živánska pečienka na pekáči

Živánska pečienka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje najčastejšie na rodinných oslavách alebo pri spoločných špecialitách s priateľmi. Je to jedlo plné chutí, vôní a nostalgiou, ktoré nám pripomína detstvo a stretnutia s rodinou. V tomto recepte sa dozviete, ako pripraviť šťavnatú a chutnú živánsku pečienku na pekáči, ktorá osloví každého milovníka domácej kuchyne.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčového mäsa (napríklad plece alebo krkovička)
  • 500 g zemiakov
  • 300 g cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (červená a zelená)
  • 2 mrkvy
  • 200 g údenej slaniny
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (majorán, tymian)
  • Olej na pečenie
  • 200 ml vývaru alebo vody

Postup

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Osolíme, okoreníme čiernym korením a posypeme sušenými bylinkami. Necháme marinovať aspoň 30 minút.
  2. Príprava zeleniny: Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, papriky na prúžky, mrkvu na kolieska a zemiaky na štvrtiny. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky.
  3. Smaženie: Na panvici s trochou oleja opražíme najprv kocky slaniny, kým nebudú chrumkavé. Potom pridáme cibuľu a cesnak a restujeme do zlatista.
  4. Spájanie ingrediencií: Na pekáč dáme marinované mäso, opraženú slaninu s cibuľou a cesnakom, zemiaky, mrkvu a papriku. Všetko dobre premiešame, aby sa chute prepojili.
  5. Pečenie: Do pekáča pridáme vývar alebo vodu. Zakryjeme alobalom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby alobal odstránime a pečieme ešte 30 minút, aby sa jedlo pekne zapečilo a dostalo zlatistú farbu.
  6. Podávanie: Po upečení necháme jedlo chvíľu odpočinúť, aby sa chute usadili. Potom servírujeme na tanier s čerstvým chlebom alebo kyslou uhorkou.

Záver

Živánska pečienka na pekáči je výnimočné a veľmi chutné jedlo, ktoré si zaslúži byť súčasťou každého rodinného stolu. Vďaka bohatým prísadám a jednoduchosti prípravy si ju určite obľúbite. Skvele sa hodí na víkendové obedy alebo špeciálne príležitosti. Nezabudnite sa podeliť s rodinou a priateľmi – dobré jedlo je najlepšie s tými, ktorých máme radi. Bon appétit!

 

2) Živánska pečienka na pekáči

Živánska pečienka je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa teší obľube nielen v rodinách, ale aj na rôznych oslavách a podujatiach. Jej lahodná chuť a vôňa z prichystaných surovín sú skutočným potešením pre chuťové poháriky. Tento recept na živánsku pečienku pripravenú na pekáči je jednoduchý a poskytuje výborný výsledok. Môžete si ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií a chutí. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako si túto pochúťku pripraviť.

Ingrediencie

  • 800 g bravčového mäsa (napr. krkovička alebo plece)
  • 400 g zemiakov
  • 300 g cibule
  • 200 g mrkvy
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 100 ml oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Mletá paprika (sladká alebo pálivá) podľa chuti
  • Majorán a tymián (prípadne iné koreniny) podľa chuti

Postup

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky alebo plátky. Osoľte a okoreňte čiernym korením, mletou paprikou, majoránom a tymiánom. Dobre premiešajte, aby sa koreniny dostali na všetky kúska mäsa.
  2. Príprava zeleniny: Zemiaky ošúpte a nakrájajte na krúžky alebo kocky. Cibuľu a mrkvu uhľajte na drobno. Cesnak nasekajte na jemno.
  3. Vrstvenie ingrediencií: Na dno pekáča nalejte trochu oleja a naň naukladajte vrstvu zemiakov. Na zemiaky položte vrstvu bravčového mäsa a následne cibuľe a mrkvy. Nakoniec pridajte rozdrvený cesnak.
  4. Pečenie: Do pekáča nalejte vývar a zakryte ho alobalom alebo pokrievkou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 1,5 hodiny. Po uplynutí tohto času môžete odstrániť pokrievku a nechať pečienku dopiecť ešte ďalších 15-20 minút, aby sa vytvorila zlatistá kôrka.
  5. Podávanie: Po upečení nechajte pečienku chvíľu odpočinúť. Potom ju môžete podávať s čerstvým chlebom alebo kyslou kapustou.

Záver

Táto živánska pečienka na pekáči je skvelým jedlom, ktoré určite poteší rodinu a priateľov. Jej lahodná kombinácia mäsa a zeleniny navodí príjemnú atmosféru pri spoločnom stolovaní. Nezabudnite si vychutnať každý sústo a zdieľať tento recept aj so svojimi blízkymi. Dobrou chuťou!

 

3) Živánska pečienka na pekáči –  bravčovýmmäsom

,
Źivánska pečienka je tradičné slovenske jedlo, ktoré sa teší veľkej obľube najmä počas rodinných osláv alebo víkendových posedení. Jej príprava je jednoduchá a účinná, pričom spája bohaté chute rôznych surovín. Dnes si predstavíme recept na živánsku pečienku, ktorú si môžete pripraviť na pekáči, aby ste sa mohli tešiť na šťavnaté a chutné jedlo.

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčového mäsa (najlepšie krkovička alebo plece)
  • 500 g zemiakov
  • 3-4 mrkvy
  • 2 cibule
  • 2-3 červené papriky
  • 200 g slaniny
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • Voda alebo vývar na podliatie
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián) na ozdobenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky. Zemiaky, mrkvu a papriku očistite a nakrájajte na plátky alebo kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak prelisujte.
  2. Marinovanie mäsa: V miske zmiešajte bravčové mäso so soľou, čiernym korením, mletou paprikou a prelisovaným cesnakom. Nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín v chladničke.
  3. Skladanie do pekáča: Na dno pekáča rozložte vrstvu cibule a na ňu potom pridajte marinované mäso. Na mäso naneste vrstvy zemiakov, mrkvy a papriky. Medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať aj nakrájanú slaninu pre extra chuť.
  4. Podlievanie: Všetko podlite olejom a podľa potreby aj trochou vody alebo vývaru. Pečivo by sa malo piecť v šťave, takže nezabudnite pridať tekutinu, aby sa jedlo nepripálilo.
  5. Pečenie: Pekáč zakryte alobalom a vložte do predhriatej rúry na 180 °C. Pečte približne 1,5 až 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstráňte alobal a nechajte pečienku ešte zhnednúť, približne 30 minút.
  6. Servírovanie: Po upečení vyberte pekáč z rúry a nechajte jedlo chvíľu odpočívať. Podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami.

Záver

Živánska pečienka na pekáči je skvelým spôsobom, ako si vychutnať tradičnú chuť Slovenska v pohodlí domova. Je to jedlo, ktoré nielen zasýti, ale aj spojí rodinu pri spoločnom stole. Nezabudnite si k nej pripraviť chutný šalát alebo čerstvý chlieb. Prajeme vám dobrú chuť!

 

4) Živánska pečienka na pekáči s klobáskou

Živánska pečienka patrí medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré si mnohí pamätajú z detstva. Je to vydatné a chutné jedlo, ktoré sa perfektne hodí na rodinné stretnutia alebo slávnostné obedy. Kombinácia mäsa, zeleniny a korenín stimulujúce jej chuť a vôňu sú zárukou príjemného zážitku. V dnešnom recepte sa pozrieme, ako si pripraviť živánsku pečienku na pekáči.

Ingrediencie

  • 1 kg bravčového mäsa (napr. plece alebo krkovička) alebo klobáska
  • 500 g zemiakov
  • 300 g mrkvy
  • 300 g cibule
  • 200 g papriky (môže byť aj rôznych farieb)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml bieleho vína
  • 3 lyžice oleja
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (tymian, rozmarín alebo majorán) podľa chuti
  • Alobal na zakrytie

Postup

  1. Príprava mäsa: Bravčové mäso si umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. V miske ho ochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami. Dobre premiešame a necháme marinovať aspoň 30 minút.
  2. Príprava zeleniny: Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistíme. Zemiaky nakrájame na štvrtiny, mrkvu na kolieska a cibuľu na jemno. Papriku nakrájame na prúžky. Cesnak nasekáme na jemno.
  3. Skladanie pečienky: Na pekáč najprv rozložíme marinované mäso. Naň poukladáme na striedačku pripravenú zeleninu – cibuľu, zemiaky, mrkvu a papriku. Následne na vrch pridáme nasekaný cesnak.
  4. Pridanie vína a oleja: Do pekáča nalejeme biele víno a pokvapkáme olejom. Celé jedlo potom zakryjeme alobalom, aby sa všetky chute spojili.
  5. Pečenie: Pekáč s pečienkou vložíme do predhriatej rúry (na 180 °C) a pečieme približne 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby alobal odstránime a necháme mäso dostatočne zapiecť ešte približne 30 minút, aby dostalo zlatú kôrku.

Záver

Keď sa živánska pečienka dopečie, jej aróma naplní celú kuchyňu a privedie každého k chuti. Podávajme ju s čerstvým chlebom alebo len tak, ako hlavné jedlo, ktoré určite očarí rodinu či priateľov. Nezabúdajte, že tajomstvom tohto jedla je najmä trpezlivosť a láska, ktorú do prípravy vložíte. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *