Živánska na plechu so zemiakmi

Živánska na plechu so zemiakmi je tradičné slovenské jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých milovníkov dobrej kuchyne. Toto jedlo je známe svojou lahodnou chuťou a jednoduchou prípravou.

Pripravte si ho aj vy so základnými ingredienciami, ktorých kombinácia vytvorí jedinečný a nezabudnuteľný zážitok pre celú rodinu. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť živánsku na plechu so zemiakmi.

Ingrediencie

Na prípravu živánskej na plechu so zemiakmi budete potrebovať:

  • 1 kg vynikajúcej bravčovej krkovičky
  • 1 kg zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika (môže byť aj zelená)
  • 1 mrkva
  • 200 g údeniny (napríklad klobása alebo slanina)
  • 1 PL oleja (na vymazanie plechu)
  • Soľ podľa chuti
  • Pepř podľa chuti
  • Mleté čierne korenie
  • Sušené bylinky (napr. tymián alebo oregano)
  • 250 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • Alobal na zakrytie plechu

 

Živánska na plechu so zemiakmi

Postup

  1. Príprava surovín: Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Bravčovú krkovičku dôkladne umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Potom ju nakrájame na väčšie kocky, asi o hmotnosti 3-4 cm. Zemiaky olúpeme a nakrájame na kolieska, cibule na tenké plátky a cesnak na drobno. Papriku a mrkvu takisto nakrájame na menšie kúsky.
  2. Dochutenie mäsa: Kocky krkovičky vložíme do misy, osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Pridáme sušené bylinky a dôkladne premiešame, aby sa všetky kúsky mäsa poriadne obeškrabali s korením. Necháme ich chvíľu marinovať, ideálne aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Príprava plechu: Predhrejte rúru na 180 °C. Do pekáča alebo na plech nalejte olej a dobre jím vymažte dno. Na plech najskôr rozložíme zemiaky. Na ne položíme vrstvy nakrájaných cibúľ, cesnaku, papriky, mrkvy a údeniny, ktorú sme nakrájali na menšie kusy. Na túto zeleninovú základňu rozložíme marinovanú krkovičku.
  4. Zaliatie vývarom: Po rozložení všetkých ingrediencií na plechu zalieme obsah vývarom, ktorý sme si pripravili. Vývar dodá jedlu šťavnatosť a bohatú chuť.
  5. Zakrytie a pečenie: Celý plech zakryjeme alobalom, aby sa mäso a zelenina počas pečenia nepripálili a zostali šťavnaté. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 1 hodinu. Po uplynutí tejto doby odokryjeme alobal a pečieme ešte ďalších 20-30 minút, aby sa jedlo pekne zafarbenilo a dostalo zlatistý nádych.
  6. Podávanie: Po upečení vytiahneme plech z rúry a necháme jedlo chvíľu odpočinúť, aby sa chute umocnili. Živánsku môžeme podávať priamo na plechu, alebo si ju naservírujeme na tanier. S touto pochúťkou dobre ladí čerstvý chlieb alebo chren, ak ste milovníkom pikantnej chuti.

Tipy a triky

  • Ak máte radi ostrejšiu chuť, môžete pridať aj feferónky alebo jemne pikantnú klobásu.
  • Prídavok sezónnej zeleniny, ako sú cukety alebo baklažány, môže obohatiť chuť a pridať farbu.
  • Pre vegetariánsku verziu môžete nahradiť mäso rôznymi druhmi strukovín, ako sú cícer alebo fazuľa, a použiť zeleninový vývar.

Tento recept na živánsku na plechu so zemiakmi vás určite nadchne svojou jednoduchosťou a bohatými chuťami. Nezabudnite sa s rodinou a priateľmi podeliť o túto lahôdku a užiť si kvalitný čas pri stole. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

7 Komentárov

  1. Tichomir50 píše:

    Taký skvelý recept! Určite to musím vyskúšať, znie to naozaj lahodne.

  2. Dana94 píše:

    Živánska na plechu so zemiakmi je moje obľúbené jedlo. Tento recept je veľmi podrobný a ľahko pochopiteľný, vďaka ktorému si ho môžem pripraviť aj ja doma.

  3. Xondrisova píše:

    Nikdy som nevedela, ako pripraviť živánsku na plechu. Veľmi som rada, že som na tento článok narazila. Už sa teším, až si ju vyskúšam!

  4. Jano123 píše:

    Živánska na plechu so zemiakmi je super! Kto by to nechcel vyskúšať? Vždy, keď ju pripravím, rodina je nadšená. Príprava nie je náročná a výsledok stojí za to. Určite sa dá obohatiť o rôzne prísady, aby sa chutila ešte lepšie. Odporúčam pridať aj zeleninu, ako cuketu alebo baklažán. Každý si môže prispôsobiť recept podľa seba. Nezabudnite pozvať rodinu na večeru, bude to úžasný zážitok! Dúfam, že sa do toho pustíte!

    1. Marika90 píše:

      Tento recept vyzerá fantasticky! Už sa teším, keď ho vyskúšam. Myslím si, že by som mohla pridať aj nejaké huby do zmesi. Milujem variabilitu v receptoch a tento má veľa možností! Ďakujem za skvelý tip a už teraz plánujem rodinné stretnutie pri jedle.

    2. KuboP píše:

      Živánsku som ešte neskúšal, ale po prečítaní tohto článku to určite napravím! Znie to tak chutne a jednoducho. Aj moja babka robila niečo podobné a vždy sme sa na tom všetci zhodli. Dám vedieť ako mi to dopadlo!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujem za váš komentár! Určite vyskúšajte recept na živánsku, je to skvelý spôsob, ako si spraviť chutnú a jednoduchú pochúťku. Tešíme sa na vašu spätnú väzbu a dúfame, že vám recept dobre vyjde! Ak budete mať akékoľvek otázky alebo potrebujete pomoc, neváhajte nás kontaktovať. Želáme vám veľa úspechov pri varení!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *