Ak hľadáte recept na zapečenú krkovičku so zemiakmi, tu je jednoduchý a chutný návrh:
Suroviny:
- 1 kg krkovičky
- 1 kg zemiakov
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 250 ml vývaru
Zapečená krkovička so zemiakmi
Postup:
- Zahrejte rúru na 180 stupňov.
- Krkovičku dobre opláchnite a osušte utierkou. Natrite soľou, čiernym korením, mletou paprikou a sušeným tymianom.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké kolieska. Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemné kúsky.
- V panvici zohrejte olej a opečte krkovičku z každej strany, kým dostane peknú zlatistú farbu.
- Do opekaného plechu alebo hlbšej formy rozložte vrstvy zemiakov, cibule a cesnaku. Posypte soľou a čiernym korením.
- Na vrch položte opečenú krkovičku a zalejte vývarom.
- Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte približne 1,5 až 2 hodiny, alebo kým sa krkovička nenaprska a zemiaky nezehnú.
- Po upečení nechajte niekoľko minút odpočívať a potom podávajte.
Dúfam, že si vychutnáte túto chutnú zapečenú krkovičku so zemiakmi. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 600 g zemiakov
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g strúhaného syra (napr. eidam, mozzarella)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžica oleja (na opečenie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup:
-
Príprava surovín:
- Krkovičku umyte, osušte a nakrájajte na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte na jemno.
-
Opečenie krkovičky:
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu. Opekajte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte cesnak a opečte ešte asi 1 minútu.
- Do panvice pridajte plátky krkovičky. Opečte z oboch strán do zlatista. Osolte a okoreňte mletou paprikou.
-
Príprava zemiakov:
- V hlbokej miske zmiešajte nakrájané zemiaky s soľou a korením. Ak chcete, môžete pridať aj trošku olivového oleja pre chuť.
-
Zapečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do pekáča uložte vrstvu zemiakov, na to položte opečenú krkovičku a nakoniec ešte jednu vrstvu zemiakov.
- Celé to zalejte smotanou na varenie a na vrch posypte strúhaným syrom.
-
Pečenie:
- Pekáč zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30 minút pri 180 °C.
- Po uplynutí tejto doby odoberte alobal a pečte ďalších 15-20 minút, alebo kým sa syr nezlatne a nezíska chrumkavú kôrku.
-
Podávanie:
- Hotovú zapečenú krkovičku so zemiakom posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Dobrú chuť!