Zemiaková polievka s klobásou je lahodný tradičný slovenský recept. Tu máte jednoduchý spôsob, ako ju pripraviť:
Suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200g klobásy (napr. debrecínska, údená alebo krvavá)
- 1 lyžica oleja na smaženie
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Zemiaková polievka s klobásou
Postup:
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Cibuľu a cesnak očistíme a drobno nakrájame.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej. Pridáme cibuľu a cesnak a orestujeme ich dozlatista.
- Pridáme nakrájané zemiaky do hrnca a orestujeme ich krátko spolu s cibuľou a cesnakom.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a necháme zemiaky variť, až kým sa zmäknú (približne 15-20 minút).
- Počas varenia zemiakov si na panvici opečieme nakrájanú klobásu, až kým sa nezohnutí a nevytvorí sa na nej chrumkavá strúhanka.
- Keď sú zemiaky mäkké, odstavíme hrniec zo sporáka a pomocou mixéra ich rozmixujeme na hladkú konzistenciu.
- Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.
- Podávame v misách a na každú porciu pridáme opečenú klobásu. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!