Znojemské mäso s tarhoňou a moje dva recepty, ktoré si obľúbite. Dnes ponúkame trochu nezvyčajné, no stále tradičné slovenské jedlo.
Po aktualizácii článku som vám pridala aj vynikajúci video recept. Nezabudnite sledovať aj úžasné komentáre našich kuchárok. Každý príspevok manuálne schvaľujem a takmer každému odpoviem. Preto by ste sa mali so mnou podeliť o svoje postrehy a názory na tento recept. Ďakujem a príjemné varenie, priatelia.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g bravčového mäsa
- 1 zeler
- 1 malú mrkvu
- 3 plátky slaniny
- 2 polievkové lyžice bravčovej masti (alebo oleja)
- 1 cibuľa
- 5 kyslých uhoriek
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
- škrob
- tarhoňa (ako príloha)
Recept na znojemské mäso s tarhoňou
Najskôr si nakrájame ingrediencie. Začneme s bravčovým mäsom, ktoré som umyla a nakrájala na kocky. Cibuľu som tiež nakrájala na drobné kocky. Mrkvu a zeler som nastrúhala a kyslé uhorky nakrájala na malé kúsky.
V hrnci na rozpálenej masti som orestovala cibuľu a pridala nastrúhanú zeleninu (mrkvu a zeler). Zeleninu sme restovali na strednom plameni približne 4 minúty, potom som pridala lyžicu cukru, aby sa ľahko skaramelizovala.
Na pekáč som naliala trochu oleja a pridala som nakrájanú cibuľku. Vložila som ju do rúry na 5 minút, aby sa trošku zatiahla, kým nezískala zlatistú farbu. Potom som plech vybrala a rozložila naň celý balík tarhoni. Rovnomerne som ju rozmiestnila a vrátila do rúry.
Po niekoľkých minútach začne tarhoňa hnednúť. Potom ju premiešame a zalejeme približne 1 cm vody a osoľujeme. Pečieme v rúre 20 minút pri strednej teplote, dávajúc pozor, aby sa nepripálila. Ochutnáme, či je hotová, a ak je potrebné, premiešame. Ak nie, dolievame trocha vody, hoci to väčšinou nie je potrebné.
Počas pečenia tarhoni si do hrnca dáme na kocky pokrájanú slaninu a potom pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso.
Okoreníme a podliaté vodou alebo vývarom dusíme do mäkka. Pred koncom pridáme na 5 minút uhorky a zahustíme škrobom. Necháme ešte variť približne 2 minúty, aby sa škrob uvoľnil.
Dobrú chuť, priatelia.
2) Druhý recept na znojemské mäso s tarhoňou
Nie je obvyklé, aby som pridávala viacero receptov v jednom článku, ale tento mi veľmi chutí. Preto sa s vami musím podeliť.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- bravčové pečené alebo staročenské korenie
- teglík kyslej smotany
- tarhoňa
Postup je nasledovný:
- Na oleji alebo masti som orestovala cibuľu do zlatista.
- Mäso som očistila a nakrájala na 1-2 cm plátky. Osolila som ich a okorenila z oboch strán. Druhou stranou noža jemne poklepem. Potom ich pridám na panvicu, aby sa obostranné orestovali.
- Keď sa mäso orestovalo, pridala som kyslú smotanu, osolila a okorenila.
- Teraz stačí počkať pár minút a prípadne dosoliť a dokoreniť podľa potreby.
- Najlepšou prílohou je tarhoňa alebo opečené zemiaky nakrájané na mesiačiky.
Dobrú chuť.
Videorecept
Bravčové mäso na šťave s tarhoňou
Ako vidíte, nie je to zložitý recept.
Ale ako vždy, môžeme experimentovať v kuchyni. Či už pridáme nasekanú mrkvu alebo zeler.
Alebo sa odvážime s jedlom a vyskúšame niečo nové. Je to vždy na vás a nemusíte mať obavy. Tu sa nemáte čo pokaziť.
Môžete napríklad po…pridaním mäsa stačí pridať 1 PL jemnej plnotučnej horčice. Alternatívne môžete trošku pomastiť mäso pred jeho umiestnením na pekáč. Týmto spôsobom tiež pozdvihnete recept na vyšší level. Dúfam, že vám jedlo zachutilo a ocením každý jeden váš komentár. Ďakujem, vaša Lucia. Dobrú chuť.
Znojemské mäso s tarhoňou
Dnes vám predstavím výborný recept na tradičné slovenské jedlo – Znojemské mäso s tarhoňou. Tento originálny recept vás iste uchváti!
Na prípravu budete potrebovať:
- 500 g bravčového mäsa
- 1 zeler
- 1 malú mrkvu
- 3 plátky slaniny
- 2 PL bravčovej masti (alebo oleja)
- 1 cibuľa
- 5 kyslých uhoriek
- soľ
- mleté čierne korenie
- cukor
- škrob
- tarhoňa (ako príloha)
Postup prípravy:
- Bravčové mäso nakrájajte na kocky, očistite cibuľu, mrkvu a zeler a každý z nich nakrájajte na kocky. Kyslé uhorky rozkrájajte na drobné kúsky.
- Na rozohriatej masti orestujte cibuľu spolu s nastrúhanou mrkvou a zelerom približne 4 minúty. Pridajte lyžicu cukru a pokračujte v restovaní, kým sa zelenina nezkaramelizuje.
- Olej rozotrite v pekáči a pridajte nasekanú cibuľu. Vložte pekáč do rúry na 5 minút, aby sa cibuľa trochu zatiahla a získala zlatistú farbu. Potom pridajte celý balík tarhoňu a rovnomerne ju rozmiestnite v pekáči.
- Po niekoľkých minútach pečenia tarhony ich premiešajte a zalejte asi 1 cm vody. Osoľte podľa chuti a pečte 20 minút pri strednej teplote. Ak je to potrebné, pridajte trošku vody.
- Počas pečenia tarhony osmažte slaninu nakrájanú na kocky v hrnci. Potom pridajte na kocky pokrájané bravčové mäso a dochuťte korením podľa chuti. Dusťe ich vo vode alebo vývare, kým mäso nezmäkne. Na koniec pridajte kyslé uhorky a zahustite lyžicami škrobu. Povarte ešte minútku či dve, aby sa škrob uvoľnil.
- Podávajte hotové mäso s tarhoňou a užite si skvelý a pikantný výsledok!
Prajem vám dobrú chuť, priatelia!
4) Znojemské mäso s tarhoňou
Znojemské mäso je obľúbený pokrm, ktorý spája chuť a tradíciu slovenskej kuchyne. Táto pochúťka je známa svojím jedinečným spôsobom prípravy a atmosférou, ktorú vytvára pri rodinných stretnutiach. Teraz si ukážeme, ako si ho pripraviť s chutnou tarhoňou.
Potrebné suroviny
Na prípravu znojemského mäsa s tarhoňou budete potrebovať: 600 g hovädzieho mäsa, 200 g tarhone, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1 mrkvu, 1 červenú papriku, 250 ml vývaru, 2 lyžice rajčinového pretlaku, soľ, korenie a olej. Tieto suroviny tvoria základ tohto vynikajúceho jedla a správny pomer dodá pokrmu neodolateľnú chuť.
Postup prípravy
Začnite s prípravou hovädzieho mäsa. Nakrájajte ho na kocky a osmažte na rozpálenom oleji do zlatista. Následne pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu a pokračujte v smažení, až keď sa zelenina zjemní.
Potom pridajte rajčinový pretlak, korenie a vývar, zamiešajte a nechajte variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso mäkké. V inej panvici pripravte tarhoňu podľa pokynov na obale, obvykle sa varí v osolenej vode asi 10 minút. Tarhoňa je výborná príloha, ktorá doplní arómu vašich pokrmov.
Servírujte znojemské mäso s tarhoňou a vychutnajte si túto slovenskú klasiku, ktorá určite poteší každého vo vašej rodine.