Zapekané bedle

Zapekané bedle predstavujú klasické slovenské pokrm, ktorý je tvorené vrstvami varenej zemiakovej hmoty a nakrájaných bedlí, zmiešaných s cibuľou a buď uzeninou alebo šunkou. Následne sa táto zmes prelije vajcami a mliekom a pečie sa v rúre, kým sa na povrchu neobjaví zlatistá a chrumkavá kôrka. Táto delikatesa si získala obľubu pre svoju jednoduchú prípravu a skvelú chuť. Tu je zjednodušený recept na zapekané bedle:

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg zemiakov
  • 500 g bedlí
  • 1 cibuľu
  • 200 g uzeniny alebo šunky
  • 4 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • olej na vymastenie formy

 

Zapekané bedle

Príprava:

Domáce králičie ragú recept

Domáce králičie ragú recept

Čítať viac »

  1. Zemiaky uvaríme v osolenej vriacej vode do mäkka. Následne ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a uzeninu alebo šunku na malé kocky.
  3. Pekáč vymastíme olejom a doňho striedavo ukladáme vrstvy zemiakov, bedlí, cibule a uzeniny. Tento postup opakujeme, kým sú všetky suroviny navrstvené.
  4. V miske rozšľaháme vajcia s mliekom a dochutíme soľou a korením. Jedením touto zmesou zalejeme pripravované bedle.
  5. Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme na teplote okolo 180 stupňov Celzia asi 40-50 minút, kým zapekané bedle nezískajú krásnu zlatistú farbu a nevoňajú.

Podávame zapekané bedle teplé ako hlavný chod. Prajeme dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *