Vyprážaný karfiol bez vajec

Vyprážaný karfiol bez vajec .. Karfiol je jednou z najuniverzálnejších zelenín, ktorú môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi. Dnes si ukážeme recept na vyprážaný karfiol bez vajec.

Tento pokrm je vhodný pre vegetariánov aj vegánov a je ideálnym doplnkom k rôznym jedlám alebo ako samostatná pochúťka. Nielenže je karfiol veľmi chutný, ale aj výživný a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

Suroviny

Na prípravu vyprážaného karfiolu bez vajec potrebujeme:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 100 g hladkej múky (môžte použiť aj bezlepkovú múku)
  • 50 g kukuričnej stovkovy (kukurica môže byť tiež bez lepku)
  • 150 ml minerálnej vody (prípadne rastlinného mlieka)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky papriky (sladkej alebo pikantnej, podľa chuti)
  • Olej na vyprážanie (slnečnicový alebo olivový)

 

Vyprážaný karfiol bez vajec

Príprava
1. Príprava karfiolu

Začneme s prípravou karfiolu. Odlomíme hlavu karfiolu na jednotlivé ružičky. Pokiaľ je karfiol starší, odporúča sa najprv odstrániť aj hondličky a listy. Ružičky by mali mať približne veľkosť orecha. Rozdelenie karfiolu na malé kúsky zabezpečí, že sa dôkladne prepekajú a budú chrumkavé.

2. Príprava cesta

V strednej miske zmiešame hladkú múku, kukuričnú škrob, soľ, čierne korenie, cesnakový prášok a papriku. Dobre premiešajme, aby sa všetky suché prísady spojili. Následne pridáme minerálnu vodu alebo rastlinné mlieko a miešame, až kým nevznikne hladké cesto. Cesto by malo mať konzistenciu podobnú tvarohovej omáčke – nie príliš husté, aby sa na karfiole dobre držalo, ale ani príliš riedke.

3. Obalenie ružičiek karfiolu

Každú ružičku karfiolu ponoríme do cesta, pričom sa uistíme, že je dôkladne pokrytá. Cesto by malo obklopiť karfiol dostatočne, aby sa pri vyprážaní vytvorila chrumkavá kôrka. Prebytočné cesto môžete jemne oklepať, ak je ho na karfiole príliš veľa.

4. Opekanie karfiolu

Na panvici si rozohrejte olej na strednej teplote. Olej by mal byť dostatočne horúci, aby karfiol mohol chrumkať. Vyprážame karfiol po dávkach, aby sme sa uistili, že sa nikde nelepia a opečú rovnomerne. Každú dávku vyprážame približne 3-4 minúty z jednej strany, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ich otočíme a opäť vyprážame ďalšie 3-4 minúty.

5. Odstránenie prebytočného oleja

Po vyprážaní vyberieme karfiol z panvice a položíme ho na papierový obrúsok, aby sme odstránili prebytočný olej. Tento krok nie je povinný, ale prispieva k chrumkavosti a menej mastnej chuti pokrmu.

6. Podávanie a tipy

Váš vyprážaný karfiol je pripravený na podávanie! Môžete ho podávať samostatne ako chutnú pochúťku, alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Skúste ho ozdobiť bylinkami, ako sú petržlenová vňať alebo kôpr, a podávať s omáčkou na dipovanie, ako je jogurtová alebo tahini omáčka.

Tento recept je ideálny ako zdravá alternatíva k nezdravým snackom. Užijete si lahodnú chrumkavosť karfiolu, pričom si budete vedomí jeho prospešných účinkov. Nezabudnite experimentovať s rôznymi koreninami a dodať tak jedinečnú chuť vašim vyprážaným pochúťkam. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *