živánska pečienka na pekáči

bravčové mäso. Potom pridajte na vrch nakrájanú zeleninu – cibuľu, mrkvu a zemiaky. Všetko ochuťte soľou, korením a bylinkami. Rovnako môžete pridať aj ďalšie koreniny podľa vlastnej chuti.

  • Opraženie slaniny: Na panvici zohrejte zvyšok oleja a pridajte kocky údenej slaniny. Smažte ich do zlato-hnedej farby, a potom ich pridajte k ostatným surovinám v pekáči.
  • Pečenie: Podlejte vývarom, zakryte pekáč alobalom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 1,2 hodiny. Po uplynutí času odstráňte alobal a pečte ešte ďalších 20-30 minút, aby sa jedlo zaperilo a získalo chutnú krustu.
  • Podávanie: Po dopečení nechajte jedlo chvíľu odpočívať, aby sa chute prepojili. Následne ho servírujte na tanier s kusom čerstvého chleba alebo so špeciálnymi prílohami ako sú kyslé uhorky alebo čerstvý šalát.
  • Záver

    Živánska pečienka na pekáči je skutočne jedinečné a lahodné jedlo, ktoré by nemalo chýbať na stole počas rodinných stretnutí či oslavách. Jej bohatá chuť a jednoduchý spôsob prípravy zaručujú, že si ju zamilujete. Perfektne sa hodí na víkendové jedlá a špeciálne príležitosti. Nezabudnite sa podeliť o túto dobrotu s vašimi blízkymi – dobré jedlo je najpríjemnejšie, keď je zdieľané s tými, ktorých máme najradšej. Dobrú chuť!mäsa (ideálne krkovička alebo plece)

  • 500 g zemiakov
  • 3-4 mrkvy
  • 2 cibule
  • 2-3 červené papriky
  • 200 g slaniny
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice oleja
  • Voda alebo vývar na podliatie
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián) na ozdobenie
  • Postup:

    1. Príprava surovín: Oumyté bravčové mäso nakrájajte na kocky. Zemiaky, mrkvu a papriku dôkladne očistite a rozkrájajte na plátky alebo kocky. Cibuľu nakrájajte na jemno a cesnak prelisujte.
    2. Marinovanie mäsa: V miske zmiešajte bravčové mäso so soľou, čiernym korením, mletou paprikou a prelisovaným cesnakom. Nechajte marinovať minimálne 30 minút, ideálne však niekoľko hodín v chladničke.
    3. Skladanie do pekáča: Na dno pekáča položte vrstvu cibule, na ktorú následne pridajte marinované mäso. Na mäso vrstvite zemiaky, mrkvu a papriku. Medzi jednotlivé vrstvy môžete pridať aj nakrájanú slaninu pre extra chuť.
    4. Podlievanie: Celé podlievajte olejom a podľa potreby aj trochou vody alebo vývaru. Pečienka by sa mala piecť v šťave, preto nezabudnite pridať tekutinu, aby sa jedlo nepripálilo.
    5. Pečenie: Pekáč prikryte alobalom a vložte do predhriatej rúry na teplotu 180 °C. Pečte približne 1,5 až 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstráňte alobal a nechajte pečienku dopiecť, približne 30 minút.
    6. Servírovanie: Po upečení vyberte pekáč z rúry a nechajte jedlo chvíľu odpočívať. Podávajte horúce, posypané čerstvými bylinkami.

    Záver

    Živánska pečienka na pekáči predstavuje výborný spôsob, ako si užiť tradičnú chuť Slovenska v pohodlí vášho domova. Je to jedlo, ktoré Vás nielen zasýti, ale aj spojí rodinu pri spoločnom stole. Nezabudnite si k nej pripraviť chutný šalát alebo čerstvý chlieb. Prajeme vám dobrú chuť!

  • mäso (napríklad plece alebo krkovička) alebo klobáska
  • 500 g zemiakov
  • 300 g mrkvy
  • 300 g cibule
  • 200 g papriky (môže byť aj v rôznych odtieňoch)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 ml bieleho vína
  • 3 lyžice oleja
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti
  • Sušené bylinky (tymian, rozmarín alebo majorán) podľa preferencií
  • Alobal na pokrytie
  • Pokyny

    1. Úprava mäsa: Bravčové mäso dôkladne umyjeme a nakrájame na väčšie kusy. V nádobe ho dochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami. Dobre premiešame a necháme marinovať minimálne 30 minút.
    2. Úprava zeleniny: Zemiaky, mrkvu a cibuľu očistíme. Zemiaky pokrájame na štvrtiny, mrkvu na kolieska a cibuľu na jemné kúsky. Papriku rozkrájame na prúžky. Cesnak nasekáme na jemno.
    3. Ukladanie pečienky: Na pekáč najprv umiestnime marinované mäso. Naň usporiadame striedavo pripravenú zeleninu – cibuľu, zemiaky, mrkvu a papriku. Nakoniec pridáme nasekaný cesnak na vrch.
    4. Pridanie vína a oleja: Do pekáča vlejeme bíle víno a pokvapkáme olejom. Celé jedlo následne zakryjeme alobalom, aby sa všetky chute spojili.
    5. Pečenie: Pekáč s pečienkou vložíme do predhriatej rúry (na 180 °C) a pečieme približne 1,5 hodiny. Po uplynutí tejto doby odstránime alobal a necháme mäso dorobiť ešte zhruba 30 minút, aby získalo zlatistú kôrku.

    Záver

    Keď sa živánska pečienka dokončí, jej vôňa naplní celú kuchyňu a priláka každého k jedlu. Podávajme ju s čerstvým chlebom alebo len tak, ako hlavný chod, ktorý určite očarí rodinu či priateľov. Nezabúdajte, že tajomstvom tohto pokrmu je predovšetkým trpezlivosť a láska, ktorú do prípravy vložíte. Dobrú chuť!

    Podbité zemiaky – polievka

    Podbité zemiaky – polievka

    Čítať viac »

    Ako uvariť cícer?

    Ako uvariť cícer?

    Čítať viac »

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *