Zaprávaný králik recept

Zaprávaný králik recept ..

Ingrediencie:

  • 1 králik (debonovaný a mäso nakrájané na menšie kusy)
  • 2 cibule (pokrájané na plátky)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané na jemno)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv si pripravte všetky potrebné suroviny. Opláchnite králika a nakrájajte ho na menšie kusky. Cibuľu nakrájajte na plátky a cesnak nasekajte.
  2. V hrnci rozohrievajte maslo s olejom. Pridajte cibuľu a smažte, až kým nezhnedne. Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko ho opražte, aby uvoľnil arómu.
  3. Dodajte kúsky králika a opražte ich z oboch strán, dokým nezhnednú.
  4. Odstavte mäso a posypte ho hladkou múkou, potom dôkladne premiešajte, aby sa múka rovnomerne rozložila.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Pridajte sušený tymián a rozmarín.
  6. Zakryte hrniec a nechajte králika dusiť na strednom ohni približne 1,5 hodiny, aby mäso zmäklo a bolo šťavnaté. Občas zamiešajte a ak je potrebné, dolievajte vodu alebo vývar. Na záver dochuťte soľou podľa potreby.
  7. Po uvarení odstráňte z plameňa, nechajte vychladnúť a servírujte.

Dobrú chuť vám prajem, milí moji sledovatelia.

 

Zaprávaný králik recept- 2

2) Zaprávaný králik recept

Ingrediencie:

  • 1 králik (približne 1,5 kg), rozdelený na časti
  • 2 cibuľe
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 lyžice rastlinného oleja (alebo masla)
  • 1/2 šálky červeného vína (voliteľné)
  • 2 šálky kuracieho vývaru alebo vody
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava králika:

    • Králika dôkladne umyte a osušte. Ak je králik dodaný vcelku, rozdeľte ho na kusy a dochuťte soľou a korením.
  2. Obalovanie:

    • V hlbokej miske zmiešajte hladkú múku so soľou a korením. Každý kus králika obalte múkou a odstráňte prebytočnú múku.
  3. Smaženie:

    Ako dlho sa vari vajce na mäkko?

    Ako dlho sa vari vajce na mäkko?

    Čítať viac »

    • Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrievajte olej (alebo maslo). Pridajte obalené kúsky králika a opečte ich zo všetkých strán do zlatista. Potom ich preložte na tanier.
  4. Príprava zeleniny:

    • Do panvice, kde ste smažili králika, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a jemne nezhnedne.
  5. Pridanie cesnaku a ochucovanie:

    • Do panvice vložte nasekaný cesnak, majoránku, tymián a bobkový list. Krátko spolu opražte, následne pridajte červené víno a nechajte zredukovať (ak používate).
  6. Varenie králika:

    • Vráťte králika späť do panvice, zalejte kuracím vývarom (alebo vodou) a priveďte do varu. Potom znížte teplotu, zakryte panvicu a varte asi 1,5 – 2 hodiny, kým nebude králik mäkký.
  7. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Po uplynutí 1,5 – 2 hodín pridajte zemiaky do panvice a varte ďalších 30 minút, kým nezmäknú.
  8. Podávanie:

    • Po uvarení vyberte králika z panvice a podávajte ho s omáčkou a zeleninou. Na tanieri posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Podávanie:

Zaprávaný králik sa najlepšie servíruje s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete tiež pridať šalát podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Ondrejkova Natalia píše:

    Ďakujem za super recept! Určite vyskúšam tento zaprávaný králik, znie to skvele.

  2. Lubica13 píše:

    Vďaka za návod, veľmi sa mi páči, že je tak podrobný a krok za krokom. Ušetrí mi to veľa stresu pri príprave!

  3. Vladimir66 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.

  4. Lotcenas píše:

    Tento recept znie veľmi chutne, už sa teším na vyskúšanie.

  5. Mojmir Cuntalova píše:

    Králik je skvelá alternatíva k jedlám z hydiny. Ďakujem za recept!

  6. Tatiana33 píše:

    Veľmi pekný postup, vyzdvihol toto jedlo na novú úroveň. Ďakujem!

  7. Qholub píše:

    Tento králikový recept je jednoduchý a zdá sa byť veľmi chutný. Teším sa na to!

  8. Soltisova Ferdinand píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si tento králikový recept vyskúšam. Znie skvele.

  9. Karolcikova Oto píše:

    Tento králikový recept určite vyskúsim, vyzerá naozaj chutne a zdravo.

  10. Janik Drahoslav píše:

    Veľmi podrobné postupy a ingrediencie, ďakujem za skvelé inšpirácie!