Zapekaný karfiol s cestovinou a šunkou, takto ho mám rada.
Suroviny:
- 1 stredný karfiol
- 200 g cestovín (napr. penne)
- 200 g hrdzavého syra (napr. edam, gouda)
- 200 g sunky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice múky
- 500 ml mlieka
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- strúhanka na posypanie
Zapekaný karfiol s cestovinou a šunkou
Postup:
- Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej osolenej vode do mäkka. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale do al dente.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a orestujeme ho, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridáme múku a za stáleho miešania ju opražíme, kým nezhnedne.
- Pomaly prilievame mlieko za stáleho miešania, aby sme nemali hrudky. Varíme, kým zmes nezhustne.
- Pridáme nastrúhaný syr a necháme ho rozpustiť. Dochutíme soľou a čiernym korením.
- Varene cestoviny zmiešame so syrovou omáčkou a kyslou smotanou.
- Vymastíme zapiekaciu formu a vložíme do nej polovicu cestovinovej zmesi.
- Na to položíme uvarený karfiol a nakrájanú šunku.
- Zvyšnú cestovinovú zmes nalejeme na zvrchu a posypeme strúhankou.
- Zapekáme v predhriatej rúre na 180 °C asi 25 – 30 minút, kým nezhnedne a nezíska zlatistú farbu.
Dobrú chuť!