Bravčové plátky na štave s knedľou je klasická slovenská špecialita, ktorá núka výdatnú a lákavú kombináciu mäsitých plátkov, sýtej omáčky a mäkkučkej knedľe. Tento pokrm je obľúbený pre svoju chuť a jednoduchosť prípravy.
Predstavuje dokonalý zdroj energie a pohodlia, ktorý vás zahreje a zasýti. Pripravte sa na lahodné chuťové dobrodružstvo, ktoré vás prevedie tradičnou kuchyňou Slovenska.
Recept:
Ingrediencie:
– 600 g bravčového karé
– 2 veľké cibule
– 2 mrkvy
– 2 petržleny
– 3 bobkové listy
– 10 čiernych guľôčok nového korenia
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice múky
– 500 ml hovädzieho vývaru
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 500 g zemiakov na knedľu
– 1 vajce
– 2 polievkové lyžice múky
– Soľ
Postup:
1. Nakrájajte bravčové karé na plátky a jemne ich naklepte.
2. Očistenú cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájajte na kúsky.
3. Na masle opečte cibuľu do zmäknutia, pridajte mrkvu, petržlen, bobkový list a nové korenie. Nechajte chvíľu podusiť.
4. Pridajte bravčové plátky a za stáleho miešania opekajte zo všetkých strán.
5. Zaprášte múkou a za stáleho miešania nechajte zmäknúť. Zalejte vývarom a duste asi 45 minút pri miernej teplote, kým mäso nezmäkne.
6. Zo zemiakov, vajca, múky a soli pripravte knedľové cesto. Formujte menšie knedličky a varte ich v osolenej vode asi 15 minút.
7. Nakoniec dochuťte omáčku soľou a čiernym korením podľa chuti.
8. Podávajte bravčové plátky na štave zaliате omáčkou spolu s knedľou.
Dobrú chuť!
2) Bravčove plátky na štave s knedľou
Bravčove plátky na štave s knedľou ako od babičky.
Pre bravčové plátky:
- 4 bravčové plátky (približne 150 g každý)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice masla
Pre knedľu:
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Aby ste pripravili bravčové plátky:
1. Osolte a okoreňte bravčové plátky z oboch strán.
2. Na rozpálenom oleji opečte plátky bravčového mäsa na oboch stranách, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a nechajte stranou.
3. Do panvice pridajte maslo, jemne nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
4. Pridajte hovädzí vývar a smotanu na varenie. Premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 5 minút, kým sa zahusťuje.
Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
Aby ste pripravili knedľu:
1. V mise zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
2. V malej miske rozšľahajte vajce a pridajte mlieko.
3. Postupne pridávajte suché zložky do zmesi vajec a mlieka a miešajte, kým nezískate hladké cesto.
4. Varte vriace osolené vode.
5. Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta valček a nakrájajte ho na menšie kúsky, ktoré tvarujte do knedlíčkov.
6. Knedlíčky vložte do vriacej vody a varte ich, kým nevyplávajú na povrch. Potom varte ešte 2-3 minúty.
Dokončenie a servírovanie:
1. Vráťte plátky bravčového mäsa do panvice s omáčkou a nechajte ich prehriať.
2. Servírujte bravčové plátky s knedľou a šťavou.
Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu. Tento recept vytvára tradičný slovenský pokrm s bravčovými plátkami, smotanovou omáčkou a šťavnatými knedľami. Dobrú chuť!