Zapekaný karfiol v rúre

Aby ste pripravili zapekaný karfiol v rúre po slovensky, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Najprv si pripravte karfiol. Opláchnite ho pod tečúcou vodou a nakrájajte na menšie ružičky.
  2. V hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte karfiol do mäkka. Po uvarení ho scedíte.
  3. V rúre si zatiaľ predhrejte na 200 stupňov Celzia.
  4. Vhodte karfiol do pekáča a premiešajte s trochou olivového oleja, soľou a korením podľa chuti. Zmes rovnomerne rozotrú alebo premiešajte nad karfiolom.
  5. Na vrchol karfiolu môžete pridať aj strúhaný syr, aby vznikla chutná zapekaná vrstva.
  6. Pečte karfiol v rúre asi 20-25 minút, kým sa zapečie a nezhnedne.

 

Zapekaný karfiol v rúre

Podávajte horúci zapekaný karfiol ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, rybám alebo ďalším pokrmom. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu (približne 500 g)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného syra (napríklad eidam, čedár alebo parmezán)
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku (môžete aj podľa chuti)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Muškátový oriešok (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • 50 g strúhanky (na posypanie)

Postup:

  1. Príprava karfiolu:

    • Karfiol dôkladne umyte a rozkrojte na menšie ružičky. V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Varený karfiol varte asi 5-7 minút, potom ho sceďte a nechajte chvíľu vychladnúť.
  2. Príprava omáčky:

    • V miske zmiešajte smotanu na varenie, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. Následne pridajte polovicu strúhaného syra a všetko dobre premiešajte.
  3. Zloženie jedla:

    • Rúru predhrejte na 180 °C. Do zapekacej misy pridajte olivový olej alebo maslo a rovnomerne rozložte karfiol. Prelejte ho pripravenou smotanovou zmesou. Posypte zvyšným strúhaným syrom a strúhankou, aby sa na vrchu vytvorila chrumkavá kôrka.
  4. Pečenie:

    • Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a pečte asi 25-30 minút, alebo kým sa neobjaví zlatistá farba na vrchu.
  5. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte karfiol chvíľu vychladnúť. Podávajte teplý ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

9 Komentárov

  1. Kvetinka34 píše:

    Tento recept na zapekaný karfiol je úžasný! Urobila som ho na večeru a všetci sme sa oblizovali. Karfiol bol perfektne upečený a tá chrumkavá kôrka bola fantastická. Určite ho urobím znova!

  2. VeselýMacko píše:

    Wow, aký skvelý recept! Nikdy ma nenapadlo zapiecť karfiol, ale po prečítaní týchto krokov to musím vyskúšať. Môj rodina bude nadšená, keď ich prekvapím týmto jedlom. Dík za inšpiráciu!

  3. ChutnýPohár píše:

    Karfiol je mojou obľúbenou zeleninou a tento recept ma veľmi zaujal! Všetky ingrediencie sú super a určite to bude skvelé jedlo na rodinné stretnutie. Teším sa, až to pripravím!

  4. Srdiečko123 píše:

    Tak toto vyzerá úžasne! Milujem zapekané jedlá a karfiol je skvelý výber. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam tento víkend. Dobrú chuť všetkým!

  5. MačkaMia píše:

    Recept na zapekaný karfiol ma nadchol! Je jednoduchý a chutný, presne ako to mám rada. S pridaným syrom musí byť ešte lepší! Určite ho zaradím do svojho menu.

  6. ZeleninovýGuru píše:

    Karfiol pečený v rúre? To znie fantasticky! Mám rád recepty, ktoré sú rýchle a chutné. Už sa teším na tú voňavú kombináciu smotany a syra. Super tip!

  7. RadosťZJedla píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Zapekaný karfiol vyzerá veľmi lákavo a zdravšie ako mnohé iné jedlá. Rád by som to pripravil aj pre svojich priateľov, som si istý, že budú nadšení.

  8. _Rybka99_ píše:

    ‘Dobrú chuť!’ takto sa začína moja kuchyňa vždy s úsmevom! Recept vyzerá jednoducho úžasne a nemôžem sa dočkať, kedy ho skúsim s priateľmi na večeri.

  9. _JasnaHlava_77_ píše:

    ‘Karfiol? No jasné!’ Tento recept mi dodáva odvahu experimentovať s jedlom viac. Vďaka za detailný popis postupu – je vždy super vedieť presne čo robiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *