Zahuštěný divinový jus (omáčka) je klasická slovenská delikatesa, ktorá skvele dopĺňa mäso. Tu je návod na prípravu tejto omáčky po slovensky:
Potrebné ingrediencie:
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky červeného vína (napríklad Merlot)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 1/2 ČL sušeného tymiánu
- soľ a korenie na dochucovanie
Zahuštěný divinový jus – omáčka
Návod na prípravu:
- Na strednom ohni rozohrejte panvicu a pridajte maslo. Nechajte ho rozpustiť.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a smažte ich približne 2 minúty, kým nezískajú zlatistú farbu.
- Posypte múku a za stáleho miešania varte asi 2 minúty, kým sa nevytvorí svetlo hnedá zmes.
- Pomalým pridávaním hovädzieho vývaru a červeného vína sústreďte na to, aby sa zmes dobre spojila.
- Pridajte sušený tymián a dochuťte soľou a korením podľa svojho uváženia.
- Nechajte omáčku variť na strednom ohni asi 10-15 minút, kým nezíska požadovanú hustotu.
- Pred podávaním preceďte omáčku cez jemné sito, aby ste odstránili nadbytočné kúsky cibule a cesnaku.
- Nakoniec môžete omáčku ešte dodatočne dochutiť soľou a korením, ak je to potrebné.
Tento zahuštený divinový jus (omáčka) je vynikajúcim spoločníkom k pečenému hovädziemu mäsu alebo iným mäsovým jedlám. Príjemnú chuť!
2) Zahustený divinový jus – omáčka
Divinový jus je jedinečná omáčka, ktorá každému jedlu dodáva svojský charakter. Tento recept na zahuštený divinový jus je perfektný ako príloha k mäsovým pokrmom, divine alebo kráľovským menu.
Jeho bohatá chuť a jemná textúra vzbudí chuťové poháriky a vytvorí nezabudnuteľný zážitok pri stole. Pozrime sa spoločne na postup, ako si pripraviť túto vynikajúcu omáčku.
Na výrobu zahušteného divinového jusu nám padne vhod:
– 1 liter divinového vývaru
– 200 ml červeného vína
– 2 lyžice oleja
– 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
– 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
– 1 bobkový list
– 3 klinčeky
– 1 lyžička tymiánu
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 2 lyžice masla a 2 lyžice múky na zahuštenie.
Príprava omáčky
Začneme rozohriatím oleja na panvici, na ktorú pridáme nasekanú cibuľu. Orestujeme ju do zlatista, potom pridáme pretlačený cesnak a miešame ďalších 30 sekúnd.
Následne vlejeme červené víno a necháme ho zredukovať na približne polovicu. Do panvice pridáme divinový vývar, bobkový list, klinčeky a tymián. Varíme, až sa obsah zredukuje na polovicu.
Na zahustenie pripravíme zápražku: v malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí zlatý základ.
Pomaly pridávame zredukovaný vývar, stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Necháme variť ešte asi 5 minút, kým sa omáčka nezahustí. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastného uváženia.
Záver a podávanie
Zahuštěný divinový jus prinesie do vašich jedál štipku elegancie a sofistikovanosti. Podávajte ho k steakom, duseným pokrmom alebo ako základ pre špeciálne omáčky. Nezabudnite sa podeliť s rodinou a priateľmi o tento jedinečný recept, aby si aj oni mohli vychutnať toto výnimočné jedlo. Prajeme vám dobrú chuť!