Zapekané bedle predstavujú klasické slovenské pokrm, ktorý je tvorené vrstvami varenej zemiakovej hmoty a nakrájaných bedlí, zmiešaných s cibuľou a buď uzeninou alebo šunkou. Následne sa táto zmes prelije vajcami a mliekom a pečie sa v rúre, kým sa na povrchu neobjaví zlatistá a chrumkavá kôrka. Táto delikatesa si získala obľubu pre svoju jednoduchú prípravu a skvelú chuť. Tu je zjednodušený recept na zapekané bedle:
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 kg zemiakov
- 500 g bedlí
- 1 cibuľu
- 200 g uzeniny alebo šunky
- 4 vajcia
- 250 ml mlieka
- soľ a korenie podľa vlastnej chuti
- olej na vymastenie formy
Zapekané bedle
Príprava:
- Zemiaky uvaríme v osolenej vriacej vode do mäkka. Následne ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a uzeninu alebo šunku na malé kocky.
- Pekáč vymastíme olejom a doňho striedavo ukladáme vrstvy zemiakov, bedlí, cibule a uzeniny. Tento postup opakujeme, kým sú všetky suroviny navrstvené.
- V miske rozšľaháme vajcia s mliekom a dochutíme soľou a korením. Jedením touto zmesou zalejeme pripravované bedle.
- Pekáč vložíme do predhriatej rúry a pečieme na teplote okolo 180 stupňov Celzia asi 40-50 minút, kým zapekané bedle nezískajú krásnu zlatistú farbu a nevoňajú.
Podávame zapekané bedle teplé ako hlavný chod. Prajeme dobrú chuť!