Zapekané kuracie filety so šunkou, syrom a smotanou, pripravované tak, ako ste ich ešte nezažili. Tento spôsob mám veľmi rada. A verím, že aj vy si ich obľúbite.
Ingrediencie:
- 4 kuracie filety
- Soľ a čierne korenie podľa vlastnej preferencie
- 100 g šunky (môžete použiť debrecínsku alebo parížsku)
- 150 g syra (príklad: Eidam alebo mozzarella)
- 200 ml smotany určené na varenie
- 2 strúčiky cesnaku (nepovinné)
- 1 čajová lyžička sušeného oregána alebo tymiánu (nepovinné)
- Olej na opraženie
- Strúhanka na posypanie (nepovinné)
Postup:
- Príprava kuracích filetov:
- Kuracie filety dôkladne umyte a osušte pomocou papierovej utierky.
- Každý filet narežte na tenké plátky (rezne) a jemne ich vyflatnite s použitím kuchynskej paličky. Osoľte a posypte čiernym korením z oboch strán.
- Príprava šunky a syra:
- Šunku nakrájajte na tenké plátky.
- Syr nastrúhajte alebo nakrájajte na malé kúsky.
- Opekanie rezňov:
- Na panvici rozohrejte trocha oleja.
- Kuracie rezne opražte z každej strany približne 2-3 minúty, kým nezískajú zlatistú farbu. Potom ich vyberte a uložte na plech pokrytý papierom na pečenie.
- Príprava omáčky:
- V miske zmiešajte smotanu s prelisovaným cesnakom (ak ho používate), oreganom alebo tymiánom a podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Príprava jedla:
- Na každý kurací filet dajte plátok šunky a následne syr.
- Všetky rezne potom polejte smotanovou zmesou a ak uprednostňujete chrumkavejšie jedlá, môžete ich posypať strúhankou.
- Pečenie:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Pečte rezne v rúre približne 25-30 minút, alebo pokiaľ syr neprihriate a nezíska zlatohnedý vzhľad.
- Servírovanie:
- Hotové zapekané rezne podávajte s obľúbenými prílohami, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý šalát.
Dobrú chuť!

2) Zapekané kuracie filety so šunkou, syrom a smotanou
Ingrediencie:
- 4 kuracie filety
- 4 plátky šunky
- 4 plátky syra (napr. eidam, gouda)
- 200 ml smotany na varenie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ a korenie podľa vkusu
- Strúhanka (na posypanie)
- Olej alebo maslo (na opraženie)
- Petržlenová vňať (na ozdobu, nepovinné)
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa:
- Kuracie filety umyte a osušte. Každé prso rozkrojte pozdĺžne na polovicu, aby ste získali tenšie rezne. Osolte a okoreňte ich z oboch strán.
- Opekanie:
- Na panvici zohrejte olej alebo maslo a kuracie rezne opražte z oboch strán, kým nebudú zlatisté. Po upečení ich vyberte a nechajte ich ochladiť.
- Príprava plnky:
- Na rovnakej panvici, kde ste opražili rezne, osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak do sklovita.
- Zloženie:
- Na každý opražený reze položte plátok šunky a následne plátok syra. Pridajte trochu osmaženej cibule a cesnaku. Potom preložte rezne na polovicu, aby sa náplň uzavrela.
- Príprava na zapekanie:
- V hlbšej pekáčovej miske rozložte …
pripravené kuracie plátky. Čeľuste rezov by mali smerovať nahor. Na vrch plátkov vlejte smotanu na varenie a posypte strúhankou.
- Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-25 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a rezne nie sú dôkladne prepečené.
- Servírovanie:
- Nechajte vychladnúť na niekoľko minút po vybratí z rúry. Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s obľúbenou prílohou, ako sú napríklad zemiaky alebo ryža.
Dobrú chuť!
3) Zapekané kuracie plátky so šunkou, syrom a smotanou
Zapekané kuracie plátky so šunkou, syrom a smotanou – 3[/caption>
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g šunky (napr. šunka alebo prosciutto)
- 150 g nastrúhaného syra (napr. mozzarella, eidam alebo gouda)
- 200 ml smotany na varenie
- 2 strúčiky cesnaku (môže byť aj viac podľa chuti)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička sušeného oregána (alebo iných byliniek podľa chuti)
- 1 menšia cibuľa (voliteľné)
Postup:
- Príprava kuracieho mäsa:
- Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky (môžeme ich aj jemne naklepať, aby boli tenšie a rýchlejšie sa upiekli).
- Osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti.
- Skladanie plátku:
- Na každý kúsok kuracieho mäsa umiestnime plátok šunky a posypeme nastrúhaným syrom.
- Môžeme pridať aj kúsok cesnaku, ktorý môžeme nastrúhať alebo nasekať na jemno.
- Plátok uzavrieme tak, aby šunka a syr nevypadli (môžeme použiť aj špajdle na zafixovanie).
- Praženie:
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a zlatista opražíme jemne nakrájanú cibuľu (ak ju používame).
- Potom pridáme kuracie plátky a opečieme ich z oboch strán, kým nebudú zlatisté (približne 3-4 minúty na každej strane).
- Zapekaní:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Do zapekacej nádoby rovnomerne uložíme opražené plátky.
- V miske zmiešame smotanu, pretlačený cesnak, soľ, korenie a oregáno. Môžeme pridať aj trošku nastrúhaného syra do smotanovej zmesi pre lepšiu chuť.
- Zmes rovnomerne vylejeme na plátky.
- Pečenie:
- Pečieme v predhriatej rúre asi 25-30 minút, alebo kým plátky nie sú dostatočne prepečené a syr na vrchu sa pekne roztopí a jemne zhnedne.
- Servírovanie:
- Podávame teplé, výborne sa hodí s prílohou ako sú zemiaky, ryža alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!