Ak máte záujem o recept na zapekaný karfiol s cestovinami, tu je pre vás jeden tip:
Ingrediencie:
- 1 veľký karfiol, rozdelený na menšie ružičky
- 250 g cestovín (napríklad penne či špagety)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 500 ml mlieka
- 150 g syra (napríklad edam alebo cheddar), nastrúhaného
- Soľ a korenie podľa vlastných preferencií
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice strúhanej pažítky (voliteľne)
Zapekaný karfiol s cestovinami
Postup:
- V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme cestoviny podľa pokynov na obale. Odkvapkáme a odložíme nabok.
- V hrnci s osolenou vodou uvaríme ružičky karfiolu, kým nezmäknú, ale zostanú stále trocha chrumkavé. Odkvapkáme ich.
- V inom hrnci roztopíme maslo a prisypeme múku. Neustále miešame a varíme asi 2 minúty, aby sa odstránila múčna chuť.
- Pomalým pridaním mlieka miešame, kým sa omáčka nezhustí. Potom vložíme polovicu strúhaného syra a miešame, kým sa syr nezmieša a omáčka nebude krémová. Ochutíme soľou a korením podľa vlastných preferencií.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nasekaný cesnak. Orestujeme ho na slabom ohni asi 1 minútu, aby sa uvoľnila jeho aróma. Následne pridáme karfiolové ružičky a jemne ich osolíme a okoreníme.
- Do zapekacej misy vložíme uvarené cestoviny, karfiol a zalejeme syrovou omáčkou. Dobre premiešame, aby sa omáčka dostala ku všetkým surovinám.
- Posypeme zvyšným strúhaným syrom a pažítkou (ak ju používate).
- Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 25-30 minút, kým omáčka nezhustí a povrch nie je zlatistý.
- Finálne jedlo nechajte chvíľu vychladnúť pred podávaním.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave zapekaného karfiolu s cestovinami. Prajem vám dobrú chuť!