Zapekané bedle

Zapekané bedle je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa skladá z vrstiev varených zemiakov a nakrájaných bedlí, ktoré sú zmiešané s cibuľou a uzeninou alebo šunkou. Následne sa zaleje zmesou vajec a mlieka a pečú sa v rúre, kým nezískajú zlatistú a chrumkavú šupku. Táto pochúťka je obľúbená pre svoju jednoduchosť a výbornú chuť. Tu je jednoduchý recept na zapekané bedle:

Potrebujete:

  • 1 kg zemiakov
  • 500 g bedlí
  • 1 cibuľu
  • 200 g uzeniny alebo šunky
  • 4 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej na vymastenie pekáča

 

Zapekané bedle

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode, kým nie sú mäkké. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Cibuľu najemno nakrájame a uzeninu alebo šunku na drobné kocky.
  3. Vymastíme pekáč olejom a doňho vkladáme vrstvy zemiakov, bedlí, cibule a uzeniny. Opakujeme, kým nemáme všetky ingrediencie spotrebované.
  4. V miske rozšľaháme vajcia a mlieko, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Touto zmesou zalejeme bedle.
  5. Vložíme pekáč do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote približne 180 stupňov Celsia asi 40-50 minút, kým zapekané bedle nezískajú peknú zlatistú farbu a neochutnajú sa.

Podávame zapekané bedle ešte teplé ako hlavné jedlo. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *