Ak hľadáte recept na zapekaný karfiol s cestovinou, tu je pre vás jeden návrh:
Suroviny:
- 1 väčší karfiol, rozdelený na rôzne kvietky
- 250 g cestoviny (napr. penne, špagety)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- 500 ml mlieka
- 150 g syra (napr. edam, cheddar), nastrúhaný
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice strúhanej pažítky (voliteľné)
Zapekaný karfiol s cestovinou
Postup:
- V hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme cestovinu podľa pokynov na obale. Odkvapkáme a necháme bokom.
- V hrnci s osolenou vodou uvaríme karfiolové kvietky, kým nebudú mäkké, ale ešte stále trochu krehké. Potom ich odkvapkáme.
- V inej hrnci roztopíme maslo a pridáme múku. Za stáleho miešania varte asi 2 minúty, aby sa odstránila chuť múky.
- Pomaly pridáme mlieko a miešame, kým omáčka nezhustne. Pridajte polovicu strúhaného syra a miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nebude hladká. Ochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme cesnak. Orestujeme ho na miernom ohni asi 1 minútu, aby sa uvoľnila aróma. Potom pridáme karfiolové kvietky a jemne ich posolíme a okoreníme podľa chuti.
- Do zapekacej misy dáme uvarenú cestovinu, zapekaciu zmes z karfiolových kôpkov a zalejeme syrovou omáčkou. Dobré je premiešať všetky suroviny, aby sa omáčka dostala do každého kúsku.
- Posypeme zvyšným strúhaným syrom a pažítkou (ak ju používate).
- Zapekáme v predhriatej rúre na 180 °C asi 25-30 minút, kým omáčka nezhustne a vrchná časť je pekne zlatistá.
- Hotové jedlo necháme chvíľu vychladnúť pred podávaním.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave zapekaného karfiolu s cestovinou. Dobrú chuť!