Ingrediencie:
- 1 králik (bez kostí a mäso nakrájané na menšie kúsky)
- 2 cibule (nakrájané na plátky)
- 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Najprv pripravte všetky ingrediencie. Opláchnite králika a nakrájajte ho na menšie kúsky. Nakrájajte cibuľu na plátky a nasekajte cesnak.
- V hrnci rozohrejte maslo a olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a opražte ju, kým nezhnedne. Potom pridajte nasekaný cesnak a opražte ho krátko, kým nezapácha.
- Pridajte kúsky králika a opražte ich z oboch strán, kým nezhnednú.
- Posypte mäso hladkou múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka rovnomerne rozložila.
- Zalejte zeleninovým vývarom a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Pridajte sušený tymián a rozmarín.
- Zakryte hrniec a nechajte králika dusiť na strednom ohni asi 1,5 hodiny, kým mäso nebude mäkké a šťavnaté. Občas premiešajte, ak je to potrebné tak pdolejte vodou alebo vývarom a na konci dokorente alebo dosolte pod%la chuťi.
- Odstavte z plameňa, počkajte nech vychaladne a servírujte.
Dobrú chuť vám prajem milí mojí sledovatelia.
2)
Ingrediencie:
- 1 králik (asi 1,5 kg), rozdelený na kusy
- 2 cibuľe
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky hladkej múky
- 3 lyžice rastlinného oleja (alebo masla)
- 1/2 šálky červeného vína (voliteľné)
- 2 šálky kuracieho vývaru alebo vody
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička tymiánu
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup:
-
Príprava králika:
- Králika umyte a osušte. Rozdeľte ho na kusy, ak ste ho dostali vcelku. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
-
Obalovanie:
- V hlbokej mise si pripravte hladkú múku so soľou a korením. Každý kus králika obalíte v múke a prebytočnú múku potrieste.
-
Smaženie:
- Na veľkej panvici zahrejte olej (alebo maslo) na strednej teplote. Pridajte obalené kusy králika a opečte ich z každej strany do zlatista. Potom ich vyberte a odložte na tanier.
-
Príprava zeleniny:
- Do panvice, kde sa smažil králik, pridajte nakrájané cibuľe a mrkvy. Smažte, kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne.
-
Pridanie cesnaku a ochucovanie:
- Pridajte nasekaný cesnak, majoránku, tymián a bobkový list. Krátko orestujte, potom pridajte červené víno a nechajte ho zredukovať (ak používate).
-
Varenie králika:
- Vráťte králika späť do panvice, zalejte ho kuracím vývarom (alebo vodou) a priveďte do varu. Znížte teplotu a zakryte panvicu. Ponechajte variť asi 1,5 – 2 hodiny, kým nebude králik mäkký.
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Po uplynutí 1,5 – 2 hodín pridajte zemiaky do panvice a varte ďalších 30 minút, kým nezmäknú.
-
Podávanie:
- Po uvarení vyberte králika z panvice a servírujte ho s omáčkou a zeleninou. Na tanieri posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
Podávanie:
Zaprávaný králik je najlepší podávať s čerstvým chlebom alebo knedľou. Môžete pridať aj šalát podľa vlastného výberu.
Dobrú chuť!
Ďakujem za super recept! Určite vyskúšam tento zaprávaný králik, znie to skvele.
Vďaka za návod, veľmi sa mi páči, že je tak podrobný a krok za krokom. Ušetrí mi to veľa stresu pri príprave!
Ďakujem za skvelý recept! Určite vyskúšam.
Tento recept znie veľmi chutne, už sa teším na vyskúšanie.
Králik je skvelá alternatíva k jedlám z hydiny. Ďakujem za recept!
Veľmi pekný postup, vyzdvihol toto jedlo na novú úroveň. Ďakujem!
Tento králikový recept je jednoduchý a zdá sa byť veľmi chutný. Teším sa na to!
Neviem sa dočkať, kedy si tento králikový recept vyskúšam. Znie skvele.
Tento králikový recept určite vyskúsim, vyzerá naozaj chutne a zdravo.
Veľmi podrobné postupy a ingrediencie, ďakujem za skvelé inšpirácie!