Zaprávaný králik recept ..
Ingrediencie:
- 1 králik (debonovaný a mäso nakrájané na menšie kusy)
- 2 cibule (pokrájané na plátky)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané na jemno)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv si pripravte všetky potrebné suroviny. Opláchnite králika a nakrájajte ho na menšie kusky. Cibuľu nakrájajte na plátky a cesnak nasekajte.
- V hrnci rozohrievajte maslo s olejom. Pridajte cibuľu a smažte, až kým nezhnedne. Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko ho opražte, aby uvoľnil arómu.
- Dodajte kúsky králika a opražte ich z oboch strán, dokým nezhnednú.
- Odstavte mäso a posypte ho hladkou múkou, potom dôkladne premiešajte, aby sa múka rovnomerne rozložila.
- Zalejte zeleninovým vývarom a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Pridajte sušený tymián a rozmarín.
- Zakryte hrniec a nechajte králika dusiť na strednom ohni približne 1,5 hodiny, aby mäso zmäklo a bolo šťavnaté. Občas zamiešajte a ak je potrebné, dolievajte vodu alebo vývar. Na záver dochuťte soľou podľa potreby.
- Po uvarení odstráňte z plameňa, nechajte vychladnúť a servírujte.
Dobrú chuť vám prajem, milí moji sledovatelia.
2) Zaprávaný králik recept
Ingrediencie:
- 1 králik (približne 1,5 kg), rozdelený na časti
- 2 cibuľe
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice rastlinného oleja (alebo masla)
- 1/2 šálky červeného vína (voliteľné)
- 2 šálky kuracieho vývaru alebo vody
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička tymiánu
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
-
Príprava králika:
- Králika dôkladne umyte a osušte. Ak je králik dodaný vcelku, rozdeľte ho na kusy a dochuťte soľou a korením.
-
Obalovanie:
- V hlbokej miske zmiešajte hladkú múku so soľou a korením. Každý kus králika obalte múkou a odstráňte prebytočnú múku.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrievajte olej (alebo maslo). Pridajte obalené kúsky králika a opečte ich zo všetkých strán do zlatista. Potom ich preložte na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- Do panvice, kde ste smažili králika, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a jemne nezhnedne.
-
Pridanie cesnaku a ochucovanie:
- Do panvice vložte nasekaný cesnak, majoránku, tymián a bobkový list. Krátko spolu opražte, následne pridajte červené víno a nechajte zredukovať (ak používate).
-
Varenie králika:
- Vráťte králika späť do panvice, zalejte kuracím vývarom (alebo vodou) a priveďte do varu. Potom znížte teplotu, zakryte panvicu a varte asi 1,5 – 2 hodiny, kým nebude králik mäkký.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Po uplynutí 1,5 – 2 hodín pridajte zemiaky do panvice a varte ďalších 30 minút, kým nezmäknú.
-
Podávanie:
- Po uvarení vyberte králika z panvice a podávajte ho s omáčkou a zeleninou. Na tanieri posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Zaprávaný králik sa najlepšie servíruje s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete tiež pridať šalát podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!