Zemplínska polievka

 

Zemplínska polievka predstavuje tradičné slovenské jedlo pochádzajúce z oblasti Zemplína. Ide o výdatnú polievku, ktorá je pripravovaná so zemiakmi, kyslou kapustou a údeným mäsom, ako sú rebierka alebo slanina. Ponúkame vám jednoduchý návod na prípravu zemplínskej polievky:

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 4 kusy zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
  • 200 gramov kyslej kapusty
  • 200 – 250 gramov údeného mäsa (rebierka, slanina alebo klobása)
  • 1 polievkovú lyžicu oleja
  • Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
  • Čerstvú petržlenovú vňať na ozdobenie

 

Kuracia polievka so smotanou

Kuracia polievka so smotanou

Čítať viac »

Zemplínska polievka

Návod na prípravu:

  1. Očistíme zemiaky a nakrájame ich na drobné kocky. Cibuľu jemne nasekáme a cesnak prelisujeme.
  2. Na strednom ohni v hrnci rozohrejeme olej. Následne pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak a opražíme, až kým cibuľa nezíska priesvitný vzhľad.
  3. Údené mäso nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca. Opečieme ho niekoľko minút, aby sa uvoľnila jeho chuť.
  4. Do hrnca pridáme nakrájané zemiaky a kyslú kapustu. Zalejeme vodou tak, aby všetko bolo ponorené.
  5. Polievku privedieme do varu, potom znížime teplotu a necháme ju variť približne 20-30 minút, kým sa zemiaky nezmäknú.
  6. Na konci dochutíme polievku soľou a korením podľa vlastných predstáv.
  7. Zemplínsku polievku podávame horúcu s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Prajem vám dobrú chuť pri vychutnávaní zemplínskej polievky! Je to vynikajúca polievka, ktorá je ideálna na chladnejšie dni.
Tento lahodný pokrm vám prinesie skutočné potešenie a príjemne vás zahreje. Není sa s nej celý rodinný zbor.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Zemplínska polievka vyzerá naozaj skvele! Milujem, keď sa doma varí niečo tradičné a chutné. Určite vyskúšam tento recept. Ďakujem za zdieľanie! Takéto jedlá sú super pre rodinné stretnutia.

  2. JankoP píše:

    Wow, táto polievka vyzerá veľmi chutne! Zemiaky a údené mäso sú skvelá kombinácia. Určite to pripravím pre svoju rodinu. Veď teplá polievka je ideálna na chladné dni, že? Teším sa na varenie!

  3. MacaZrze píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem na zahriatie v chladnom počasí! Zemplínska polievka má všetko, čo mám rád. Teší ma, že je to aj tradičné slovenské jedlo. Určite to skúsim pripraviť čoskoro!

  4. StellaBubbles píše:

    Nádherný recept na zemplínsku polievku! Už sa neviem dočkať, kedy ju vyskúšam uvariť. Pripomína mi domov a rodinné oslavy. Skvelý tip pre tých, ktorí milujú tradičné slovenské jedlá!

  5. Petrik1234 píše:

    Zemplínska polievka je úžasná voľba! Je taká výživná a chutná, určite si ju pripravím tento víkend. Neexistuje nič lepšie ako domáca polievka s údeným mäsom počas zimy!