Tu je fantastický recept na vianočné nepečené sladkosti:
Potrebné ingrediencie:
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 400 g rozdrvených karamelových sušienok
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g sušených brusníc
- 100 g sušených marhúľ
- 1 balenie vanilkového cukru
- škoricový cukor na posypanie
Nepečené vianočné sladkosti
Postup:
- V miske dôkladne zmiešajte maslo a práškový cukor, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
- Pridajte kakao spolu s ostatnými ingredienciami – rozdrvené karamelové sušienky, mleté vlašské orechy, sušené brusnice, sušené marhule a vanilkový cukor.
- Vytvarujte zmesi do homogénneho cesta.
- Zo získaného cesta vytvorte plát, ktorý zabalíte do potravinárskej fólie a necháte v chladničke tuhnúť približne 2 hodiny.
- Akonáhle cesto stuhne, vyrezávajte rôzne tvary – hviezdy, srdiečka, vianočné stromčeky alebo iné formy. Môžete ich tiež posypať škoricovým cukrom.
- Sladkosti sú pripravené! Môžete ich podávať ihneď alebo uskladniť na neskoršie vychutnanie.
Prajem vám dobrú chuť a šťastné vianočné sviatky!
2) Vianočné pečivo nepečené
Ingrediencie:
- 250 g digestive sušienok (alebo iných obľúbených sušienok)
- 100 g masla
- 150 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo kombinácia)
- 100 g práškového cukru
- 2-3 lyžice kakaa
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 100 g hrozienok alebo čokoládových kúskov
- Kakaový prášok na obalenie
Postup:
-
Príprava sušienok: Sušienky rozdrťte na jemný prášok. Môžete ich umiestniť do kuchynského robota alebo ich uzavrieť v igelitovom vrecku a rozšúchať valčekom.
-
Roztopenie masla: V malom hrnci alebo mikrovlnnej rúre rozpusťte maslo. Dávajte pozor, aby sa nepripálilo.
-
Zmes ingrediencií: V miske spojte rozdrvené sušienky, mleté orechy, práškový cukor, kakao a vanilkový cukor. Dôkladne premiešajte.
-
Zapracovanie masla: Pridajte roztopené maslo k suchej zmesi a všetko spoľahlivo premiešajte. Zmes by mala byť vlhká a spojiteľná. Ak sa zdá príliš suchá, môžete pridať trochu mlieka.
-
Pridanie hrozienok alebo čokoládových kúskov: Nakoniec zapracujte hrozienka alebo čokoládové kúsky a znovu dôkladne premiešajte.
-
Tvarovanie guľôčok: Z pripravenej zmesi formujte malé guľôčky alebo kocky podľa vlastného uváženia.
-
Obalovanie: Upečené guľôčky obalte v kakaovom prášku. Môžete ich tiež obaliť v práškovom cukre alebo nasekaných orechoch.
-
Chladenie: Umiestnite guľôčky na tanier alebo do uzatváracej nádoby a dajte ich na minimálne 2 hodiny do chladničky, aby stuhli.
-
Podávanie: Po stuhnutí ich môžete podávať a vychutnávať si s rodinou a priateľmi. Toto nepečené vianočné pečivo je ideálne na sviatočný stôl.
Tip: Nezabúdajte, že tieto sladkosti môžete uchovávať v chladničke a vydržia niekoľko dní. Dbajte na krásne servírovanie a dodajte im vianočný šarm!
Šťastné a veselé Vianoce! 🎄