Zapekané gazdovské zemiaky

Samozrejme, tu je recept na pečené gazdovské zemiaky v slovenčine:

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 200 g šunky
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g syra (napríklad eidam alebo gouda)
  • soľ a čierne korenie podľa preferencií

 

Pečené gazdovské zemiaky

Postup:

Bravčove plátky na štave s knedľou

Bravčove plátky na štave s knedľou

Čítať viac »

  1. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Potom ich narežeme na jemné krúžky. Osolíme a vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme ich približne 5-7 minút, aby boli jemné, ale nie úplne uvarené. Potom ich scedíme.
  2. Cibuľu očistíme a narežeme na tenké prúžky. Slaninu a šunku rozkrájame na malé kocky.
  3. Na panvici zohrejeme trochu oleja a opečieme cibuľu do zlatista. Následne k nej pridáme slaninu a šunku a opečieme ich do kôrky.
  4. Syr nastrúhame na strúhadle.
  5. Do zapekacej misy dáme polovicu uvarených zemiakov a rozložíme ich po dne. Na ne naukladáme polovicu opečenej cibule, slaniny a šunky. Posypeme syrom a pokvapkáme kyslou smotanou. Pridáme soľ a korenie podľa preferencie.
  6. Vrstvy opakujeme: zemiaky, cibuľa, slanina, šunka, syr a kyslá smotana. Na vrch pridáme zvyšok kyslej smotany a posypeme syrom.
  7. Zapekaciu misu vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je vrchná vrstva zlatistá a syr sa roztopí.
  8. Hotové zemiaky necháme chvíľu vychladnúť pred podávaním.

Prajem dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *