohrejte olej a následne pridajte nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista.
-
Orestovanie mäsa:
- Pridajte k cibuli nakrájané mäso a restujte, kým sa všetky kúsky dobre nezapečú a nevytvoria zlatistú kôrku.
-
Pridanie cesnaku a korenín:
- Do zmesi pridajte nasekaný cesnak, mletú papriku, bobkové listy a tymián. Pokračujte v restovaní ďalších pár minút, aby sa uvoľnili vône.
-
Zelenina a paradajky:
- K mäsu vmiešajte nakrájanú mrkvu, papriku a zemiaky. Následne pridajte konzervu lúpaných paradajok a všetko poriadne premiešajte.
-
Pridanie vývaru:
- Všetko zalejte vývarom a priveďte k varu. Po zovretí znížte plameň, zakryte a nechajte guláš variť približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso a zelenina nezmäknú.
-
Dochutenie:
- Po uvarení ochutnajte guláš a podľa chuti pridajte soľ a korenie.
-
Podávanie:
- Podávajte horúci guláš spolu s chlebom alebo pečivom.
Tipy:
- Na zjemnenie chuti môžete pridať aj trošku červeného vína.
- Guláš je ešte chutnejší na druhý deň, keď sa chute lepšie prepoja.
Dobrú chuť!