Kapustnica je jedným z najtypickejších a najmilších jedál slovenskej kuchyne. Tento chutný pokrm má svoje korene v tradíciách našich predkov a ročne sa pripravuje v mnohých domácnostiach, najmä počas vianočných sviatkov.
Tradične sa kapustnica varí s mäsom, avšak existuje mnoho spôsobov, ako si tento pokrm môžete vychutnať aj bez neho. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre vegetariánsku alebo vegánsku stravu, ponúkame recepty na výbornú kapustnicu bez mäsa, ktoré si zamilujete. Okrem toho, že sú tieto recepty plné chuti a arómy, sú aj zdravým a výživným jedlom, ktoré zahreje a zasýti.
1) Kapustnica s hubami a zemiakmi
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty (asi 500 g)
- 400 g čerstvých alebo sušených húb (šampiňóny, hlivy alebo kombinácia)
- 3 stredné zemiaky
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička sušených alebo čerstvých byliniek (majorán, tymián)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Soľ podľa chuti
- Tymián na ozdobenie
Postup:
- Na začiatku si pripravíme všetky ingrediencie. Cibuľu a cesnak si nakrájame na drobno, mrkvu a zemiaky na kocky a huby na plátky (ak používate sušené huby, najskôr ich namočte vo vode na niekoľko hodín).
- V hrnci na rozohriatom oleji osmahneme najprv cibulu, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu. Pridáme cesnak a krátko osmažíme, aby sa uvoľnila jeho aróma.
- Následne pridáme nastrúhanú mrkvu a huby. Restujeme, kým huby začnú púšťať šťavu a mrkva zmäkne (asi 5-7 minút).
- Do hrnca vložíme kyslú kapustu a nakrájané zemiaky. Premiešame a pridáme zeleninový vývar.
- Ochuťte soľou, čiernym korením, majoránom a tymiánom. Nechajte zmes variť na strednom ohni asi 25-30 minút, kým budú zemiaky a kapusta úplne mäkké.
- Na záver skontrolujte chuť a podľa potreby doladíte soľou a korením. Pred podávaním môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Tento recept na kapustnicu s hubami a zemiakmi je výborný nielen kvôli svojmu lahodnému a srdnému chuti, ale aj vďaka hríbom, ktoré pokrmu dodajú bohatú arómu a hĺbku. Je to skvelé jedlo, ktoré zahreje v chladných dňoch a určite si ho obľúbite.
2) Kapustnica s fazuľou a paradajkami
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty
- 1 plechovka červenej fazule (400 g) – precedená a prepláchnutá
- 1 konzerva nakrájaných paradajok (400 g)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička údenej papriky
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobenie (petržlen alebo bazalka)
Postup:
- Začnite tým, že si nakrájate cibuľu a cesnak. V hrnci na oleji osmahnite cibuľu, kým nebude priesvitná. Pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte asi 1 minútu.
- Pridajte kyslú kapustu do hrnca a dobre premiešajte. Všetko restujte asi 5 minút, aby sa chuť kapusty prepojila s cibuľou a cesnakom.
- Do hrnca pridajte nakrájané paradajky a fazuľu, posypte údenou paprikou a oreganom. Všetko dôkladne premiešajte.
- Nalejte zeleninový vývar a ochutnajte soľou a čiernym korením. Varíme na strednom ohni asi 20-25 minút, pričom občas premiešame.
- Na záver upravte chuť podľa potreby a pred podávaním ozdobte čerstvými bylinkami.
Kapustnica s fazuľou a paradajkami ponúka fantastickú kombináciu chutí a textúr. Fazuľa zabezpečuje bielkoviny a sýtosť, zatiaľ čo paradajky dodávajú osviežujúcu kyslosť, čo robí toto jedlo neodolateľným.
3) Kapustnica s orieškami a jablkom
Ingrediencie:
- 1 stredná hlávka kyslej kapusty
- 1 veľké jablko (ideálne kyslé odrody)
- 100 g vlašských orechov
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušeného medu alebo cukru
- 1 liter zeleninového vývaru
- 3 lyžice rastlinného oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička rozmarínu
Postup:
- Cibuľu a cesnak nakrájajte a na oleji ich restujte až do kari.
- Pridajte kyslú kapustu a restujte spolu s cibuľou asi 5 minút.
- Jablko umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Pridajte do hrnca spolu s orechmi. Posypte sušeným medom alebo cukrom, aby sa zvýraznili chute.
- Nalejte zeleninový vývar a pridajte rozmarín. Ochuťte soľou a čiernym korením.
- Varíme asi 20-25 minút, kým jablko a kapusta nezmäknú.
- Podávajte horúce, môžete ozdobiť zvyšnými orechmi.
Tento recept na kapustnicu s orieškami a jablkom dodáva klasickému pokrmu nový rozmer. Oriešky poskytujú chrumkavosť a jablko pridáva fruchtovú sladkosť s jemnou kyslosťou, čo robí toto jedlo naozaj nezabudnuteľným.
Záver
Kapustnica bez mäsa je skvelým príkladom toho, že tradičné jedlá môžu byť prispôsobené rôznym preferenciám a diétnym zvyklostiam. S týmito receptami môžete objavovať nové kombinácie chutí a užiť si kapustnicu aj bez mäsa. Pripravte si ich na rodinné stretnutia, sviatky alebo len tak na bežný deň a presvedčte se, že aj bez mäsa môže byť kapustnica lahodná a srdnatá.
Doplnkový receptík
Ingrediencie:
– 1 veľká hlávka kapusty (cca 1 kg)
– 2 veľké cibule
– 3 mrkvy
– 2 zemiaky
– 1 konzerva nakladaných kyslých uhorkov
– 1 polievková lyžica masla
– 1 polievková lyžica oleja
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 lyžice mletej sladkej papriky
– soľ, korenie
– 1 lyžica hladkej múky
– 1 lyžica horčice
– 1 lyžica cukru
– 1 lyžica octu
– 1 lyžica worchestrové omáčky
– 1 väčšia konzerva nakrájaných rajčín
– 1 vetvička mäty
– 1 vetvička petržlky
– smotana na dochutenie
Postup:
1. Kapustu nakrájame na jemné rezance a opláchneme vodou.
2. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na masle a oleji.
3. Pridáme nastrúhané mrkvy, zemiaky pokrájané na malé kocky a opražíme.
4. Pridáme nakrájané uhorky, cesnak a mletú papriku, premiešame a necháme ešte chvíľu dusiť.
5. Pridáme 1 lyžicu hladkej múky, premiešame a zalejeme vodou.
6. Pridáme horčicu, cukor, ocot, worchestrovú omáčku, osolíme a okoreníme podľa chuti.
7. Pridáme nakrájané rajčiny a necháme varíť asi 30 minút.
8. Pred podávaním dochutíme smotanou a posypeme nasekanou mätou a petržlkou.
Dobrú chuť!