Zapekané zemiakové pyré

Recept na zapekané zemiakové pyré:

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 200 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 100 g strúhaného syra (napr. ementál)
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Zapekané zemiakové pyré

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
  2. V hrnci ich uvaríme vo vriacej osolenej vode, kým nezmäknú.
  3. Uvarené zemiaky scedíme a prelisujeme cez pyré s hrubším sitkom. Alternatívou je použiť vidličku na rozmieľanie zemiakov.
  4. Pridáme do zemiakov maslo a mlieko a miešame, kým sa všetko dobre nespojí. Zmes môžeme ochutiť soľou a korením podľa chuti.
  5. Zemiakové pyré prenesieme do pekáča a zarovnáme povrch.
  6. Na vrch posypeme strúhaný syr.
  7. Pekáč dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečieme 20 až 25 minút, kým sa zvrchu zapečený syr nezohnedí a zemiaky nezískajú zlatistú farbu.
  8. Hotové zapekané zemiakové pyré necháme krátko vychladnúť a potom môžeme podávať.

Dúfam, že tento recept vám chutí! Ak máte ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *