Vajíčkova pomazánka recept

Vajíčková pomazánka je klasická a obľúbená pochúťka, ktorá patrí medzi najjednoduchšie a najrýchlejšie predjedlá. Je výborná na chlebíkoch, bagetách alebo ako dip na zeleninu.

Okrem toho, vajíčka sú bohaté na bielkoviny a zdravé tuky, takže táto pomazánka môže slúžiť aj ako výživný snack. V nasledujúcom recepte sa dozviete, ako si pripraviť chutnú vajíčkovú pomazánku krok za krokom.

Ingrediencie:

  • 4 veľké vajíčka
  • 100 g majonézy
  • 1 lyžica horčice (môžete použiť Dijon alebo klasickú)
  • 1 malá cibuľa (najlepšie jarná cibuľa alebo červená)
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor na ozdobu

Krok 1: Príprava vajíčok

Na začiatok si uvaríme vajíčka natvrdo. Do hrnca nalejte vodu a vložte do nej vajíčka. Po zovretí vody znížte teplotu a varte vajíčka približne 10 až 12 minút. Po upečení ich okamžite vložte do studenej vody, aby sa zastavil proces varenia a vajíčka sa ľahšie lúpať.

Krok 2: Lúpanie a príprava cibuľe

Keď sa vajíčka ochladia, opatrne ich olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak sa vám vajíčka ťažko lúpu, skúste ich pod tečúcou vodou alebo použite lyžicu, aby ste ich otvorili. Medzitým si nakrájajte cibuľu na drobno. Jarná cibuľa je skvelá voľba pre jemnejšiu chuť, zatiaľ čo červená cibuľa dodá pomazánke zaujímavú farbu a miernu sladkosť.

Krok 3: Zmiešanie ingrediencií

V miske zmiešajte nasekané vajíčka, nakrájanú cibuľu, majonézu a horčicu. Dávajte si pozor, aby ste vajíčka príliš nerozmixovali, chcete, aby pomazánka mala príjemnú textúru s malými kúskami vajíčka. Majonéza je základom smotanovej textúry, ale môžete pridať aj jogurt, ak preferujete ľahšiu verziu.

Krok 4: Dochutenie

Pomazánku ochutnajte a pridajte soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu podľa vlastnej chuti. Citrónová šťava pridá svieža a povzbudzujúca chuť, takže ju odporúčam skúsiť. Všetky ingrediencie poriadne premiešajte, aby sa všetko dôkladne spojilo.

Krok 5: Chladenie

Po dôkladnom premiešaní môžete pomazánku presunúť do sklenenej nádoby a zakryť ju. Odporúčame ju nechať odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute spojili a pomazánka dostala požadovanú textúru.

Krok 6: Servírovanie

Pred servírovaním pomazánku ešte raz jemne premiešajte. Môžete ju podávať na čerstvom chlebe, toastovom chlebe alebo bagetách. Na ozdobu môžete použiť čerstvý nasekaný kôpor alebo petržlenovú vňať, ktorá dodá jedlu svieži vzhľad a chuť.

Variácie a tipy:

Vajíčková pomazánka sa dá obohatiť o rôzne ingrediencie. Môžete pridať nastrúhaný syr (napríklad eidam alebo nivu), olivy, nakladané uhorky alebo dokonca avokádo, čo dodá pomazánke krémovosť a výnimočnú chuť. Pre milovníkov pikantných chutí odporúčam pridať trošku chilli omáčky alebo nakrájanú feferónku.

Takto pripravená vajíčková pomazánka je nielen skvelou voľbou na nedeľný brunch, ale aj výborným predjedlom na oslavy. Jej jednoduchá príprava a skvelá chuť si vás určite získajú! Bon appétit!

Podobné príspevky

7 Komentárov

  1. Gizela Lukacova píše:

    Super recept! Vajíčková pomazánka je moja obľúbená pochúťka, skvelé na chlebíky alebo ako dip.

  2. Margita08 píše:

    Tento recept si určite vyskúšam! Znie to super a ľahko sa to pripravuje.

  3. Kocúr123 píše:

    Vajíčková pomazánka je naozaj skvelý nápad! Keď som si ju prvýkrát pripravila, bola som nadšená, ako jednoducho sa to dá urobiť. Príprava vajíčok je veľmi jednoduchá a výsledná chuť je vynikajúca. Hlavne, keď si k tomu pridáte čerstvé bylinky, tak to dodá jedlu úplne inú úroveň. Odporúčam pridať aj trošku syra, pretože sa to skvele doplní s majonézou a horčicou. Vždy, keď robím túto pomazánku na rodinné oslavy, všetci sú nadšení a vždy sa pýtajú na recept. Je super, že takto môžeme pripraviť niečo chutné aj rýchlo! Určite ju odporúčam aj tým, ktorí majú radi jednoduché a zdravé jedlá. Kto by si pomyslel, že vajíčka môžu byť takou pochúťkou? Vďaka za skvelý recept!

    1. SlnečnýJanko píše:

      Ahojte! Musím povedať, že vajíčková pomazánka je jedna z mojich najobľúbenejších pochúťok! Vždy som ju miloval od detstva a teraz ju robím aj pre svoju rodinu. Je to také jednoduché jedlo a pritom také chutné! Keď pridám citrónovú šťavu ako v recepte, celá rodina sa len oblizuje! Dnes som dokonca skúšal pridať avokádo podľa tipov z článku a bol to úžasný hit! Pomazánka bola krémovejšia a ešte chutnejšia! Určite vyskúšajte túto variáciu – nebudete ľutovať!

    2. FialovýZajko píše:

      Ahojte všetci! Ja som len nedávno objavil tento recept na vajíčkovú pomazánku a musím povedať, že ma ohromil svojou jednoduchosťou! Pripravila som ho na večeru pre moju rodinu a všetci boli nadšení! Dokonca sme si ho natierali aj na chlieb s cesnakom – to bolo úplne fantastické kombinácia! Odporúčam pridať k tomu aj nakladané uhorky – dodajú skvelú chuť. Tento recept určite zaradím medzi moje obľúbené predjedlá na každú príležitosť!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za vašu pozitívnu spätnú väzbu na recept na vajíčkovú pomazánku! Je skvelé počuť, že ste boli s výsledkom spokojní a že ste si recept užili s vašou rodinou. Skvelý nápad pridať nakladané uhorky a kombinovať pomazánku s chlebom s cesnakom – znie to naozaj lahodne! Tešíme sa, že tento recept zaradíte medzi vaše obľúbené predjedlá a dúfame, že sa k nám budete vracať po ďalšie inšpirácie. Ďakujeme ešte raz a prajeme vám veľa ďalších chutných kuchárskych dobrodružstiev!

    3. 😍 Lucia 🔥 píše:

      Ďakujeme za vašu pozitívnu spätnú väzbu! Veľmi nás teší, že ste si recept na vajíčkovú pomazánku tak obľúbili a že vám chutila. Súhlasíme, že pridanie čerstvých bylín a syra môže jedlo ešte viac obohatiť a zvýšiť jeho chuťové kvality. Teší nás, že sa stala obľúbeným jedlom na vašich rodinných oslavách a že ostatní sú tak nadšení. Ak budete mať ďalšie otázky alebo ak budete hľadať ďalšie recepty, neváhajte sa opýtať. Ešte raz vďaka za vašu podporu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *