Samozrejme, tu je recept na zapekané gazdovské zemiaky v slovenčine:
Suroviny:
- 1 kg zemiaky
- 1 cibuľa
- 200 g slaniny
- 200 g šunka
- 200 g kyslá smotana
- 200 g syr (napríklad eidam alebo gouda)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Zapekané gazdovské zemiaky
Postup:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Nastrúhajte ich na tenké krúžky. Osolte ich a dajte ich do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme ich asi 5-7 minút, aby sa zmäkli, ale ešte nie sú úplne uvarené. Potom ich scedíme.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Slaninu a šunku nakrájame na kocky.
- Na panvici si zohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu do zlatista. Potom pridáme slaninu a šunku a opečieme ich do kýrža.
- Nastrúhame syr na strúhadle.
- Dáme polovicu uvarených zemiakov do zapiekacej misy. Rozotrieme ich tak, aby pokryli dno. Na ne položíme polovicu opečenej cibule, slaniny a šunky. Posypeme syrom a pokvapkáme kyslou smotanou. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.
- Vrstvy opakujeme ešte raz: zemiaky, cibuľa, slanina, šunka, syr a kyslá smotana. Na vrch nalejeme zvyšok kyslej smotany a posypeme syrom.
- Zapiekaciu misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je vrchná vrstva zlatistá a syr roztopený až dovnútra.
- Hotové zemiaky necháme chvíľu vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.