Zemiaková polievka pre deti

Zemiaková polievka je skvelou voľbou pre deti, pretože je chutná a výživná. Tu je jednoduchý recept, ktorým môžete pripraviť túto polievku:

Suroviny:

  • 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
  • 1 pórok, jemne nakrájaný
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1 lyžička masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 šálka mlieka
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Nasekaná petržlenová vňať na ozdobenie

 

Zemiaková polievka pre deti

Postup:

  1. Rozohrejte maslo vo veľkom hrnci a pridajte cibuľu, pór a cesnak. Smažte ich na strednom ohni asi 5 minút, kým nezmäknú.
  2. Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeleninový vývar do hrnca. Dovoľte, aby zmes zovrela, potom znížte teplotu a varíme približne 20-25 minút, kým zemiaky a mrkva nebudú mäkké.
  3. Pomocou mixéra alebo mixéra jemne rozmixujte všetky zložky v hrnci, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
  4. Vráťte polievku späť na sporák a pridajte mlieko. Zohrejte polievku na miernom ohni, nechajte ju zovrieť a potom ju odstráňte z ohňa.
  5. Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ozdobte polievku nasekanou petržlenovou vňaťou.
  6. Podávajte horúcu zemiakovú polievku a užite si jej výživný a chuťový zážitok.

Prajem dobrú chuť!

 

2)

Suroviny:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 1 mrkva
  • 1/2 cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 litre zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup:

  1. Príprava surovín: Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.

  2. Smaženie zeleniny: V hrnci na strednom ohni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a smažíme ich asi 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatie.

  3. Pridanie zemiakov a mrkvy: Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu. Miešame a smažíme ďalších 2-3 minúty.

  4. Varíme polievku: Následne pridáme zeleninový vývar (alebo vodu) a privedieme k varu. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým zemiaky a mrkva nie sú mäkké.

  5. Dochutenie: Po uvarení môžeme polievku dochutiť soľou, mletým čiernym korením a majoránkou, ak používame.

  6. Rozmixovanie (voliteľne): Pre hladšiu konzistenciu môžeme polievku rozmixovať ponorným mixérom alebo v klasickom mixéri.

  7. Servírovanie: Polievku podávame teplú, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tipy:

  • Môžete pridať aj iné obľúbené zeleniny, ako sú zelené fazuľky alebo kukurica.
  • Ak chceš, môžeš do polievky pridať aj trochu smotany na varenie na zjemnenie chuti.

Dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *