Zapekané plnené kapustné listy sú výborným tradičným jedlom. Nasledujúci recept vám ukáže, ako pripraviť túto lahôdku:
Zapekané plnené kapustné listy
Ingrediencie:
- 12 až 15 veľkých kapustných listov
- 500 g mletej mäsoviny (hovädzia alebo bravčová)
- 1 cibuľa, nakrájaná na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 hrnček vareného ryžového krupice
- 1 vajce
- Soľ a korenie podľa chuti
- 500 ml paradajkového pretlaku
- 200 ml vývaru alebo vody
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička octu
Postup:
- Pripravte hrniec s vriacou vodou a povařte kapustné listy asi 5 minút, kým nezmäknú. Potom ich opláchnite studenou vodou a nechajte okvapiť.
- V miske zmiešajte mletú mäsťovinu, nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, varenú ryžovú krupicu a vajce. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a dôkladne premiešajte.
- Na každý kapustný list dejte 2 lyžice plnky a pevne zabaľte. Ak sú listy príliš veľké, môžete ich predtým rozrezať na menšie kúsky.
- V hlbokom pekáči rozohrejte olej a opatrne na ňom opečte plnené kapustné listy z oboch strán, kým nezhnednú. Potom ich prenesiete do zapekacej formy.
- Zmiešajte paradajkový pretlak, vývar alebo vodu, cukor a ocot v mise a prelejte cez kapustné listy.
- Troubu predhrejte na 180 °C a vložte formu s plnenými kapustnými listami. Pečte približne 40 minút, kým kapustné listy nezmäknú a omáčka sa zhustne.
Dobrú chuť!