Ak máte chuť na lahodnú a výživnú zeleninovú polievku s krupicovými haluškami, tu je jednoduchý návod:
Zeleninová polievka s krupicovými haluškami
Zloženie:
- 1 veľká cibuľa, nasekaná na malé kúsky
- 2 mrkvy, nasekané na kusy
- 2 zemiaky, nasekané na kocky
- 1 paprika, nasekaná na kocky
- 2 paradajky, rozkrojené na kocky
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- 1/2 šálky krupice (môžete využiť pšeničnú, kukuričnú alebo proso)
- 2 lyžice oleja na varenie
Zeleninová polievka s krupicovými haluškami
Postup:
- Na rozpálenej panvici zohrejte olej a osmahnite cibuľu, až kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte mrkvu, zemiaky, papriku a paradajky a restujte ich približne 5 minút, kým nezmäknú.
- Potom pridajte zeleninový vývar, soľ a čierne korenie. Varíme na miernom ohni, dokým nie je zelenina mäkká.
- Medzitým si pripravte krupicové halušky. V hrnci priveďte vodu so soľou do varu a postupne pridajte krupicu. Varíme ich asi 5 minút, až kým nezmäknú, a potom ich sceďte.
- Do polievky pridajte hotové krupicové halušky a varte ešte niekoľko minút.
- Podávajte horúcu polievku. Po dosiahnutí požadovanej hustoty podľa chuti pridajte soľ a korenie.
Môžete vylepšiť polievku pridaním ďalších ingrediencií, ako sú bylinky alebo smotana. Prajeme dobrú chuť!
2) Zeleninová polievka s krupicovými haluškami
Ingrediencie:
Na zeleninovú polievku:
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 zemiak
- 1/2 cukety
- 1/2 červenej papriky
- 1/2 šálky mrazeného hrášku (alebo čerstvého)
- 1 liter zeleninového vývaru alebo vody
- Soľ a čierne korenie na dochutenie
- 1-2 bobkové listy
- 1 lyžička sušenej bazalky alebo oregana
- Olivový olej na opekanie
Na krupicové halušky:
- 1 šálka krupice
- 1 vajce
- Soľ podľa chuti
- Voda (podľa potreby)
Postup:
-
Príprava zeleninovej polievky:
- Na panvici alebo v hrnci rozohrejte olivový olej.
- Pridajte nasekanú cibuľu a cesnak a restujte do zlatista.
- Pridajte nasekané mrkvy, petržlen, zemiak, cuketu a papriku. Zeleninu osmahnite niekoľko minút, aby sa zvýraznila jej chuť.
- Nalejte zeleninový vývar alebo vodu. Pridajte bobkový list, sušené bylinky, soľ a korenie.
- Nechajte polievku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, alebo kým nie je zelenina mäkká.
-
Príprava krupicových halušiek:
- V miske zmiešajte krupicu, vajce a soľ. Postupne pridávajte vodu, až kým vznikne husté cesto.
- Zmes by mala byť dostatočne hustá na tvarovanie, ale nie príliš suchá.
- V osolenej vode varte halušky. Môžete ich vytvárať pomocou dvoch lyžíc alebo stierky. Varíme, až sa vzniesú na povrch, čo môže trvať 2-3 minúty.
- Halušky vyberte z vody a nechajte odkvapkať.
-
Zostavenie jedla:
- Po uvarení zeleninovej polievky odstráňte bobkové listy. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Do polievky pridajte uvarené krupicové halušky a varte niekoľko minút, aby sa chute spojili.
-
Podávanie:
- Zeleninovú polievku s krupicovými haluškami podávajte horúcu, môžete ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!