Zemiaková polievka je skvelou voľbou pre deti, pretože je chutná a výživná. Tu je jednoduchý recept, ktorým môžete pripraviť túto polievku:
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
- 1 pórok, jemne nakrájaný
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 lyžička masla
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 šálka mlieka
- Soľ a korenie podľa chuti
- Nasekaná petržlenová vňať na ozdobenie
Zemiaková polievka pre deti
Postup:
- Rozohrejte maslo vo veľkom hrnci a pridajte cibuľu, pór a cesnak. Smažte ich na strednom ohni asi 5 minút, kým nezmäknú.
- Pridajte nakrájané zemiaky, mrkvu a zeleninový vývar do hrnca. Dovoľte, aby zmes zovrela, potom znížte teplotu a varíme približne 20-25 minút, kým zemiaky a mrkva nebudú mäkké.
- Pomocou mixéra alebo mixéra jemne rozmixujte všetky zložky v hrnci, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
- Vráťte polievku späť na sporák a pridajte mlieko. Zohrejte polievku na miernom ohni, nechajte ju zovrieť a potom ju odstráňte z ohňa.
- Ochutnajte a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ozdobte polievku nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte horúcu zemiakovú polievku a užite si jej výživný a chuťový zážitok.
Prajem dobrú chuť!
2)
Suroviny:
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 mrkva
- 1/2 cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 litre zeleninového vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- 1/2 čajovej lyžičky sušenej majoránky (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
Postup:
-
Príprava surovín: Zemiaky a mrkvu očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
-
Smaženie zeleniny: V hrnci na strednom ohni rozohrejeme olivový olej. Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a smažíme ich asi 2-3 minúty, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatie.
-
Pridanie zemiakov a mrkvy: Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu. Miešame a smažíme ďalších 2-3 minúty.
-
Varíme polievku: Následne pridáme zeleninový vývar (alebo vodu) a privedieme k varu. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni asi 15-20 minút, kým zemiaky a mrkva nie sú mäkké.
-
Dochutenie: Po uvarení môžeme polievku dochutiť soľou, mletým čiernym korením a majoránkou, ak používame.
-
Rozmixovanie (voliteľne): Pre hladšiu konzistenciu môžeme polievku rozmixovať ponorným mixérom alebo v klasickom mixéri.
-
Servírovanie: Polievku podávame teplú, posypanú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tipy:
- Môžete pridať aj iné obľúbené zeleniny, ako sú zelené fazuľky alebo kukurica.
- Ak chceš, môžeš do polievky pridať aj trochu smotany na varenie na zjemnenie chuti.
Dobrú chuť!