Recept na viedenské knedle od mojej babičky.
Potrebné suroviny:
- 300 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 50 g masla
- 1 vajce
- 20 g cukru
- štipka soli
- 10 g droždia
Náplň:
- 150 g jahôd
- 50 g cukru
Recept na viedenské knedle
Postup prípravy:
- V miske dôkladne spojte múku, cukor a soľ. Pridajte droždie, vajce a mlieko. Miešajte, až kým nezískate homogénne cesto.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť 30 minút.
- Medzitým si pripravte náplň. Jahody dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Pridajte cukor a nechajte odstáť.
- Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Na jednu polovicu rozložte jahodovú náplň a zabaľte do podlhovastého tvaru. Okraje dôkladne uzatvorte, aby náplň nevytekala.
- V hrnci ohrejte vodu a vložte do nej maslo. Keď voda začne vrieť, pridajte knedle a varte ich 20-25 minút.
- Po uvarení knedle vyberte a nechajte oklepnúť. Potom ich nakrájajte na plátky a podávajte teplé s opečenými drobmi a ovocnou omáčkou.
Prajem dobrú chuť!
2) Viedenská knedľa recept
Viedenská knedľa, známa svojou vzdušnou konzistenciou a bohatou príchuťou, patrí medzi najobľúbenejšie dezerty rakúskej gastronómie. Aj keď ide o tradičný recept, je možné ho upraviť podľa vašich osobných preferencií. Pozrite sa na nasledujúci recept, ktorý je tak originálne opísaný, že si ho zamilujú všetci vo vašej rodine.
Potrebné suroviny
Na prípravu viedenských knedlí budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 25 g droždia
- 90 g cukru
- 3 vajcia
- 80 g masla
- štipka soli
- cukor na posypanie
- ovocie alebo džem na plnenie
Postup prípravy
- 1. Na začiatok si pripravte kvások z droždia a troch lyžíc mlieka. Nechajte ho odstáť 10 minút.
- 2. V miske zmiešajte hladkú múku so soľou a cukrom. Vytvorte jamku, do ktorej vložíte kvások.
- 3. Pridajte zvyšok mlieka, vajcia a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte a vypracujte cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
- 4. Keď cesto zväčší svoj objem, rozvaľkajte ho na pomúčenom stole, nakrájajte na štvorce a naplňte ovocím alebo džemom. Zatvorte ich a vytvarujte guľôčky.
- 5. Knedle varte vo vriacej osolenej vode asi 15 minút, kým nevyplávajú na povrch.
- 6. Po uvarení ich posypte cukrom a podávajte.
Záver
Viedenská knedľa je chutný dezert, ktorý si rozhodne zamilujete. Je perfektne nadýchaná a môžete ju naplniť vaším obľúbeným ovocím alebo džemom.
Sledujte, ako vaše deti, priatelia a rodina ocenia túto lahôdku. Nezabudnite sa s nimi podeliť o tento recept, aby si ho mohli samostatne vyskúšať na prípravu viedenských knedlí. Prajem dobrú chuť!