Kapustnica patrí medzi najtypickejšie a najobľúbenejšie jedlá slovenskej gastronómie. Tento lákavý pokrm má svoje prvky v zvykoch našich predkov a ročne sa pripravuje v mnohých domácnostiach, najmä počas vianočných sviatkov.
Tradične sa kapustnica varí s mäsom, no existuje množstvo spôsobov, ako si túto chuťovku môžete vychutnať aj v bezmäsitej verzii. Pre tých, ktorí preferujú vegetariánsku alebo vegánsku stravu, ponúkame recepty na výnimočnú kapustnicu bez mäsa, ktoré si zamilujete. Okrem toho, že sú tieto recepty plné chuti a vône, sú tiež zdravým a výživným jedlom, ktoré zahreje a zasýti. Určite stojí za vyskúšanie aj: tradičná kapustnica bez mäsa.
1) Kapustnica s hubami a zemiakmi
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty (približne 500 g)
- 400 g čerstvých alebo sušených húb (napr. šampiňóny, hlivy alebo ich kombinácia)
- 3 stredné zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušených alebo čerstvých byliniek (majorán, tymián)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Soľ podľa vkusu
- Tymián na dozdobenie
Postup:
- Na začiatku si pripravíme všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak nakrájame na drobné kocky, mrkvu a zemiaky na kocky a huby na plátky (ak používate sušené huby, najskôr ich namočte vo vode na niekoľko hodín).
- V hrnci na rozohriatom oleji najprv osmahneme cibuľu, kým nezmäkne a nezíska zlatožltú farbu. Pridáme nakrájaný cesnak a krátko pražíme, aby sa uvoľnila jeho vôňa.
- Potom pridáme nastrúhanú mrkvu a huby. Smažíme, kým huby nezačnú púšťať šťavu a mrkva nezmäkne (asi 5-7 minút).
- Do hrnca pridáme kyslú kapustu a nakrájané zemiaky. Všetko premiešame a zalejeme zeleninovým vývarom.
- Ochuťte soľou, čiernym korením, majoránom a tymiánom. Varíme na strednom ohni približne 25-30 minút, kým sú zemiaky a kapusta úplne mäkké.
- Na záver skontrolujte chuť a podľa potreby doladíte soľou a korením. Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Tento recept na kapustnicu s hubami a zemiakmi je výborný nielen vďaka svojmu lahodnému a srdnému chuti, ale aj kvôli hríbom, ktoré pokrmu dodajú bohatú vôňu a hĺbku. Je to skvelé jedlo, ktoré prehreje v chladných dňoch a určite si ho obľúbite.
2) Kapustnica s fazuľou a paradajkami
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty
- 1 plechovka červenej fazule (400 g) – precedená a prepláchnutá
- 1 konzerva nakrájaných paradajok (400 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa vkusu
- Čerstvé bylinky na dozdobenie (petržlen alebo bazalka)
Postup:
- Na začiatok si nakrájajte cibuľu a cesnak. V hrnci na oleji osmahnite cibuľu, kým nebude priesvitná. Pridajte nasekaný cesnak a pražte ešte asi 1 minútu.
- Pridajte kyslú kapustu do hrnca a dobre premiešajte. Všetko restujte asi 5 minút, aby sa chuť kapusty prepojila s cibuľou a cesnakom.
- Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a fazuľu, posypte údenou paprikou a oreganom. Všetko starostlivo premiešajte.
- Nalejte zeleninový vývar a ochutnajte soľou a čiernym korením. Varíme na strednom ohni približne 20-25 minút, pričom občas premiešame.
- Na záver upravte chuť podľa potreby a pred podávaním ozdobte čerstvými bylinkami.
Kapustnica s fazuľou a paradajkami ponúka úžasnú kombináciu chutí a textúr. Fazuľa zabezpečuje bielkoviny.a plnosť, pričom paradajky prinášajú sviežu kyslosť, čo robí toto jedlo lákavým.
3) Kapustnica s orechmi a jablkom
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty
- 1 veľké jablko (najlepšie kyslej odrody)
- 100 g vlašských orechov
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušeného medu alebo cukru
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička rozmarínu
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte a na oleji ich osmažte do zlata.
- Pridajte kyslú kapustu a spolu s cibuľou opražte približne 5 minút.
- Jablko umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Dajte do hrnca s orechmi. Posypte sušeným medom alebo cukrom, aby sa chuť zvýraznila.
- Nalejte zeleninový vývar a pridajte rozmarín. Ochuťte soľou a čiernym korením.
- Varíme zhruba 20-25 minút, kým jablko a kapusta nezmäknú.
- Podávajte horúce, môže byť ozdobené zvyšnými orechmi.
Tento recept na kapustnicu s orechmi a jablkom poskytuje klasickému pokrmu nový rozmer. Orechy prinášajú chrumkavosť a jablko pridáva ovocnú sladkosť s minimálnou kyslosťou, čo robí toto jedlo naozaj nezabudnuteľné.
Záver
Kapustnica bez mäsa je skvelým príkladom toho, že tradičné jedlá môžu byť prispôsobené rôznym preferenciám a stravovacím návykom. S týmito receptami môžete objavovať nové kombinácie chutí a užiť si kapustnicu aj bez mäsa. Pripravte si ich na rodinné oslavy, sviatky alebo jednoducho na bežný deň a presvedčte sa, že aj bez mäsa môže byť kapustnica chutná a bohatá.
Doplnkový recept
Ingrediencie:
– 1 veľká hlávka kapusty (približne 1 kg)
– 2 veľké cibule
– 3 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 konzerva nakladaných kyslých uhorkov
– 1 polievková lyžica masla
– 1 polievková lyžica oleja
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– soľ, korenie
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica horčice
– 1 lyžica cukru
– 1 lyžica octu
– 1 lyžica worchestrová omáčka
– 1 väčšia konzerva nakrájaných rajčín
– 1 vetvička mäty
– 1 vetvička petržlenu
– smotana na dochutenie
Postup:
1. Kapustu nakrájame na tenké prúžky a opláchneme pod vodou.
2. Cibuľu nakrájame na malé kocky a osmažíme na masle a oleji.
3. Pridáme nastrúhané mrkvy, zemiaky pokrájané na malé kocky a opražíme spolu.
4. Pridáme nakrájané uhorky, cesnak a mletú papriku, premiešame a necháme ešte chvíľu dusiť.
5. Pridáme 1 lyžicu hladkej múky, premiešame a zalejeme vodou.
6. Pridáme horčicu, cukor, ocot, worchestrovú omáčku, osolíme a okoreníme podľa chuti.
7. Pridáme nakrájané rajčiny a varíme približne 30 minút.
8. Pred podávaním dochutíme smotanou a posypeme nasekanou mätou a petržlenom.
Dobrú chuť!