Živánska na plechu so zemiakmi

Živánska na plechu so zemiakmi predstavuje klasické slovenské jedlo, ktoré si vydobylo srdcia mnohých nadšencov dobrej gastronómie. Tento pokrm je známy svojou chutnosťou a nenáročnou prípravou.

Pripravte si ho aj vy s jednoduchými surovinami, ktorých kombinácia vytvorí jedinečný a nezabudnuteľný zážitok pre celú rodinu. V nasledujúcom recepte vám priblížim, ako pripraviť živánsku na plechu so zemiakmi.

Ingrediencie

Na prípravu živánskej na plechu so zemiakmi budete potrebovať:

  • 1 kg kvalitnej bravčovej krkovičky
  • 1 kg zemiakov
  • 2 veľké cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú papriku (môže byť aj zelená)
  • 1 mrkvu
  • 200 g údeniny (napríklad klobásy alebo slaninky)
  • 1 PL oleja (na natretie plechu)
  • Soľ podľa vkusu
  • Čierne korenie podľa chuti
  • Mleté čierne korenie
  • Sušené bylinky (napr. tymián alebo oregano)
  • 250 ml vývaru (môže byť aj zeleninový)
  • Alobal na zakrytie plechu

 

Hrášková polievka so smotanou

Hrášková polievka so smotanou

Čítať viac »

Živánska na plechu so zemiakmi

Postup

  1. Príprava surovín: Najskôr si nachystáme všetky ingrediencie. Bravčovú krkovičku dôkladne umyjeme a osušíme papierovými utierkami. Potom ju pokrájame na väčšie kocky, približne o veľkosti 3-4 cm. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, cibuľu na tenké plátky a cesnak na drobno. Papriku a mrkvu taktiež pokrájame na menšie kúsky.
  2. Dochutenie mäsa: Kocky krkovičky vložíme do misky, osolíme a okoreníme čiernym mletým korením. Pridáme sušené bylinky a dôkladne premiešame, aby sa všetky kúsky mäsa dobre pokryli korením. Necháme marinovať aspoň 30 minút, aby sa chute spojili.
  3. Príprava plechu: Predhrejte rúru na 180 °C. Do pekáča alebo na plech vlejte olej a dôkladne jím vymažte dno. Na plech najskôr rozložte zemiaky. Na vrch poukladajte vrstvy nakrájaných cibúľ, cesnaku, papriky, mrkvy a údeniny, ktorú sme rozkrájali na menšie kúsky. Na túto zeleninovú základňu následne položte marinovanú krkovičku.
  4. Zaliatie vývarom: Po rozložení všetkých surovín na plechu ich zalejte pripravovaným vývarom. Ten dodá jedlu šťavnatosť a bohatú chuť.
  5. Zakrytie a pečenie: Celý plech zakryjte alobalom, aby sa mäso a zelenina počas pečenia nepripálili a zostali šťavnaté. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 1 hodinu. Po uplynutí tohto času odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 20-30 minút, aby jedlo dostalo peknú farbu a zlatistý nádych.
  6. Podávanie: Po upečení vytiahnite plech z rúry a nechajte jedlo chvíľu odpočinúť, aby sa chute zvýraznili. Živánsku môžeme servírovať priamo na plechu, alebo si ju naservírujeme na tanier. S touto pochúťkou skvele ladí čerstvý chlieb alebo chren, ak ste fanúšikom pikantnej chuti.

Tipy a triky

  • Ak máte radi ostrejšie chute, môžete pridať aj feferónky alebo jemne pikantnú klobásu.
  • Prídavok sezónnej zeleniny, ako sú cukety alebo baklažány, môže obohatiť chuť a pridať farbu.
  • Pre vegetariánsku alternatívu môžete nahradiť mäso rôznymi druhmi strukovín, ako sú cícer alebo fazuľa, a použiť zeleninový vývar.

Tento recept na živánsku na plechu so zemiakmi vás iste nadchne svojou jednoduchosťou a bohatými chuťami. Nezabudnite sa podeliť o túto delikatesu s rodinou a priateľmi a užiť si kvalitný čas pri stole. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 Komentárov

  1. Tichomir50 píše:

    Taký skvelý recept! Určite to musím vyskúšať, znie to naozaj lahodne.

  2. Dana94 píše:

    Živánska na plechu so zemiakmi je moje obľúbené jedlo. Tento recept je veľmi podrobný a ľahko pochopiteľný, vďaka ktorému si ho môžem pripraviť aj ja doma.

  3. Xondrisova píše:

    Nikdy som nevedela, ako pripraviť živánsku na plechu. Veľmi som rada, že som na tento článok narazila. Už sa teším, až si ju vyskúšam!

  4. Jano123 píše:

    Živánska na plechu so zemiakmi je super! Kto by to nechcel vyskúšať? Vždy, keď ju pripravím, rodina je nadšená. Príprava nie je náročná a výsledok stojí za to. Určite sa dá obohatiť o rôzne prísady, aby sa chutila ešte lepšie. Odporúčam pridať aj zeleninu, ako cuketu alebo baklažán. Každý si môže prispôsobiť recept podľa seba. Nezabudnite pozvať rodinu na večeru, bude to úžasný zážitok! Dúfam, že sa do toho pustíte!

    1. Marika90 píše:

      Tento recept vyzerá fantasticky! Už sa teším, keď ho vyskúšam. Myslím si, že by som mohla pridať aj nejaké huby do zmesi. Milujem variabilitu v receptoch a tento má veľa možností! Ďakujem za skvelý tip a už teraz plánujem rodinné stretnutie pri jedle.

    2. KuboP píše:

      Živánsku som ešte neskúšal, ale po prečítaní tohto článku to určite napravím! Znie to tak chutne a jednoducho. Aj moja babka robila niečo podobné a vždy sme sa na tom všetci zhodli. Dám vedieť ako mi to dopadlo!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujem za váš komentár! Určite vyskúšajte recept na živánsku, je to skvelý spôsob, ako si spraviť chutnú a jednoduchú pochúťku. Tešíme sa na vašu spätnú väzbu a dúfame, že vám recept dobre vyjde! Ak budete mať akékoľvek otázky alebo potrebujete pomoc, neváhajte nás kontaktovať. Želáme vám veľa úspechov pri varení!