Plnka z tvarohu pre záviny patrí medzi najpopulárnejšie varianty náplne do rôznych sladkých pokrmov, vrátane závinu. Olejovým nadšenciam ponúka skvelú voľbu na sladké pochúťky, pričom si môžu byť istí, že v jedle zaradia aj zdravejšie zložky.
Tvaroh predstavuje výborný zdroj bielkovín, a spoločne s ovocím, cukrom a inými prísadami vytvára chutnú náplň, ktorá sa výborne kombinuje s rôznymi druhmi cesta. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako si pripraviť jednoduchú a veľmi chutnú tvarohovú plnku, ktorú môžete využiť vo svojom obľúbenom závine.
Ingrediencie:
Pre plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 vajce
- 3-4 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2-3 lyžice hrozienok (nepovinné)
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1/2 čajovej lyžičky škorice (nepovinné)
Pre cesto (príklad kysnuté cesto, ale je možné použiť aj lístkové):
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 70 g masla (rozpusteného)
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
Plnka z tvarohu do závinu
Postup prípravy tvarohovej plnky:
- Príprava tvarohu: Vložte jemný tvaroh do veľkej misy. Pokiaľ používate hustý a hrudkovitý tvaroh, prelisujte ho cez sitko alebo rozmixujte vidličkou na hladšiu konzistenciu.
- Přidanie surovín: K tvarohu pridajte vajce, práškový cukor, vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna, hrozienka a škoricu, ak ju používate. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky prísady dôkladne spojili. Ak preferujete sladšiu náplň, pridajte cukor podľa chuti.
- Nechajte odstáť: Pripravenú plnku nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili. Medzitým sa pustite do prípravy cesta.
Postup prípravy cesta:
- Pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte pri teplote asi 10-15 minút, kým droždie nie je aktívne a nevytvorí penu.
- Zmiešajte suché ingrediencie: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Pridajte vlažné maslo a kvások do múky.
- Vytvorte cesto: Pridajte vajce a všetko dobre premiešajte. Cesto miesením vypracujte, až kým nebude hladké a elastické (približne 10 minút).
- Nechajte vykysnúť: Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a pečenie závinu:
- Vykysnuté cesto: Vykysnuté cesto vyklopte na pracovnú dosku, jemne prepracujte a rozdeľte na 2-3 časti, podľa toho, koľko závinu chcete pripraviť.
- Rozvaľkajte cesto: Každú časť cesta rozvaľkajte na tenký plát. Na rovnomerne rozloženú vrstvu cesta umiestnite tvarohovú plnku, pričom nechajte asi 2 cm okrajov.
- Zavinutie: Cesto opatrne stočte do závinu a vytvorte klasický tvar. Okraje zabaľte, aby plnka nemohla vytiecť.
- Pečenie:
- Závin preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Nechajte ešte 20 minút odpočinúť.
- Potrite rozšľahaným vajcom pre krásnu zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút, alebo kým nie je zlatistý.
- Chladenie a servírovanie: Závin nechajte vychladnúť na mriežke. Podávajte s práškovým cukrom posypaným na vrchu alebo s ovocnou omáčkou.
Tvarohový závin je navyše skvelý ako dezert, ale aj ako hlavné jedlo, ktoré si môžete vychutnávať na raňajky či ako občerstvenie počas dňa. Prajem vám dobrú chuť!
Ďakujem za recept, veľmi sa teším, že ho vyskúšam! Tvarohový závin je moja obľúbená pochúťka.
Super článok, veľmi ma potešil. Rada skúsim nové recepty a tento sa mi zdá byť skvelý!
Tvarohová plnka vyzerá naozaj skvele! Veľmi sa teším, že sa s nami delíte o tento recept. Určite ho vyskúšam, lebo mám rád sladké a zdravé jedlá. Ďakujem za tip!
Wow, to vyzerá chutne! Tvarohová plnka je super voľba a určite sa hodí do každého zákusku. Už sa neviem dočkať, kedy to skúsim doma! Skvelý recept!
Tento recept ma naozaj zaujal! Tvarohová plnka je moja obľúbená a viem si predstaviť, aké bude všetko chutné. Veľká vďaka za zdieľanie!
Perfektný recept! Tvaroh je úžasná ingrediencia a teším sa, ako si pripravím tento závin. Určite oslovím aj kamarátov, aby si ho vyskúšali. Super práca!
Tento tvarohový závin vyzerá nielen chutne, ale aj zdravo! Rada pečiem a tento recept rozhodne pridám do svojej zbierky. Ďakujem za inšpiráciu!
Úžasný recept! Tvarohová plnka je fantastická voľba pre zákusky. Teším sa na to, ako si pripravím túto dobrotu doma. Ešte raz ďakujem za tip!
‚Toto je presne to, čo som hľadala! Tvarohový závin znie tak lahodne a zdravšie ako bežné dezerty. Určite ho skúsim urobiť čoskoro!‘
‚Skvelý recept na tvarohovú plnku! Mám rád sladké jedlá a toto vyzerá perfektne na raňajky aj na dezert.‘
‚Tak isto si myslím! Budem to musieť skúsiť s ovocím, určite bude ešte lepšie!‘
‚A určite nezabudni pridať škoricu! To dodá úplne inú chuť.‘
„Tento recept vyzerá úžasne a ja už teraz cítim tú vôňu pečenia! Budem ho musieť vyskúšať so svojou rodinou.“
Tento recept na tvarohovú plnku je jednoducho skvelý! Osobne milujem, keď môžem do jedla pridať niečo zdravé a chutné. Tvarohová plnka do závinu má takú lahodnú chuť, že sa nemôžem dočkať, kedy si ju pripravím aj doma. Určite vyskúšam aj variácie s ovocím! Odporúčam všetkým, ktorí majú radi sladké jedlá bez výčitiek. Je to perfektný spôsob, ako si užiť sladké a zároveň sa postarať o svoje zdravie. Vďaka za tento úžasný recept!
Súhlasím s Marekom! Tvarohová plnka je naozaj fantastická a táto kombinácia prísad znie ako skvelý spôsob, ako si užiť niečo sladké a zároveň zdravé. Keď som to prvýkrát vyskúšala, bola som ohromená chuťou a konzistenciou. Určite odporúčam pridanie hrozienok – dodajú tomu skvelý šmrnc! Teším sa na ďalšie pokusy v kuchyni!
Ďakujeme za váš komentár! Súhlasíme, tvarohová plnka je skutočne fantastická a pridanie hrozienok je skvelý nápad pre ešte bohatšiu chuť. Teší nás, že ste mali pozitívny zážitok s touto kombináciou prísad a tešíme sa na to, že budete ďalej experimentovať v kuchyni. Priali by sme vám veľa radosti pri varení a pečení! Ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky alebo nápady, neváhajte nás kontaktovať. Ďakujeme ešte raz a prajeme dobrú chuť!