Samozrejme, tu je recept na zapekané gazdovské zemiaky v slovenčine:

Suroviny:

  • 1 kg zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 200 g šunka
  • 200 g kyslá smotana
  • 200 g syr (napríklad eidam alebo gouda)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Zapekané gazdovské zemiaky

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Nastrúhajte ich na tenké krúžky. Osolte ich a dajte ich do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme ich asi 5-7 minút, aby sa zmäkli, ale ešte nie sú úplne uvarené. Potom ich scedíme.
  2. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Slaninu a šunku nakrájame na kocky.
  3. Na panvici si zohrejeme trochu oleja a orestujeme cibuľu do zlatista. Potom pridáme slaninu a šunku a opečieme ich do kýrža.
  4. Nastrúhame syr na strúhadle.
  5. Dáme polovicu uvarených zemiakov do zapiekacej misy. Rozotrieme ich tak, aby pokryli dno. Na ne položíme polovicu opečenej cibule, slaniny a šunky. Posypeme syrom a pokvapkáme kyslou smotanou. Pridáme soľ a korenie podľa chuti.
  6. Vrstvy opakujeme ešte raz: zemiaky, cibuľa, slanina, šunka, syr a kyslá smotana. Na vrch nalejeme zvyšok kyslej smotany a posypeme syrom.
  7. Zapiekaciu misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 30-40 minút, alebo kým nie je vrchná vrstva zlatistá a syr roztopený až dovnútra.
  8. Hotové zemiaky necháme chvíľu vychladnúť a podávame.

Dobrú chuť! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa pýtať.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *