Zapekaný karfiol v rúre

Aby ste si pripravili zapekaný karfiol v rúre po slovensky, riaďte sa nasledujúcimi krokmi:

  1. Na začiatku si pripravte karfiol. Opláchnite ho pod prúdom vody a rozdeľte na menšie ružičky.
  2. V hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte karfiol, kým nebude jemný. Po uvarení ho scedíte.
  3. Rúru si zatiaľ predhrejte na 200 stupňov Celzia.
  4. Vložte karfiol do pekáča a premiešajte s trochou olivového oleja, soľou a korením podľa vlastnej chuti. Zmes rovnomerne rozotrite alebo premiešajte cez karfiol.
  5. Na vrch karfiolu môžete pridať aj strúhaný syr, aby ste vytvorili lahodnú zapekanú vrstvu.
  6. Pečte karfiol v rúre približne 20-25 minút, kým sa niečím nezapečie a nezhnedne.

Podávajte horúci zapekaný karfiol ako hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu, rybám či iným jedlám. Prajeme dobrú chuť!

 

Zapekaný karfiol v rúre - 2

2) Zapekaný karfiol v rúre

Ingrediencie:

  • 1 hlava karfiolu (asi 500 g)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100 g strúhaného syra (napríklad eidam, čedár alebo parmezán)
  • 2 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa vlastného vkusu
  • Muškátový oriešok (voliteľne)
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • 50 g strúhanky (na posypanie)

Postup:

  1. Príprava karfiolu:

    • Karfiol poriadne umyte a nakrájajte na menšie ružičky. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, pridajte soľ a varte karfiol asi 5-7 minút. Následne ho sceďte a nechajte trošku vychladnúť.
  2. Príprava omáčky:

    Ako dlho sa varí strakatá fazuľa?

    Ako dlho sa varí strakatá fazuľa?

    Čítať viac »

    • V miske skombinujte smotanu na varenie, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok. Potom pridajte polovicu strúhaného syra a všetko poriadne premiešajte.
  3. Zloženie pokrmu:

    • Rúru predhrejte na 180 °C. Do zapekacej misy pridajte olivový olej alebo maslo a rovnomerne rozložte karfiol. Prelejte ho pripravenou smotanovou zmesou, posypte zvyšným strúhaným syrom a strúhankou, aby na povrchu vznikla chrumkavá kôrka.
  4. Pečenie:

    • Vložte zapekaciu misu do už predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, alebo až kým sa na vrchu nevytvorí zlatistá farba.
  5. Servírovanie:

    • Po upečení nechajte karfiol trochu vychladnúť. Podávajte teplý ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsovým pokrmom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

9 Komentárov

  1. Kvetinka34 píše:

    Tento recept na zapekaný karfiol je úžasný! Urobila som ho na večeru a všetci sme sa oblizovali. Karfiol bol perfektne upečený a tá chrumkavá kôrka bola fantastická. Určite ho urobím znova!

  2. VeselýMacko píše:

    Wow, aký skvelý recept! Nikdy ma nenapadlo zapiecť karfiol, ale po prečítaní týchto krokov to musím vyskúšať. Môj rodina bude nadšená, keď ich prekvapím týmto jedlom. Dík za inšpiráciu!

  3. ChutnýPohár píše:

    Karfiol je mojou obľúbenou zeleninou a tento recept ma veľmi zaujal! Všetky ingrediencie sú super a určite to bude skvelé jedlo na rodinné stretnutie. Teším sa, až to pripravím!

  4. Srdiečko123 píše:

    Tak toto vyzerá úžasne! Milujem zapekané jedlá a karfiol je skvelý výber. Ďakujem za jednoduchý návod, určite ho vyskúšam tento víkend. Dobrú chuť všetkým!

  5. MačkaMia píše:

    Recept na zapekaný karfiol ma nadchol! Je jednoduchý a chutný, presne ako to mám rada. S pridaným syrom musí byť ešte lepší! Určite ho zaradím do svojho menu.

  6. ZeleninovýGuru píše:

    Karfiol pečený v rúre? To znie fantasticky! Mám rád recepty, ktoré sú rýchle a chutné. Už sa teším na tú voňavú kombináciu smotany a syra. Super tip!

  7. RadosťZJedla píše:

    Toto je presne to, čo hľadám! Zapekaný karfiol vyzerá veľmi lákavo a zdravšie ako mnohé iné jedlá. Rád by som to pripravil aj pre svojich priateľov, som si istý, že budú nadšení.

  8. _Rybka99_ píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ takto sa začína moja kuchyňa vždy s úsmevom! Recept vyzerá jednoducho úžasne a nemôžem sa dočkať, kedy ho skúsim s priateľmi na večeri.

  9. _JasnaHlava_77_ píše:

    ‚Karfiol? No jasné!‘ Tento recept mi dodáva odvahu experimentovať s jedlom viac. Vďaka za detailný popis postupu – je vždy super vedieť presne čo robiť.