Tu máte návod na vegetariánsku kapustnicu s údeným tofu a hubami:
Ingrediencie:
- 1 väčšia cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na drobno
- 200 g údeného tofu, nakrojeného na kocky
- 250 g čerstvých húb (napr. šampiňóny), nakrájaných na tenké plátky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 veľká hlávka kapusty, nastrúhaná
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica hladkej múky
Príprava:
- Na panvici zohrejte olej a orestujte cibuľu spolu s cesnakom, až kým nezmäknú a nebudú mať zlatistý nádych.
- Potom pridajte údené tofu a huby, ktoré dôkladne orestujte, kým nezmäknú.
- Po tom, čo sú huby hotové, pridajte sladkú papriku, rasce a červenú papriku, dobre premiešajte a nechajte ešte minútku opražiť.
- Do hrnca vložte nastrúhanú kapustu a zeleninový vývar. Zakryte ho pokrievkou a nechajte variť asi 15 až 20 minút, kým kapusta nezmäkne.
- Pridajte do hrnca paradajkový pretlak, ocot, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- V malom množstve vody rozmixujte múku a pridajte ju do hrnca. Premiešajte zmes a varte ešte 5 minút, aby sa omáčka zahustila.
- Ochutnajte a v prípade potreby doplňte soľ a korenie.
- Servírujte horúcu kapustnicu s chlebom alebo pečivom.
Prajem dobrú chuť! V prípade akýchkoľvek ďalších otázok, neváhajte sa opýtať.
2) Vegetariánska kapustnica s údeným tofu a hubami
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g údeného tofu
- 200 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo hliva)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička mletej papriky (sladkej alebo údenej)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1-2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička sušeného oregána
- 1 čajová lyžička kmínu
Príprava:
-
Príprava surovín: Údené tofu nakrájajte na kocky. Húby umyte a nakrájajte na plátky. Cibuľu a cesnak nasekajte
nasekajte na drobno. Očistite mrkvy a zemiaky a nakrájajte ich na malé kocky. -
Praženie cibule: Na rozsiahlom panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a pražte, kým nezmäknú a nezačnú nadobúdať zlatistý odtieň.
-
Pridanie tofu a húb: K cibuli vložte nakrájané údené tofu a huby. Pokračujte v pražení ešte niekoľko minút, aby sa tofu opražilo a huby uvoľnili svoju šťavu.
-
Inkorporácia zeleniny: Do panvice vložte mrkvu, zemiaky a kyslú kapustu. Dôkladne premiešajte a varte približne 5 minút, aby sa zelenina spojila s ostatnými súčasťami.
-
Príprava polievky: Do hrnca nalievajte zeleninový vývar. Pridajte bobkový list, mletú papriku, oregano, kmín, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a priveďte k varu.
-
Dusenie: Znížte teplotu a nechajte kapustnicu dusiť približne 30-40 minút, kým sa zelenina nezačne rozpadávať a chute sa nezmiešajú. Počas dusenia občas zamieňajte.
-
Servírovanie: Po dovaření vyberte bobkový list. Kapustnicu servírujte horúcu, najlepšie s čerstvým chlebom alebo knedlami.
Bon appétit!