Zemiaková polievka s klobásou predstavuje chutný tradičný slovenský pokrm. Tu je jednoduchý návod, ako ju vykúzliť:
Ingrediencie:
- 4 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200g klobásy (napr. debrecínska, údená alebo krvavá)
- 1 polievková lyžica oleja na smaženie
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa preferencií
- čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu
Zemiaková polievka s klobásou
Príprava:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak dôkladne očistíme a jemne nakrájame.
- V hlbokom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a cesnak a opečieme ich do zlata.
- Nakrájané zemiaky pridáme do hrnca a krátko ich osmažíme spolu s cibuľou a cesnakom.
- Zalejeme to zeleninovým vývarom a necháme zemiaky variť, kým nezmäknú (asi 15-20 minút).
- Počas varenia zemiakov si na panvici opečieme nakrájanú klobásu, dokým sa nesčervená a nevytvorí sa na nej chrumkavá kôrka.
- Ako náhle sú zemiaky mäkké, odstavíme hrniec z ohňa a pomocou mixéra ich rozmixujeme na jemnú hmotu.
- Polievku osolíme a okoreníme podľa preferencií.
- Servírujeme v misách a na každú porciu pridáme opečenú klobásu. Dekorujeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajem dobrú chuť!