Ukrajinský boršč recept

Ukrajinský boršč recept je tradičná polievka, ktorá pochádza z východnej Európy, predovšetkým z Ukrajiny. Tento pokrm sa vyznačuje svojou sýtosťou a výnimočnou chuťou.

Existuje množstvo variantov, no základné ingrediencie zostávajú rovnaké. V tomto návode sa zameriame na autentický ukrajinský boršč so všetkými typickými súčasťami.

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho mäsa (najlepšie s kosťou)
  • 2 litre vody
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 stredné mrkvy
  • 1/2 zeleru (alebo zelerová vňať)
  • 1 väčšia červená repa
  • 3 zemiaky
  • 100 g kapusty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
  • 1 lyžička octu (prípadne citrónová šťava)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 bobkový list
  • Kôpor a petržlenová vňať na posypanie
  • Kyslá smotana na podávanie

 

Ako uvariť červenú repu?

Ako uvariť červenú repu?

Čítať viac »

Recept na ukrajinský boršč

Príprava

  1. Vytvorenie základného vývaru: Začnite tým, že opláchnete hovädzie mäso a dáte ho do hrnca s 2 litrami vody. Na strednom ohni nechajte zovrieť. Po prvotnom varení odstráňte penu, aby ste získali priezračný vývar. Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu, bobkový list a soľ. Varíme na nízkej teplote približne 1,5 hodiny, alebo kým nebude mäso jemné.
  2. Príprava zeleninových súčastí: Kým sa varí vývar, pripravte zeleninu. Nakrájajte mrkvu, zeler a červenú repu na tenké prúžky alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Zemiaky nakrájajte na kocky a kapustu na tenké rezance.
  3. Úprava červenej repy: Na panvici s olejom opražte nakrájanú červenú repu približne 5-7 minút. Pridajte paradajkovú pastu, ocot, cukor a trošku soli. Dôkladne premiešajte. Toto dodáva boršču jeho typickú chuť a farbu.
  4. Kombinovanie súčastí: Po ukončení varenia vývaru vyberte hovädzie mäso a nakrájajte ho na malé kocky. Vložte späť do hrnca. Potom pridajte mrkvu, zeler a zemiaky. Varíme ešte 10 minút.
  5. Pridávanie kapusty a repy: Po 10 minútach varenia pridajte kapustu a predpripravenú repu s paradajkovou pastou. Dobre premiešajte a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým nebude všetka zelenina jemná.
  6. Záverečné dochucovanie: Na konci pridajte nasekaný cesnak, čierne korenie a prípadne ďalšiu soľ podľa vlastnej chuti. Môžete pridať aj kôpor alebo petržlenovú vňať, ak chcete boršč obohatiť o sviežu chuť.
  7. Servírovanie: Ukrajinský boršč sa podáva horúci, zvyčajne v hlbokých tanieroch. Na vrch môžete pridať lyžicu kyslej smotany a posypať čerstvými bylinkami. Ideálne je kombinovať ho s chlebom alebo pirohmi.

Užitočné tipy

  • Boršč je ešte chutnejší, ak ho necháte odstáť niekoľko hodín alebo cez noc, aby sa chute prepojili. Môžete ho zohriate podávať aj nasledujúci deň.
  • Hrajte sa s pridaním ďalšej zeleniny podľa vlastných preferencií. Niektorí ľudia pridávajú do boršča aj fazuľu alebo sušené slivky, čo mu dodáva zaujímavú chuť.
  • Nezabúdajte na kyslú smotanu – je to neodmysliteľná súčasť tohto pokrmu, ktorá prispeje k krémovej textúre a vyváženej chuti.

Boršč je známy svojou variabilitou a bohatou tradíciou. Každý región a rodina má svoj vlastný spôsob prípravy, ale základné suroviny ostávajú neporušené. Tento recept predstavuje klasický ukrajinský boršč, ktorý sa hodí na akúkoľvek slávnostnú príležitosť alebo len tak pre potešenie. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Hdolezal píše:

    Veľmi zaujímavý recept na ukrajinský boršč! Určite ho vyskúšam.

  2. Pasko Linda píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si spravím tento boršč. Znie to veľmi chutne!

  3. Jela Bernolak píše:

    Už dlho som hľadala dobrý recept na ukrajinský boršč. Ďakujem za zdieľanie!

  4. Srdiečko123 píše:

    Tento recept na ukrajinský boršč je skvelý! Už sa teším, keď ho vyskúšam. Milujem, keď sú jedlá také chutné a plné farieb. Určite dodám aj kyslú smotanu, to je najlepšie! Ďakujem za zdieľanie.

  5. Bublinka píše:

    Wow, ukrajinský boršč vyzerá fantasticky! Je to moje obľúbené jedlo a tento recept mi veľmi pomôže. Nemôžem sa dočkať, kedy ho urobím pre rodinu. Chcú sa zahriať na zimné večery!

  6. MackoPuf píše:

    Tento boršč vyzerá ako z rozprávky! S celou tou zeleninou a bohatou chuťou to musí byť lahôdka. Určite ho vyskúšam pripraviť cez víkend. Dúfam, že nám bude chutiť rovnako ako vyzerá!

  7. FialováHlava píše:

    Ukrajinský boršč je jednoducho úžasný! Tento recept je presne to, čo som hľadala. Mám rada tradičné pokrmy a rada ich pripravujem aj doma. Určite pridám aj fazuľu na extra chuť!

  8. JasnáHvězda píše:

    Konečne som našla recept na pravý ukrajinský boršč! Vždy som sa bála ho robiť, ale tento návod je veľmi jasný a jednoduchý. Teším sa na výsledok a verím, že to bude delikátne jedlo pre celú rodinu!

  9. Kocúr123 píše:

    Tento recept na ukrajinský boršč vyzerá naozaj úžasne! Milujem polievky a táto má všetko, čo mám rád. Hovädzie, zelenina a kyslá smotana – to je kombinácia, ktorú nemôžem odmietnuť. Určite ho vyskúšam a prídem sa podeliť o svoje dojmy. Myslím, že takéto jedlo je ideálne pre rodinné stretnutia! Dúfam, že aj moja rodina si ho obľúbi tak ako ja!

    1. MačkaMia píše:

      Veľmi sa teším, že sa chystáš vyskúšať tento boršč! Je to naozaj chutné jedlo a veľmi výživné. Keď ho uvaríš, určite mi napíš, ako ti chutil! Ja som ho robila minulý víkend a všetci sme si pochutnali.

    2. JankoP píše:

      Kocúr123, tiež milujem polievky! Ukrajinský boršč je skutočne skvelý nápad pre rodinné stretnutie. Mám pocit, že s touto receptúrou sa určite podarí niečo fantastické. Nezabudni pridať aj trochu kôpru na vrch!