Bravčove plátky na štave s knedľou

Bravčové plátky na štave s knedľou je klasická slovenská špecialita, ktorá núka výdatnú a lákavú kombináciu mäsitých plátkov, sýtej omáčky a mäkkučkej knedľe. Tento pokrm je obľúbený pre svoju chuť a jednoduchosť prípravy.

Predstavuje dokonalý zdroj energie a pohodlia, ktorý vás zahreje a zasýti. Pripravte sa na lahodné chuťové dobrodružstvo, ktoré vás prevedie tradičnou kuchyňou Slovenska.

Recept:

Ingrediencie:

– 600 g bravčového karé
– 2 veľké cibule
– 2 mrkvy
– 2 petržleny
– 3 bobkové listy
– 10 čiernych guľôčok nového korenia
– 2 lyžice masla
– 2 lyžice múky
– 500 ml hovädzieho vývaru
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 500 g zemiakov na knedľu
– 1 vajce
– 2 polievkové lyžice múky
– Soľ

Postup:

1. Nakrájajte bravčové karé na plátky a jemne ich naklepte.
2. Očistenú cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájajte na kúsky.
3. Na masle opečte cibuľu do zmäknutia, pridajte mrkvu, petržlen, bobkový list a nové korenie. Nechajte chvíľu podusiť.
4. Pridajte bravčové plátky a za stáleho miešania opekajte zo všetkých strán.
5. Zaprášte múkou a za stáleho miešania nechajte zmäknúť. Zalejte vývarom a duste asi 45 minút pri miernej teplote, kým mäso nezmäkne.
6. Zo zemiakov, vajca, múky a soli pripravte knedľové cesto. Formujte menšie knedličky a varte ich v osolenej vode asi 15 minút.
7. Nakoniec dochuťte omáčku soľou a čiernym korením podľa chuti.
8. Podávajte bravčové plátky na štave zaliате omáčkou spolu s knedľou.

Dobrú chuť!

 

Bravčove plátky na štave s knedľou
Bravčove plátky na štave s knedľou

2) Bravčove plátky na štave s knedľou

Bravčove plátky na štave s knedľou ako od babičky.

Pre bravčové plátky:

  • 4 bravčové plátky (približne 150 g každý)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice masla

Pre knedľu:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Aby ste pripravili bravčové plátky:

1. Osolte a okoreňte bravčové plátky z oboch strán.

2. Na rozpálenom oleji opečte plátky bravčového mäsa na oboch stranách, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Potom ich vyberte z panvice a nechajte stranou.

3. Do panvice pridajte maslo, jemne nakrájanú cibuľu a orestujte ju dozlatista. Pridajte nasekaný cesnak a orestujte ho ešte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.

4. Pridajte hovädzí vývar a smotanu na varenie. Premiešajte a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 5 minút, kým sa zahusťuje.
Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.

 

Aby ste pripravili knedľu:

1. V mise zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.

2. V malej miske rozšľahajte vajce a pridajte mlieko.

3. Postupne pridávajte suché zložky do zmesi vajec a mlieka a miešajte, kým nezískate hladké cesto.

4. Varte vriace osolené vode.

5. Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta valček a nakrájajte ho na menšie kúsky, ktoré tvarujte do knedlíčkov.

6. Knedlíčky vložte do vriacej vody a varte ich, kým nevyplávajú na povrch. Potom varte ešte 2-3 minúty.

 

Dokončenie a servírovanie:

1. Vráťte plátky bravčového mäsa do panvice s omáčkou a nechajte ich prehriať.

2. Servírujte bravčové plátky s knedľou a šťavou.
Môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu. Tento recept vytvára tradičný slovenský pokrm s bravčovými plátkami, smotanovou omáčkou a šťavnatými knedľami. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *