Zaprávaný králik recept

 

Ingrediencie:

  • 1 králik (bez kostí a mäso nakrájané na menšie kúsky)
  • 2 cibule (nakrájané na plátky)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Najprv pripravte všetky ingrediencie. Opláchnite králika a nakrájajte ho na menšie kúsky. Nakrájajte cibuľu na plátky a nasekajte cesnak.
  2. V hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju, kým nezhnedne. Potom pridajte nasekaný cesnak a opražte ho krátko, kým nezapácha.
  3. Pridajte kúsky králika a opražte ich z oboch strán, kým nezhnednú.
  4. Posypte mäso hladkou múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka rovnomerne rozložila.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pridajte sušený tymián a rozmarín.
  6. Zakryte hrniec a nechajte králika dusiť na strednom ohni asi 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Občas premiešajte, ak je to potrebné tak pdolejte vodou alebo vývarom a na konci dokorente alebo dosolte pod%la chuťi. 
  7. Odstavte z plameňa, počkajte nech vychaladne a servírujte. 

Dobrú chuť vám prajem milí mojí sledovatelia.

 

 

2)

Ingrediencie:

  • 1 králik (asi 1,5 kg), rozdelený na kusy
  • 2 cibuľe
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 lyžice rastlinného oleja (alebo masla)
  • 1/2 šálky červeného vína (voliteľné)
  • 2 šálky kuracieho vývaru alebo vody
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Príprava králika:

    • Králika umyte a osušte. Rozdeľte ho na kusy, ak ste ho dostali vcelku. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  2. Obalovanie:

    • V hlbokej mise si pripravte hladkú múku so soľou a korením. Každý kus králika obalíte v múke a prebytočnú múku potrieste.
  3. Smaženie:

    • Na veľkej panvici zahrejte olej (alebo maslo) na strednej teplote. Pridajte obalené kusy králika a opečte ich z každej strany do zlatista. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
  4. Príprava zeleniny:

    • Do panvice, kde sa smažil králik, pridajte nakrájané cibuľe a mrkvy. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne.
  5. Pridanie cesnaku a ochucovanie:

    • Pridajte nasekaný cesnak, majoránku, tymián a bobkový list. Krátko orestujte, potom pridajte červené víno a nechajte ho zredukovať (ak používate).
  6. Varenie králika:

    • Vráťte králika späť do panvice, zalejte ho kuracím vývarom (alebo vodou) a priveďte do varu. Znížte teplotu a zakryte panvicu. Ponechajte variť asi 1,5 – 2 hodiny, kým nebude králik mäkký.
  7. Príprava zemiakov:

    • Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Po uplynutí 1,5 – 2 hodín pridajte zemiaky do panvice a varte ďalších 30 minút, kým nezmäknú.
  8. Podávanie:

    • Po uvarení vyberte králika z panvice a servírujte ho s omáčkou a zeleninou. Na tanieri posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Podávanie:

Zaprávaný králik je najlepší podávať s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete pridať aj šalát podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Ondrejkova Natalia píše:

    Ďakujem za super recept! Určite vyskúšam tento zaprávaný králik, znie to skvele.

  2. Lubica13 píše:

    Vďaka za návod, veľmi sa mi páči, že je tak podrobný a krok za krokom. Ušetrí mi to veľa stresu pri príprave!

  3. Vladimir66 píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.

  4. Lotcenas píše:

    Tento recept znie veľmi chutne, už sa teším na vyskúšanie.

  5. Mojmir Cuntalova píše:

    Králik je skvelá alternatíva k jedlám z hydiny. Ďakujem za recept!

  6. Tatiana33 píše:

    Veľmi pekný postup, vyzdvihol toto jedlo na novú úroveň. Ďakujem!

  7. Qholub píše:

    Tento králikový recept je jednoduchý a zdá sa byť veľmi chutný. Teším sa na to!

  8. Soltisova Ferdinand píše:

    Neviem sa dočkať, kedy si tento králikový recept vyskúšam. Znie skvele.

  9. Karolcikova Oto píše:

    Tento králikový recept určite vyskúsim, vyzerá naozaj chutne a zdravo.

  10. Janik Drahoslav píše:

    Veľmi podrobné postupy a ingrediencie, ďakujem za skvelé inšpirácie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *