Tvarohová plnka do závinu

Tvarohová plnka do závinu patrí medzi najobľúbenejšie varianty plnky do rôznych zákuskov, a tak i závinu. Je výbornou voľbou pre tých, ktorí si chcú pochutiť na niečom sladkom, ale zároveň sú radi, keď do svojich jedál zaradia aj zdravšie ingrediencie.

Tvaroh je dobrým zdrojom bielkovín a v kombinácii s ovocím, cukrom a ďalšími prísadami vytvára lahodnú náplň, ktorá sa skvele hodí do rôznych druhov cesta. V tomto recepte sa naučíte, ako pripraviť jednoduchú, ale veľmi chutnú tvarohovú plnku, ktorú môžete použiť do svojho obľúbeného závinu.

Ingrediencie:

Na plnku:

  • 500 g tvarohu (najlepšie jemného)
  • 1 vajce
  • 3-4 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor alebo 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lyžice hrozienok (voliteľné)
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice (voliteľné)

Na cesto (príklad kysnuté cesto, ale môžete použiť aj lístkové cesto):

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 70 g masla (rozpusteného)
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vejce

Tvarohová plnka do závinu

Príprava tvarohovej plnky:

  1. Tvaroh pripravíme: Do veľkej misy vložte jemný tvaroh. Ak používate tvaroh, ktorý je hustý a hrudkovitý, prelisujte ho cez sitko alebo ho prešľahajte vidličkou, aby ste dosiahli hladšiu konzistenciu.
  2. Pridajte suroviny: K tvarohu pridajte vajce, práškový cukor, vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt, šťavu a nastrúhanú kôru z citróna, hrozienka a škoricu, ak ju používate. Dôkladne premiešajte ingrediencie, až kým sa všetko dobre nespojí. Ak chcete, aby plnka bola sladšia, pridajte cukor podľa chuti.
  3. Nechajte odstáť: Pripravenú plnku nechajte chvíľu odstáť, aby sa chute spojili. Medzitým môžete prejsť k príprave cesta.

Príprava cesta:

  1. Pripravte kvások: V miske zmiešajte teplé mlieko, cukor a sušené droždie. Nechajte na teplom mieste asi 10-15 minút, kým sa droždie aktivuje a nevytvorí penu.
  2. Zmiešajte suché ingrediencie: Do veľkej misy preosejte hladkú múku a pridajte soľ. Vlažné maslo a kvások pridajte k múke.
  3. Vytvorte cesto: Pridajte jedno vajce a všetko dôkladne premiešajte. Cesto miesením vypracujte, kým nebude hladké a elastické (asi 10 minút).
  4. Nechajte vykysnúť: Cesto vložte do vymastenej misy, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a pečenie závinu:

  1. Vykysnuté cesto: Z vykysnutého cesta vyklopte na pracovnú dosku, jemne prepracujte a rozdeľte na 2-3 časti, podľa toho, koľko závinu chcete pripraviť.
  2. Rozvaľkajte cesto: Každú časť cesta rozvaľkajte na tenký plát. Na rovnomernú vrstvu cesta rozložte tvarohovú plnku, pričom ponechajte asi 2 cm okrajov.
  3. Zavinutie: Cesto opatrne stočte do závinu a vytvorte klasický tvar. Okraje zabaľte, aby plnka nevytiekla.
  4. Pečenie:
  • Závin preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Nechajte ešte 20 minút odpočívať.
  • Potrite rozšľahaným vajcom pre zlatistú farbu. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30-35 minút alebo do zlatista.
  1. Chladnutie a servírovanie: Nechajte záviny vychladnúť na mriežke. Podávajte s práškovým cukrom posypaným na vrchu alebo s ovocnou omáčkou.

Tvarohový závin je mimochodom skvelý nielen ako dezert, ale aj ako samostatné jedlo, ktoré si môžete vychutnať na raňajky alebo ako občerstvenie počas dňa. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

16 Komentárov

  1. Ykolnik píše:

    Ďakujem za recept, veľmi sa teším, že ho vyskúšam! Tvarohový závin je moja obľúbená pochúťka.

  2. Tvicenova píše:

    Super článok, veľmi ma potešil. Rada skúsim nové recepty a tento sa mi zdá byť skvelý!

  3. PečenýMuffin píše:

    Tvarohová plnka vyzerá naozaj skvele! Veľmi sa teším, že sa s nami delíte o tento recept. Určite ho vyskúšam, lebo mám rád sladké a zdravé jedlá. Ďakujem za tip!

  4. ŠťastnýJablko píše:

    Wow, to vyzerá chutne! Tvarohová plnka je super voľba a určite sa hodí do každého zákusku. Už sa neviem dočkať, kedy to skúsim doma! Skvelý recept!

  5. MäkkýPuf píše:

    Tento recept ma naozaj zaujal! Tvarohová plnka je moja obľúbená a viem si predstaviť, aké bude všetko chutné. Veľká vďaka za zdieľanie!

  6. KreatívnySnehuliak píše:

    Perfektný recept! Tvaroh je úžasná ingrediencia a teším sa, ako si pripravím tento závin. Určite oslovím aj kamarátov, aby si ho vyskúšali. Super práca!

  7. VeseláHruška píše:

    Tento tvarohový závin vyzerá nielen chutne, ale aj zdravo! Rada pečiem a tento recept rozhodne pridám do svojej zbierky. Ďakujem za inšpiráciu!

  8. CukrovýZázrak píše:

    Úžasný recept! Tvarohová plnka je fantastická voľba pre zákusky. Teším sa na to, ako si pripravím túto dobrotu doma. Ešte raz ďakujem za tip!

  9. SladkýCitrón píše:

    ‚Toto je presne to, čo som hľadala! Tvarohový závin znie tak lahodne a zdravšie ako bežné dezerty. Určite ho skúsim urobiť čoskoro!‘

  10. _Bublinkový_raj_ píše:

    ‚Skvelý recept na tvarohovú plnku! Mám rád sladké jedlá a toto vyzerá perfektne na raňajky aj na dezert.‘

    1. _KvetinovýSvet_ píše:

      ‚Tak isto si myslím! Budem to musieť skúsiť s ovocím, určite bude ešte lepšie!‘

    2. _MaškrtkovýKrál_ píše:

      ‚A určite nezabudni pridať škoricu! To dodá úplne inú chuť.‘

  11. HravýRybár píše:

    „Tento recept vyzerá úžasne a ja už teraz cítim tú vôňu pečenia! Budem ho musieť vyskúšať so svojou rodinou.“

  12. Marek123 píše:

    Tento recept na tvarohovú plnku je jednoducho skvelý! Osobne milujem, keď môžem do jedla pridať niečo zdravé a chutné. Tvarohová plnka do závinu má takú lahodnú chuť, že sa nemôžem dočkať, kedy si ju pripravím aj doma. Určite vyskúšam aj variácie s ovocím! Odporúčam všetkým, ktorí majú radi sladké jedlá bez výčitiek. Je to perfektný spôsob, ako si užiť sladké a zároveň sa postarať o svoje zdravie. Vďaka za tento úžasný recept!

    1. SophieLovesCooking píše:

      Súhlasím s Marekom! Tvarohová plnka je naozaj fantastická a táto kombinácia prísad znie ako skvelý spôsob, ako si užiť niečo sladké a zároveň zdravé. Keď som to prvýkrát vyskúšala, bola som ohromená chuťou a konzistenciou. Určite odporúčam pridanie hrozienok – dodajú tomu skvelý šmrnc! Teším sa na ďalšie pokusy v kuchyni!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za váš komentár! Súhlasíme, tvarohová plnka je skutočne fantastická a pridanie hrozienok je skvelý nápad pre ešte bohatšiu chuť. Teší nás, že ste mali pozitívny zážitok s touto kombináciou prísad a tešíme sa na to, že budete ďalej experimentovať v kuchyni. Priali by sme vám veľa radosti pri varení a pečení! Ak budete mať akékoľvek ďalšie otázky alebo nápady, neváhajte nás kontaktovať. Ďakujeme ešte raz a prajeme dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *